blog

Storočný starček vás očarí svojím humorom, láskavosťou a neuveriteľnými dobrodružstvami

utorok 4. júna 2013 00:01
Ut 4.06. 2013 00:01

Knižný debut švédskeho autora Jonasa Jonassona prináša príbeh (nielen) o storočí svetovej politiky, dôležitých medzníkoch dejín a hlavných osobnostiach politickej scény. Ak nemáte radi politické dianie, nevadí. Hlavný hrdina tiež nie.

Aj v stovke sa dá urobiť zásadné životné rozhodnutie

Alan Karlosson má práve sto rokov a v domove dôchodcov sa pre neho chystá veľká oslava s tortou, starostom a zástupcami miestnej tlače. Ako však napovedá názov knihy, oslava sa nekoná. Alan má so svojím životom ešte iné plány, ako sedieť v spoločenskej miestnosti, jesť na raňajky ovsenú kašu a umierať, ako by sa na jeho vek patrilo.

Allanovi sa videlo trochu zbytočné, že sa tí, čo žili v 17. storočí navzájom zabíjali. Keby sa upokojili, zomreli by tak či tak. Julius namietol, že to platí v každom období…

Vyskočí z okna, odíde na autobusovú stanicu a nastúpi do najbližšieho autobusu, ktorý ho zoberie do vzdialenosti päťdesiat švédskych korún. Tam vystúpi. Cestou ešte stihne zobrať kufor plný peňazí a naháňačka s mafiou a policajtmi sa môže začať.

Čo všetko sa dá stihnúť za sto rokov? Všetko podstatné!

Ak vám toto pripomína starší nemecký film Klopanie na nebeskú bránu, máte pravdu. V tomto prípade je road trip len jednou časťou knihy.

Kto by si pomyslel, že smrť sa tak podobá snu. Stihol si to pomyslieť, skôr než zomrel? A stihol si pomyslieť, že si stihol pomyslieť? Ale počkať, koľko si toho stihne človek pomyslieť, skôr než je s myslením koniec?

Dej je popretkávaný príhodami od Alanovho narodenia až po spomínanú oslavu. Jeho charakter a postoje formujú od mala politické postoje otca a životná filozofia matky.

Práve preto sa Alan stáva zásadne apolitický a za celý svoj dlhý život nemá žiaden názor ani smerovanie doprava či doľava. Jeho presvedčením je slušnosť, pomoc blížnemu a prežitie za každú cenu. A ešte záľuba v pálenke.

Allan odjakživa usudzoval, že pokiaľ ide o vieru, ak to neviete s istotou, potom nestojí za to chodiť okolo a hádať.

V knihe sa prítomnosť strieda s minulými zážitkami, čím sa dej stáva dynamickým a zaujímavým. Stávame sa svedkami dôležitých svetových udalostí v ďalekej aj nie tak dávnej minulosti. Zistíme, kto za tým všetkým stál a ako to presne bolo.

Najväčšou devízou je humor a ľudskosť

Vážnosť deja kompenzuje štýl, akým je podaný. Autorovou hlavnou zbraňou je humor, ľudskosť a nadhľad, cítiť ich z každej vety. Keď nebudete veľmi filozofovať o živote ako to nerobí ani Alan, kniha vám spestrí chvíle a vnesie úsmev na tvár pri jej čítaní.

A ak budete chcieť, možno si z nej zoberiete k srdcu hlavnú zásadu, ktorou sa riadi Alan už sto rokov:

Je to tak, ako to je a bude to tak, ako to bude.

  • Jonas Jonasson – Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

    Mysleli by ste si, že sa mohol rozhodnúť skôr a mal byť natoľko chlap, aby svoje rozhodnutie oznámil okoliu. Ale Allan Karlsson nikdy dlho o veciach nemudroval. Myšlienka sa ani nestihla usadiť v hlave starého muža a už otváral okno svojej izby na prízemí domova dôchodcov v sörmländskom Malmköpingu a vykročil rovno do záhonu. Tak sa začala jeho mesačná púť po celom Švédsku – s novými priateľmi a s kufríkom, ktorý mu nepatrí, ale o ktorý sa kadekto vrátane polície veľmi zaujíma… Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj neskutočne dlhý a pozoruhodne prežitý život. Napriek tomu, že Allana vôbec nezaujíma politika ani náboženstvo, zdá sa, že počas minulého storočia ovplyvnil väčšinu veľkých udalostí vo svete… Sto rokov Allan zneisťoval svet iba tým, že bol. A teraz je konečne voľný. (Viac info)