blog

Knižné tipy: Knihy, ktoré si treba prečítať. A nielen na Vianoce. (za rok 2013)

pondelok 9. decembra 2013 23:55
Po 9.12. 2013 23:55

Takto pred rokom som písala o knihách, ktoré si treba prečítať (článok je TU). Zoznam je stále aktuálny, no ak sa aj tento rok chcete začítať do dobrej knihy, je tu výber novších titulov, ktoré vyšli v tomto roku.

Aj toto sú knihy, ktoré sú podľa mňa výnimočné a každá z nich obsahuje minimálne jednu z týchto ingrediencií: silný príbeh, zaujímavú pointu, malé alebo aj väčšie posolstvo, krásu. Niektoré z nich v sebe skrývajú viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

  • Július Satinský – Listy Oľge

    Nepochybne jedna z najkrajších slovenských kníh, dizajnom i obsahom. Kniha obsahuje korešpondenciu Jula Satinského a jeho prvej ženy Oľgy Lajdovej. Spolu 155 Julových a 51 Oľginých listov zozbierala Lucia Satinská, dcéra Jula Satinského z druhého manželstva. Julo a Oľga si nepísali len ľúbostné vyznania či suché správy, ich listy sú plné postrehov, príhod a ilustrácií. Časť Julových listov je písaná vo forme časopisov, kde nechýbajú vlastnoručne kreslené fiktívne inzeráty a reklamy. Tie zostávajú v knižnom vydaní verne reprodukované. (Viac info)

  • Daniela Olejníková – Liek pre Vĺčika

    Útla knižka od Daniely Olejníkovej je vhodná pre malých i veľkých. Krásny príbeh o sile priateľstva, o nepohode a o tom, že cesta býva občas cieľom. Hlavným hrdinom je Vĺčik, veselý tvor s množstvom záujmov a priateľov. Z nevysvetliteľných príčin sa však začína jeho postoj k životu meniť, jeho bezdôvodný smútok sa prehlbuje, až Vĺčik dospeje k dobrovoľnej izolácii. Z nej sa ho podarí dostať až Plamienke, samozvanej liečiteľke, ktorá nakoniec objaví úplne iný liek než čakala. (Viac info)

  • John Boyne – Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta

    Kniha, ktorá rozpráva príbeh neobyčajného Barnabyho, je poučná a zároveň veľmi vtipná. Napriek tomu, že je určená najmä detskému čitateľovi, určite by som ju odporúčala aj dospelým, ktorí v nej nájdu skryté odkazy o tolerancii a predsudkoch, s ktorými sa v našej spoločnosti denne stretávame. Deti v nej zase nájdu úžasný príbeh Barnabyho, ktorý sa zo všetkých síl snaží ostať normálnym a dočítajú sa o jeho neuveriteľnej ceste okolo sveta. (Viac info)

  • Erlend Loe – Doppler

    Otec dvoch detí jedného dňa spadne v lese z bicykla, zrazu zacíti pokoj a harmóniu a rozhodne sa odsťahovať od rodiny a začať nový život v lese. Postaví si stan a „adoptuje“ malého losa, ktorý mu robí spoločnosť. Má v pláne žiť život lovca a zberača. Keďže časom zisťuje, že je tak trocha závislý od mlieka a čokolády, musí podnikať pravidelné výjazdy do mesta. Toľko v skratke príbeh knihy, v ktorej sa vlastne nič zásadné nedeje, no zároveň sa deje veľa medzi riadkami. Dopplera si zamilujete! Skvele a najmä vtipne napísaná kniha, ktorú do slovenčiny preložil Jozef Zelizňák, dvorný slovenský prekladateľ Jo Nesba.  (Viac info)

  • Audur Ava Ólafsdóttir – Ratolesť

    Ak hľadáte niečo pekné, čo môžete bez problémov podarovať bratovi, sestre, mame, otcovi, babke či kolegyni, toto je tá správna voľba. Napriek tomu, že kniha je vhodná prakticky pre akéhokoľvek čitateľa, nie je to žiadne banálne čítanie. Je to príbeh Lobbiho, ktorý sa rozhodne odísť z Islandu do nemenovanej krajiny, kde sa stane záhradníkom v kláštore. Život sa mu mierne skomplikuje, keď tam za ním príde matka jeho dieťaťa aj s malou Flórou Sol a Lobbi sa ocitá v úplnej novej životnej situácii. Citlivý a jemný príbeh, napísaný s ľahkosťou a humorom. (Viac info)

  • Aimee Benderová – Zvláštní smutek citrónového koláče

    Jeden z mojich objavov roka. Niet pochýb o tom, že Argo vydáva skvelé knihy a jednou z nich je aj táto. Za sladkým žltým obalom sa skrýva príbeh malého dievčatka, ktoré vie rozoznávať pocity ľudí len z toho, že ochutná jedlo, ktoré pripravili. Pre malú Rose to nie je veľmi pozitívne zistenie, naopak, obráti jej to život hore nohami. Americká autorka opísala v tomto románe príbeh jednej rodiny, ktorej členovia sú tak trochu zvláštni. Začnete to čítať ako milú oddychovú knižku a postupne zisťujete, že sa dostávate do ľahko melancholického stavu a že to, čo čítate, je vlastne celkom smutné. Smutné, no zároveň veľmi dobré čítanie. (Viac info)

  • Haruki Murakami – 1Q84: Kniha 3

    Murakami tento rok treťou knihou ukončil román, ktorý vyšiel pod názvom 1Q84. Ak ste aj čítali prvú a druhú knihu predtým, najväčší čitateľský zážitok budete mať vtedy, keď si to prečítate celé naraz. Príbeh Tenga a Aomame obsahuje všetko to, na čo sú fanúšikovia u Murakamiho zvyknutí. Tajomno, mystiku, zápletku, sex aj obsesiu ušami. K tomu sa pripája exkurz do dejín Japonska, problematika týraných žien, sektárstvo a ešte to najdôležitejšie – láska. To všetko podfarbené Janáčkovou Sinfoniettou. Ak by som mala vybrať z tohto roka len jednu knihu, ktorú treba prečítať, bola by to táto. (Viac info)

  • Jonas T. Bengtsson – Pohádka

    Príbeh otca a syna. Syn nechodí do školy, otec do práce. Neustále sa presúvajú z jedného miesta na druhé, pričom čitateľ nevie, pred kým alebo čím utekajú a čo sa stalo v ich minulosti. Je to silná kniha o vzťahu otca a syna, no zároveň má v sebe odkazy na dnešnú spoločnosť. Je to príbeh o tom, ako byť iný alebo sa o to aspoň pokúsiť, o tom, že netreba vidieť svet len čiernobielo a vytvárať zbytočné predsudky. O tom, že hranica medzi normálnym a nenormálnym je tenká a nikdy nevieme, na ktorej strane skončíme. (Viac info)

  • Michael Cunningham – Domov na konci světa

     Román o láske, ktorý popiera všetky možné asociácie, ktoré vám napadnú, keď počujete toto slovné spojenie. Cunningham píše tak, že nebudete chcieť prestať čítať. Zaujímavý príbeh trojice kamarátov: Bobbyho, Jonathana a Clare. Všetci sa majú navzájom radi a po rôznych životných skúsenostiach nakoniec vytvoria nový typ rodiny – traja navzájom sa ľúbiaci kamaráti plus jedno dieťa k tomu. A presviedčajú sami seba aj nás, že takto to môže fungovať. V knihe sa striedajú rozprávači a tak sa na tento príbeh pozeráme cez monológy jednotlivých postáv. Prostredníctvom ich rozdielnych pocitov autor poukazuje na rozpor medzi tým, ako nás vidia ostatní a ako sa vidíme my sami. Skvele vykreslené postavy, zaujímavá téma a brutálne dobre napísaná kniha. (Viac info)

  • Kateřina Tučková – Žítkovské bohyně

    Kateřina Tučková je veľký talent českej literatúry. Na konte má literárnu cenu Magnesia Litera či Cenu Josefa Škvoreckého. Zaslúžene. Po skvelej knihe Vyhnání Gerty Schnirch napísala Žítkovské bohyně – knihu o bohyniach, ktoré žili na kopaniciach v kopcoch Bielych Karpát. Bohyňami sa nazývali ženy, ktoré mali zvláštne schopnosti, pomáhali, liečili alebo vedeli človeku počarovať. Autorka vychádza zo skutočných historických zdrojov, skúma udalosti a príbehy, ktoré sa tradujú z generácie na generáciu. To všetko zviazané v pútavom príbehu, ktorý nebudete vedieť pustiť z ruky. (Viac info)