blog

Knižné tipy: 10 kníh, ktoré pod vianočným stromčekom zaručene potešia!

utorok 27. novembra 2012 00:01
Ut 27.11. 2012 00:01

Vianoce sa neúprosne blížia a v našej komunite knihomilov sa určite všetci zhodneme, že kniha by pod vianočným stromčekom chýbať nemala. 🙂 Preto vám teraz ponúkam desať tipov na knihy, ktoré by ste mali pri výbere “čo komu pod stromček” určite zvážiť. Úmyselne neuvádzam, komu je ktorá kniha určená. Na jednu stranu je to relatívne a na tú druhú svojich blízkych určite poznáte lepšie ako ja. 🙂 Takže nech sa páči, prierez knihami, ktoré potešia. 🙂

  • Eowyn Iveyová – Dcéra snehu

    Nádherná, citlivá, melancholická kniha, v ktorej sa snúbi realita s fantáziou. Toto je román, ktorý síce asi nikdy nebude okupovať vrchol rebríčkov predajnosti, ale spoľahlivo sa prebije medzi vaše najobľúbenejšie. Úžasný príbeh o páre, ktorý sa presťahuje do odľahlého kúta Aljašky. Nenaplnená túžba po dieťati ich dovedieť až k postaveniu snehuliaka v tvare dievčatka. ten však do druhého dňa zmizne. V lese však stretnú záhadné dievčatko, ktoré loví s líškou po boku, privoláva metelicu a prežíva v drsnej divočine. Z Dcéry snehu dýcha atmosféra snehu, mrazu, nádhernej prírody, neuchopiteľnej poetiky príbehu. Ak máte radi knihy, tak túto budete zbožňovať. (Viac info)

  • David Foenkinos – Nežnosť

    Romantiky nie je nikdy dosť! Obzvlášť, ak to nie je romantika lacná, prvoplánová a klišoidná. A niet lepšieho času na jej vychutnanie ako práve Vianoce. Román Nežnosť je skvelý práve tým, že zdanlivo obyčajný príbeh je prerozprávaný so šarmom a vtipom, aký mnohým knihám tohto rangu chýba. Všetko sa začína, keď mladá vdova Nathalie spontánne pobozká svojho podriadeného Markusa. Nezaujímavého, všedného, neatraktívneho. Spúšťa tak vlnu situácií, pri ktorých je isté len jedno. Už nikdy nebude nič také, ako bývalo predtým. Do ich životov totiž vstupuje Nežnosť. (Viac info)

  • Janette Maziniová – Cigánka

    Vydavateľstvo Evitapress síce nevydáva knihy pre každého, ale Cigánka je výnimka. Cigánku by si mal na Slovensku prečítať každý. Lebo ako hovorí jej autorka: “Slováci nie sú rasisti, oni sa len boja nepoznaného.” A je vôbec lepší spôsob ako spoznať mentalitu a rozmýšľanie Rómov na Slovensku než skrz text inteligentnej, vzdelanej Rómky, ktorá sa rozhodla neuspokojiť s osudom, aký väčšina Rómov akceptuje bez boja? A o tom je Cigánka. O boji jednej autorky, ktorá sa nehodlala zmieriť s nevyhovujúcimi sociálnymi podmienkami, s biedou a chudobou. Je to príbeh o Rómoch, o Slovákoch a o ich každodenných stretoch a nedorozumeniach. (Viac info)

  • Jo Nesbo – Snehuliak

    Čo by to boli za Vianoce bez poriadnej, krvavej detektívky! A ked už detektívku, tak od majstra tohto žánru. Jo Nesbo si aj na Slovensku získava stále viac a viac fanúšikov a je potrebné uznať, že zaslúžene. Dôkazom môže byť aj jeho najnovšia detektívka (v slovenčine) Snehuliak, ktorá opisuje ďalší prípad Harryho Holea. Harry je detektív ako z katalógu detektívov vystrihnutý, takže sa ho jednoducho nedá nemilovať. Aj keď tentoraz sa pekne zapotí. V jeho rodnom Osle totiž prvý sneh sprevádza už desať rokov aj zmiznutie ženy. A pri jej dome sa deň na to zjaví snehuliak. Začína sa vyšetrovanie, na ktoré len tak nezabudnete. A na snehuliakov už nikdy nebudete pozerať tak ako predtým… (Viac info)

  • Jozef Karika – Na smrť

    Spomínal som to už v recenzii na túto knihu, musím to napísať opäť. Na smrť je triler, aký z pera slovenského autora ešte nevyšiel. Príbeh dvoch kamarátov, ktorí sa riadením osudu postavia na opačné strany barikád, môže znieť zdanlivo obyčajne. Ale skvelé využívanie dobových reálií 30.-tych rokov minulého storočia a dejinných udalostí, ktoré menili tvár Európy, robia z tohto románu výborné a skvele čitateľné dielo, ktoré budete mať problém odložiť. Čo je dobre, lebo pod stromček ste ho predsa kúpili manželovi, no nie? 😉 PS: Viac info v recenzii priamo TU. (Viac info)

  • Patrick deWitt – Bratia Sistersovci

    Tak a teraz niečo pre milovníkov poriadnych, čistokrvných westernov, ktoré sa nedajú zaradiť len do škatuľky rodokapsovej literatúry. Patrick deWitt napísal román, ktorý mu vyniesol množstvo ocenení a nomináciu na to najprestížnejšie – Man Bookerovu cenu. A to za román, ktorý rozpráva zdanlivo klišoidný príbeh o dvoch bratoch, pištoľníkoch a nájomných vrahoch. Ich ďalšou misiou je zabiť istého Hermanna Warma. Vlastne ani nevedia prečo, no je to ich práca. Jeden z bratov si však stále viac a viac uvedomuje, že táto práca mu je proti srsti. A to dokonca tak, že sa rozhodne postaviť voči vlastnému bratovi. Ak hľadáte poriadne chlapské čítanie, tak toto je ono! (Viac info)

  • Alexander Solženicyn – Súostrovie Gulag

    Ak nepoznáte Súostrovie Gulag, tak ste na hodinách literatúry nedávali pozor. Čo samozrejme vôbec nevadí, lebo hodiny literatúry vštepili lásku k čítaniu len málokomu. A hlavne – dobré knihy nestarnú. Presvedčiť sa o tom môžete aj v jednom z najlepších diel ruskej literatúry, ktoré teraz vyšlo v skutočne reprezentatívnej forme. Revidovaný preklad, viac ako 1200 strán v troch zväzkoch a pevný obal na všetky tri knihy. No a samozrejme obsah, o ktorom americký diplomat a historik George F. Kennan prehlásil, že to je „najväčšie a najsilnejšie jednotlivé svedectvo o politickom režime, aké sa v modernej dobe objavilo.“ (Viac info)

  • Stephen Chbosky – Charlieho malé tajomstvá

    A teraz sa dostávame ku knihe, ktorá si medzi dospievajúcimi rýchlo vydobila priam kultový status. Lebo kto z nás sa v puberte občas necítil ako ten divný, zvláštny, cudzí, bez kamarátov a nepochopený celým svetom. A presne taký je aj Charlie. A tka píše listy. Listy, v ktorých sa zdôveruje s malými tajomstvami o dospievaní, ktoré sú však obrovskými múdrami pre každého tínedžera. Charlieho listy sú oveľa intímnejšie ako denník, sú smutné aj veselé, tragické aj komické. Nevieme, kde žije, nevieme, komu píše, vieme však o svete, o ktorom píše. Lebo je svet, v ktorom sme žili (a niektorí stále žijeme) aj my všetci. Ak hľadáte knihu pre tínedžera, tak už nemusíte hľadať ďalej. (Viac info)

  • Tamara Heribanová – Misia Eva, prísne tajné

    Dobrých rozprávok nie je nikdy dosť. Obzvlášť ak sú z pera mladej a talentovanej slovenskej autorky, akou Tamara Heribanová bezpochyby je. Misia Eva, prísne tajné je príbehom o tom, ako jedno dievčatko vrátilo lásku rodičom. Vraj keď sa rozvedú, už bude všetko lepšie. Tak sa aj stalo. No druháčka Eva Šidlová to len tak nenechá. Vymyslí tajný plán, ako dať svojich rodičov opäť dokopy, a našťastie na to nebude sama. A rovnako ani Tamara nebola na knihu sama. Na pomoc si prizvala skvelú slovenskú ilustrátorku Petru Hilbert, ktorá dala knihe ďalší rozmer. Roztomilý a dojímavý príbeh Evky, ktorá sa rozhodla, že pomôže rodičom vypovedať to, čo nedokážu vyjadriť sami, je tak zároveň jednou z najkrajšie ilustrovaných kníh, aké na Slovensku tento rok vyšli. (Viac info)

  • Guy Bass – Zošidlo

    A na úplný záver tu máme knihu pre najmenších čitateľov. V podzemí starobylého zámku robí bláznivý profesor Erazmus svoje čudesné pokusy a vytvára rôznorodé živé tvory. Na svoj prvý výtvor však dávno zabudol. Malé, takmer ľudské stvorenie Zošidlo sa, chúďa, už celé roky snaží medzi týmito podivnými príšerami upútať pozornosť. Keď mestečko navštívi potulný cirkus a jeho hlavný cirkusant prisľúbi strašidielku lákavý život hviezdy, Zošidlo sa teší, že sa mu konečne otvárajú nové obzory. Najprv však musí chytiť profesorov najnovší výtvor – trojrukú obludu, ktorá sa omylom dostala na slobodu. Zošidlo sa vezie na vlne popularity akože-temných rozprávok, ale to mu na atraktivite nijak neuberá. Práve naopak. Jedinečná atmosféra, krásne kresby a dojímavý príbeh plný humoru nielen pre najmenších. 🙂 (Viac info)

A to stále nie je všetko! Ak by ste chceli predsa len odporúčania viac na mieru, potom určite využite nášho Darčekového pomocníka. Nájdete ho priamo TU!