blog

Adrian Mole má po rokoch nástupcu. Volá sa Oliver Tate.

utorok 14. mája 2013 00:01
Ut 14.05. 2013 00:01

Volá sa Oliver Tate, má pätnásť rokov a je posadnutý slovami a sexom. Hlavný hrdina knihy Ponorka, ktorú napísal Joe Dunthorne, je okrem toho aj vtipný a nemá ďaleko od svojho slávneho predchodcu Adriana Mola. Rovnako ako Adrian Mole, aj Oliver Tate si píše denník. Oliver je posadnutý slovami a slovnými spojeniami, do denníka si okrem zážitkov vždy napíše aj nové slovo, ktoré sa v ten deň naučil. Rovnako sú podľa zvláštnych slov pomenované aj kapitoly knihy, takže jej nemožno uprieť maličký vzdelávací charakter.

Zvyčajné problémy tínedžerov podané nezvyčajne humorne a láskavo

Oveľa viac ako vzdelávať sa však budete pri čítaní tejto knihy smiať. Oliver je vtipný, priamočiaro hovorí, čo si myslí, zažíva humorné situácie a rád komentuje seba i svoje okolie. Je mierne egocentrický, pozornosť upriamuje predovšetkým na seba a jeho najväčším problémom je, že sa snaží prísť o panictvo kým bude mať šestnásť. Pomôcť by mu v tom mala jeho spolužiačka, neobyčajná Jordana.

Jordana je ten nejúžasnejší člověk, jakého jsme kdy potkal. Nejradši bych ji láskou snědl. Vypil bych její krev. Ona je jediná, komu bych dovolil zmenšit se na mikroskopickou velikost a prozkoumat moje tělo v malinké ponorce. Je skvělá a krásná a citlivá a vtipná a sexy. Je pro mě moc dobrá, je moc dobrá pro kohokoli!

Hrdina, ktoré nezaujíma len sex

Okrem neustáleho riešenia svojej osoby a vzťahu s Jordanou sa Oliver snaží o jednu dôležitú vec. Chce zachrániť manželstvo svojich rodičov. To prežíva miernu krízu a bez toho, aby si to rodičia uvedomovali, Oliver využíva rozličné typy a triky na záchranu potápajúcej sa manželskej lode.

Také jsem zistil, že moji rodiče spolu už dva měsíce nesouložili. Sleduji jejich intimní život prostřednictvím stmívače v jejich ložnici. Vidím, že když to dělají, tak je druhý den stmívač stále ještě stažený na půlku.

Oliver túži po pozornosti, často si ju vynucuje zvláštnym správaním. No zároveň veľa o veciach premýšľa, je určite inteligentnejší ako jeho spolužiaci, miestami máva depresívne stavy, občas je bezcitný a občas prejavuje empatické sklony k menej obľúbeným spolužiakom. Jednoducho – je komplikovaný.

Pocit déjà vu občas vôbec nie je na škodu

Kniha však komplikovaná nie je. Číta sa ľahko a rýchlo, je to vtipná a zaujímavo napísaná oddychovka, ktorá vám ukáže opäť trocha iný pohľad na dospievanie a vzťahy. Joe Dunthorne a jeho hlavná postava majú skvelý humor, nie nadarmo sa kniha stala aj predlohou k filmu Volám sa Oliver Tate. Tým, ktorí si ešte pamätajú časy, keď sme čítavali Sue Townsendovú, bude kniha možno pripomínať Tajný denník Adriana Mola, no v tomto prípade to  vôbec nie je na škodu.