blog

Knižné tipy: O Islande, diabolskom otcovi a manipulácii

pondelok 13. augusta 2012 00:01
Po 13.08. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Shani Petroffová – Počertená

    Na úvod začneme netradične. Knihou, ktorá je určená skôr mladším čitateľkám. O jej autorke Shani Petroffovej sa však nie nadarmo hovorí ako o prirodzenej nástupkyni J.K. Rowlingovej. Jej prvotina je totiž skvelým čítaním nielen pre baby okolo 13. roku života, ale pre každého, kto má rád milé, vtipné knihy s napínavým dejom. Hlavnou hrdinkou prvého dielu zamýšľanej série Počertená je Angela, ktorá má tak trochu diabolského otca. Či skôr úplne a doslova. A ten jej ponúka všetko, čo po čom len túži. Ale aj ona má podmienku. Musí sa zbaviť diabolského biznisu a špeciálnych schopností… (Viac info)

  • Audur Ava Ólafsdóttir – Výhonek osmilisté růže

    Island je zvláštna krajina. Niet preto divu, že aj jej obyvatelia sú pre nás tak trochu zvláštni, o ich literatúre ani nevraviac. Zvláštny však v tomto prípade znamená magický, atmosférický a hĺbavý. Ako Island. Presne takým je aj román islandskej autorky s nevysloviteľným menom Audur Ava Ólafsdóttir. Tá nás zoberie na cestu, pri ktorej však nebude dôležitý jej cieľ v horskom kláštore neznámej krajiny. A dokonca ani samotná cesta. V tomto prípade sa budeme sústrediť na rozprávanie hlavného hrdinu, mladíka, ktorý spomína na svoj život a zoznamuje nás s osobami, ktoré ten jeho navždy zmenili. (Viac info)

  • Maurice Leblanc – Dutá jehla

    Tam, kde majú Briti Sherlocka Holmesa, tam vo Francúzsku nastupuje jeho generačný kolega – Arsene, ktorý je vo frankofónnych krajinách minimálne rovnako populárny, ako slávny milovník šiltoviek a fajok. Samozrejme, Francúzi robia všetko inak, preto aj ich hrdina nie je detektív, ale lupič a džentlmen zároveň. V skutočnosti to znamená, že je viac menej charakter, len sa nedáva tak zväzovať pravidlami. Ako to fungovalo sa môžete presvedčiť v dnes už klasickej detektívke Dutá jehla od literárneho autora Arsena Lupina. (Viac info)

  • Robert B. Cialdini – Zbraně vlivu

    Jan Melvil publishing je veľmi sympatické vydavateľstvo. A to hlavne preto, že doteraz prakticky nevydali knihu, ktorá by nebola výborná, zaujímavá, alebo pre určitý odbor priam nevyhnutná. Ich najnovší počin spĺňa všetky tieto kritériá. Obzvlášť ak pracujete v oblasti styku s ľuďmi (a to vlastne my všetci, však áno). Takže ak ste niekedy chceli vedieť, ako manipulovať s názorom ľudí, ako je manipulované s tým naším a hlavne – ako sa tomu brániť, určite siahnite po teraz-už-klasike Roberta B. Cialdiniho Zbraně vlivu, z ktorej sa to všetko a ešte oveľa viac dozviete. Mohol by som o knihe napísať ešte pár riadkov, ale na čo, keď na českom Martinuse nájdete skvelú recenziu. (Viac info)

  • Virginia Woolfová – K majáku

    No mohol by som neupozorniť na nové vydanie románu, ktorý sa dostal medzi desať najťažších románov, aké boli kedy napísané? O tom, že je zároveň považovaný aj za jedno z vrcholových diel literatúry 20. storočia ani nevraviac? Ak ste sa už s tvorbou Virginia Woolfová stretli, potom už určite viete, že toto je autorka, ktorá svojím čitateľom nič nedá zadarmo. Ale ak rezignujete na klasický postup a necháte sa unášať jej prúdom vedomia, vnímate myšlienky a dialógy bez snahy vzoprieť sa, potom budete odmenení. Knihou, ktorá sa vám vryje do duše. (Viac info)