blog

Knižné tipy: Päť dôvodov na radosť!

nedeľa 14. apríla 2013 23:25
Ne 14.04. 2013 23:25

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Justin Cronin – Dvanástka

    Čakanie bolo dlhé, predlhé, ale nakoniec sme sa predsa len dočkali! Teda dočkáme sa približne o mesiac… Konečne je tu pokračovanie výborného sci-fi trileru Priechod! Guillermo del Toro síce medzitým dokázal, že rovnaká téma sa dá spracovať kvalitne aj na podstatne menšom priestore, ale to našu radosť nijak neumenšuje. Dámy a páni, post-apokalyptický svet plný upírov opäť čaká na vašu návštevu! A tentoraz to bude ešte napínavejšie ako naposledy. Ani vy sa už neviete dočkať? 🙂 (Viac info)

  • Erik Larson – V pavilóne šeliem

    Asi len máloktorý svedok výnimočných historických udalostí si v tej chvíli uvedomoval, že zažíva zlomové obdobie ľudských dejín. Inak tomu nebolo ani v prípade amerického veľvyslanca Dodda, ktorý pôsobil v Berlíne. V rokoch 1934 až 1936. Vlastne až pri čítaní jeho denníkov a s odstupom niekoľkých desaťročí si môže čitateľ so zimomriavkami na chrbte uvedomiť plný rozsah hrôzy, ktorú veľvyslanec opísal. Šialené berlínske dobrodružstvo nesie v sebe hrozbu vojny a pripomína elegantný triler plný krvilačných monštier, ktorých šarm je v skutočnosti ubíjajúci, lebo ich činy sú odstrašujúcim príkladom v histórii. Hoci vieme, ako to všetko skončí, knihu čítame s neobyčajným pôžitkom. (Viac info)

  • Pavel Vilikovský – Prvá a posledná láska

    Je veľa druhov lásky a tá, o ktorej sa hovorí v dvoch novelách Pavla Vilikovského, nezodpovedá celkom predstave, ktorá sa nám pri tomto slove zvyčajne vybaví. Niekto možno v príbehu úspešného fotografa pochybujúceho o význame svojej práce v rýchlo sa meniacom svete nijaký ľúbostný motív nepostrehne, a aj v príbehu dôchodcu, ktorý sa pri svojej dobrovoľníckej práci musí vyrovnávať s dramatickými osudmi, aké ľudstvu pripravilo dvadsiate storočie, by sme erotické vzplanutie hľadali márne. A predsa je ich ústrednou témou láska, láska utajená, nepriznaná a často neopätovaná, láska, o ktorú hrdinovia noviel napriek všetkým svojim neúspechom a zlyhaniam neprestávajú bojovať. Je to láska k životu – k svojmu vlastnému i k životu ostatných, bez ktorých by ten náš nemal zmysel. (Viac info)

  • Mark Owen, Kevin Maurer – Neľahký deň – Pamäti príslušníka Navy Seal

    Mnohí ste ju chceli, mnohí ste ju pýtali. A vydavateľstvo Ikar vaše priania vyslyšalo. Nech sa páči, autobiografická spoveď vojaka, ktorý bol členom tímu zasahujúcemu proti najslávnejšiemu teroristovi sveta Osamovi bin Ládinovi, je tu! Neľahký deň umožní čitateľovi stať sa spolu s Owenom a ostatnými vybranými príslušníkmi dvadsaťštyričlenného tímu svedkom prípravy na najväčšiu misiu ich života. Detailný opis vpádu od havárie vrtuľníka, ktorá Owena takmer stála život, až po rádiové hlásenie potvrdzujúce bin Ládinovu smrť predstavujú významnú kapitolu moderných dejín. (Viac info)

  • Per Petterson – Na Sibiř

    A na záver si dáme skutočnú literárnu chuťovku! Skvelý román Na Sibír bol nominovaný na Severskú cenu za literatúru, čo je taká škandinávska obdoba Nobelovej ceny. A právom! Pripravte sa na výnimočný príbeh o výnimočnej žene, ktorej dejinné udalosti a osobné tragédie spretrhajú niť, ktorá ju spája s bratom. A ona trávi celý život hľadaním svojho miesta vo svete a dúfaním, že brata opäť stretne. Nežne melancholický a pútavý príbeh, ktorý vás chytí za srdce. (Viac info)