blog

Sila zvyku vám o vás povie viac, ako by ste si mysleli

piatok 23. augusta 2013 00:01
Pi 23.08. 2013 00:01

Asi každý z nás má svoje zabehnuté zvyky a rituály, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Niekto hneď po zobudení vypije pohár vody, iný siahne po cigarete a tretí si ide zabehať. Ustálený rytmus činností nám navodzuje pocit istoty a bezpečia a stará sa, aby sme nad každodennými činnosťami nemuseli príliš rozmýšľať. Do akej miery však zvyky vplývajú na náš život? Ako ich meniť a využívať vo svoj prospech? Aký vplyv má na ne naša vôľa? To všetko sa dozviete v jednej z najlepších kníh tohto roka – Sila zvyku.

O tom, ako zvyky ovplyvňujú každý aspekt našich životov

Mohlo by sa zdať, že niečo tak primitívne a samozrejmé ako zvyk si ani nezaslúži našu pozornosť. Stačí si však prečítať pár strán z bestselleru Charlesa Duhigga – Sila zvyku a rýchlo sa presvedčíte o opaku. Zvyky vplývajú na náš život, výkonnosť, úspech a šťastie v oveľa väčšej miere, ako si bežne uvedomujeme.

Autor si vystaval konštrukciu knihy logicky a spôsobom, ktorý vám nedovolí sa od nej odtrhnúť. Hneď v úvode vysvetľuje,  ako zvyky vznikajú, ako fungujú na úplne automatickej (a autonómnej) úrovni, pričom suché vedecké fakty dokáže podať zaujímavo a umne ich prepletá s fascinujúcimi príkladmi a prípadmi z reálneho života.

Kniha je výborný nástroj, ale jeho použitie je už na čitateľovi

Vďaka knihe Sila zvyku si tak nielen uvedomíte, že väčšina z nás je priam otrokom svojich zvykov, ale aj to, ako ich zmeniť. Ukáže vám, ako jedna malá zmena dokáže ozdraviť obrovskú nadnárodnú spoločnosť, alebo ako jedna zdanlivo malá udalosť vyvolá spoločenskú zmenu storočia.

Sila zvyku je presne tým druhom knihy, kde čitateľ dostane do rúk nástroj a je len na ňom, ako ho použije. Kniha vám poskytne potrebné informácie v dostatočnej miere a v ľahko pochopiteľnej forme. Približne od polovice sa dokonca snaží čitateľa mierne popostrčiť, aby zmenil zlozvyky, ktoré sa mu nepáčia. Čo sa jej nie vždy s úspechom darí a práve tieto pasáže sú jedinou slabšou stránkou inak mimoriadne vydarenej publikácie.

V konečnom dôsledku však aj tak závisí len a len na čitateľovi, či skutočne začne konať, alebo bude kniha pre neho len zdrojom zaujímavých informácií.