blog

Knižné tipy: Knihy, ktoré potešia. Ale fakt!

streda 14. novembra 2012 00:01
St 14.11. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Patrick deWitt – Bratia Sistersovci

    Cha! Tak toto tu už veru poriadne dlho nebolo. A to dokonca tak dlho, až sa to zdala byť celá večnosť! Poriadny, čistokrvný western, ktorý sa nedá zaradiť len do škatuľky rodokapsovej literatúry. Patrick deWitt napísal román, ktorý mu vyniesol množstvo ocenení a nomináciu na to najprestížnejšie – Man Bookerovu cenu. A to za román, ktorý rozpráva zdanlivo klišoidný príbeh o dvoch bratoch, ktorí sú pištoľníci a nájomní vrahovia. Ich ďalšou misiou je zabiť istého Hermanna Warma. Vlastne ani nevedia prečo, no je to ich práca. Jeden z bratov si však stále viac a viac uvedomuje, že táto práca mu je proti srsti. A to dokonca tak, že sa rozhodne postaviť voči vlastnému bratovi. (Viac info)

  • Cormac McCarthy – Suttree

    Pri prvom Tipe som nenápadne narážal aj na dielo iného slávneho amerického autora. Cormac McCarthy je autoritou, je to človek, ktorý už celé desaťročia chrlí jeden výnimočný román za druhým. A ani Suttree nie je žiadna výnimka. Tentoraz sa pozrieme do tennesseeského Knoxvillu 50. rokov dvadsiateho storočia, kde budeme sledovať osudy istého Cornelia Suttreeho. Ten sa živí ako rybár, ale v skutočnosti sa životom len pretĺka v jeho najspodnejších hladinách. A popritom sa prediera panoptikom svojráznych postáv a postavičiek, aké môžeme nájsť len v románoch Cormaca McCarthyho. Silne autobiografický román je priam povinným čítaním pre všetkých fanúšikov tohto skvelého autora. (Viac info)

  • Jana Shemesh – Smrť si neškrtne

    Ak pravidelne čítate denník SME, potom vám meno Jana Shemesh  určite niečo hovorí. Známa novinárka sa venuje nielen témam blízkeho Východu, kde sama pôsobí (a žije), ale známou sa stala aj vďaka svojmu osobnému blogu, na ktorom podrobne opisuje svoj boj s rakovinou. A práve skúsenosti s touto zákernou chorobou pretavila do románu Smrť si neškrtne. Jeho hlavná hrdinka sa volá Klára, nie Jana, ale to je asi tak jediný rozdiel. Len samotná autorka vie, do akej miery je román autobiografický, isté však je, že rozhodne vedela, o čom píše. Ak máte radi silné príbehy a silné emócie, potom je román Smrť si neškrtne  určený priamo pre vás. (Viac info)

  • Brandon Mull – Fablehaven 5: Kľúče od väzenia démonov

    Predstavovať knihu, ktorá je piatym dielom série je trochu nešťastné. Takže sa dohodnime, že ak ste ešte o Fablehaven nepočuli, ani ste ho nečítali, tak idete rýchlo napraviť chybu. Lebo zatiaľ nepoznám čitateľa, ktorému by sa tento magický svet a jeho príbeh nepáčil. Odpustime si frázy o druhom Harry Potterovi, tie by boli zbytočné a zavádzajúce. Fablehave je iný, ale zároveň výborný. Takže ak ste nečítali, tak šup šup napraviť to. A ak ste čítali, tak vám určite stačí informácia, že piaty diel už vyšiel!  … (Viac info)

  • Craig Cabell – Terry Pratchett

    Veľká Británia je neuveriteľne bohatá krajina. Ale jedno z jej najväčších bohatstiev má veľkú bielu bradu a rovnako veľký čierny klobúk. Ľudia ho volajú sir Terry a on? On sa len usmieva, lebo je to veľmi inteligentný pán s jedinečným zmyslom pre humor a talentom pretaviť ho do geniálnych kníh. No a práve o Terry Pratchettovi teraz vyšla kniha, ktorá mapuje celý jeho život, dielo, aj súčasný stav. Ak teda patríte medzi fanúšikov Zeměplochy (ospravedlňujem sa, na Plochozem som si nezvykol), potom je tu ďalšia kniha, ktorá by nemala chýbať v poličke, na ktorej sa už tiesnia tie desiatky kníh od samotného Terryho. (Viac info)