blog

J.K. Rowlingová vydala tajne detektívku

pondelok 15. júla 2013 11:49
Po 15.07. 2013 11:49

J.K. “Jo” Rowlingová, autorka Harryho Pottera, rozhodne nezaháľa. Minulý rok vydala svoj prvý román pre dospelých a už na svetlo sveta presiakla informácia, že je autorkou detektívky, ktorá vyšla pred pár mesiacmi. Ako to, že ju všetci prehliadli? Rowlingová sa totiž rozhodla nasledovať príklad svojich podobne slávnych kolegov a knihu The Cuckoo’s Calling vydala pod pseudonymom Robert Galbraith.

Slávne meno ako prekliatie

Čo ju asi viedlo k tomuto kroku je očividné. Byť jedným z najslávnejších autorov na svete je určite príjemné, ale zároveň to so sebou nesie nevyhnutný tlak, očakávania verejnosti a samozrejme aj neustále porovnávanie s fenomenálnym úspechom predchádzajúcej série.

Ako prehlásila pre britský denník Telegraph samotná J.K. Rowlingová: “Dúfala som, že toto tajomstvo sa udrží o niečo dlhšie, lebo byť Robertom Galbraithom bolo tak oslobodzujúce. Bolo úžasné vydať knihu bez bombastickej reklamy alebo očakávaní a vychutnávať si spätnú väzbu pod iným menom.”

Kvalita sa potvrdila, predajnosť však nezaručila

Niet asi divu, že kniha sa nestala žiadnym bestsellerom. Úplne neznáme meno autora a dej, ktorý knihu The Cuckoo’s Calling zaraduje medzi klasické detektívky, spôsobili, že sa z románu predalo približne 1500 kusov. Číslo, ktoré sa však teraz pravdepodobne prudko zmení.

Dobrou správou však je, že čitatelia na knihu reagovali veľmi pozitívne a vychválili ju do nebies. Práve anonymita umožnila Jo potvrdiť si, že sa jej pravdepodobne naozaj podarilo napísať niečo kvalitné a nielen sa zviezť na vlne slávneho mena. Jej predchádzajúci román pre dospelých Prázdne miesto bojoval práve s príliš vysokými očakávaniami čitateľov, aj recezentov.

Prázdne miesto sklame len tých, čo v ňom budú hľadať Harryho (recenzia románu Prázdne miesto)

Vydávanie kníh pod pseudonymom nie je nič nové

J.K. Rowlingová rozhodne nie je prvou autorkou, ktorá sa rozhodla vyhnúť svojej sláve pseudonymom. Rovnakú taktiku použil napríklad Stephen King, ktorý vydal hneď štyri knihy pod pseudonymom Richard Bachman. Ako sa však ukázalo – vo svete kníh a vydavateľstiev sa nič neutají.

Jo vraj prezradilo to, že Robert Galbraith mal rovnakého vydavateľa a editora ako slávna spisovateľka. Ťažko povedať, či to naozaj stačí a či nejde skôr o premyslený marketingový ťah. Jedno je však isté, ak viete po anglicky, tak si detektívku J.K. Rowlingovej The Cuckoo’s Calling môžete vychutnať už na tohtoročnej dovolenke.