blog

Najúspešnejší autori sveta? Na Slovensku len niektorí…

štvrtok 16. augusta 2012 08:15
Št 16.08. 2012 08:15

Čo majú spoločné najlepšie zarábajúci autori sveta? Väčšine z nich sa na Slovensku veľmi nedarí. 🙂 Prestížny ekonomický magazín Forbes uverejnil aj tento rok rebríček autorov, ktorí v roku 2011 zarobili najviac peňazí. Kým na prvých priečkach sa toho veľa nezmenilo, do rebríčka sa prebojovali autorky, ktoré v ňom ešte minulý rok neboli. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že na Slovensku by mnohí autori z rebríčka zažili veľmi pokojnú dovolenku, pri ktorej by si mohli nepoznaní a nerušení vykračovať po uliciach Bratislavy.

Rebríček najlepšie zarábajúcich autorov v roku 2012 podľa magazínu Forbes:

James Patterson (94 miliónov dolárov)
Stephen King (39 miliónov dolárov)
Janet Evanovichová (33 miliónov dolárov)
John Grisham (26 miliónov dolárov)
Jeff Kinney (25 miliónov dolárov)
Bill O’Reilly (24 miliónov dolárov)
Nora Robertsová (23 miliónov dolárov)
Danielle Steelová (23 miliónov dolárov)
Suzanne Collinsová (20 miliónov dolárov)
Dean Koontz (19 miliónov dolárov)
J. K. Rowlingová (17 miliónov dolárov)
George R. R. Martin (15 miliónov dolárov)
Stephenie Meyerová (14 miliónov dolárov)
Ken Follett (14 miliónov dolárov)
Rick Riordan (13 miliónov dolárov)

Pozrite si minuloročný rebríček magazínu Forbes

Mega hviezdy na Západe, prakticky neznámi na Slovensku

Na prvom mieste sa v rebríčku nič nezmenilo. James Patterson  je na Západe jednoducho megahviezda, ktorá dokázala svoj zisk z minulého roka ešte zvýšiť. Jeho popularita na Slovensku však stagnuje na hranici blížiacej sa k nule. Slovenské vydavateľstvá na jeho knihy rezignovali už dávno a z českých sa tu predá tiež len pár kusov.

James však nemusí smútiť. Podobný osud postihol aj ďalšie hviezdy z rebríčka. Janet Evanovichová v slovenčine ani nevyšla, o Billovi O’Reillym na Slovensku ani vidu, ani slychu (niet divu, americká politika asi nie je téma, ktorá by tu dokázala zaujať) a skvelé knižky Jeff Kinneya o odvážnom bojkovi síce v slovenčine vyšli, ale… Rozhodne by si zaslúžili oveľa viac čitateľov, ako si u nás získali. To isté sa týka Kena Folletta, Ricka Riordana a Deana Koontza. Všetko skvelí autori, ktorí majú všetky predpoklady stať sa rovnako úspešnými aj na našom malom trhu. A predsa…

Kráľ hororu kraľuje aj u nás

Samozrejme, sú autori, ktorí podobné “starosti” nepoznajú. Stephen King je aj u nás jeden z najobľúbenejších autorov vôbec, o J.K. Rowlingovej ani nehovoriac. Aj Danielle Steelová a Suzanne Collinsová už zažili obrovskú mieru popularity medzi slovenskými čitateľkami. A Georgovi R. R. Martinovi sa podarilo dosiahnuť status bestsellerového autora napriek tomu, že jeho knihy v slovenčine nikdy nevyšli (a pravdepodobne ani nevyjdú).

Len ťažko sa dá analyzovať, čo rozhoduje o úspechu autora. Či už na Západe alebo u nás. Už onedlho sa však budeme môcť opäť presvedčiť, do akej miery sa vkus slovenského čitateľa zhoduje s vkusom čitateľa na Západe. Už onedlho u nás vyjde najväčší bestseller minulého roka Fifty shades of Grey, ktorého autorka E.L. Jamesová má miesto v budúcoročnom rebríčku Forbes prakticky isté. Či však bude aj rebríčku najpredávanejších kníh na Slovensku je zatiaľ otázne.