blog

Filmové tipy: 10 filmov roku 2013, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť!

štvrtok 9. januára 2014 01:52
Št 9.01. 2014 01:52

Filmový rok 2013 bol doslova preplnený skvelými filmami. Či už išlo o pokračovanie úspešných veľkolepých ság alebo o nové pokusy, návšteva kina bola minimálne raz za čas viac než na mieste. Na svoje si prišli vyznávači azda všetkých žánrov. Teraz ale všetci stojíme pred neľahkou úlohou – ktoré filmy sa oplatí kúpiť si na DVD? Každému sa páči niečo iné a nie všetky dobré kinohity už sú dostupné v tejto podobe. I tak prinášame prehľad desiatich zaujímavých filmov, ktoré rozhodne stoja za zmienku!

  • David Ondříček – Ve stínu

    Máloktorý film z našich končín dosiahne kvalít zahraničnej produkcie a tejto snímke sa to viac než podarilo. V bývalom Československu 50. rokov sa odohráva napínavý kriminálny príbeh, ktorý vo svojom dôsledku zasiahne do osobných osudov aktérov aj ich blízkych. Kapitán Hakl (Ivan Trojan) vyšetruje krádež v klenotníctve.
    Z bežnej krádeže sa ale vplyvom zákulisných intríg tajnej polície začína stávať politická kauza. Z nariadenia Štátnej bezpečnosti preberá Haklovo vyšetrovanie major Zenke (Sebastian Koch), policajný špecialista z NDR, pod ktorého vedením sa vyšetrovanie uberá iným smerom, než Haklovi napovedá inštinkt skúseného kriminalistu. V tieni sa ukrýva hrozba, ktorá zmení tvár Československa. (Viac info)

  • Guillermo Del Toro – Pacific Rim Útok na Zem

    Guillermo Del Toro je majster filmu. To je známy fakt. A všetci si myslíme, že mimozemšťania na našu planétu zaútočia z oblohy. Toro nám však podáva alternatívu, že obrie monštrá ľudstvo napadnú z hlbín oceánov. Príde koniec sveta? Nie, ľudstvo sa nepriateľom dokáže postaviť! Národy vybudujú gigantických robotov prepojených s pilotmi špeciálnymi technológiami. I tak však bude záchrana sveta neľahká misia. Apokalypsa je na spadnutie, nech začne megalomanský súboj! Dychberúce scény i príbeh oslovili divákov po celom svete. (Viac info)

  • David O. Russell – Terapia láskou

    V živote nevychádza všetko vždy podľa plánu. O tom nás tento rok presvedčila napríklad táto Oscarová komediálna dráma. Pat Peoples stratil všetko – dom, zamestnanie aj manželku. Po dlhom čase strávenom v psychiatrickom ústave teraz žije v rodičovskom dome, ale je pevne rozhodnutý znovu získať naspäť všetko, predovšetkým svoju manželku Nikki, a verí, že sa mu to podarí, hoci má súdne zakázané čo i len sa k nej priblížiť. Na púti za ňou ho stretne niečo, čo naozaj nečakal, a to niečo mu úplne zmení život. (Viac info)

  • James DeMonaco – Očista

    Amerika v tomto filme funguje ako nikdy doteraz. Kriminalita aj nezamestnanosť sú na minimálnej úrovni, všetci si nažívajú šťastne. Ako je to možné? Vláda totiž schválila zákon, ktorým vymedzila Očistu – každoročný dvanásťhodinový úsek, keď sú legálne všetky zločiny vrátane vrážd. Noc plná násilí a zla sa stane pre členov jednej rodiny skúškou, ako ďaleko budú ochotní zájsť, aby sa ubránili brutálnej sile, ktorá sa dobýva do ich domova po tom, čo neúmyselne zachránili náhodného okoloidúceho. Napätie zaručí aj fakt, že tvorcami filmu sú ľudia, ktorí stoja za Paranormal Activity. (Viac info)

  • Louis Leterrier – Podfukári

    Prichádza Oko, tajomná organizácia, ktorá vyberá najlepších z najlepších na zrealizovanie svojich plánov a intríg. Skupina štyroch svetových iluzionistov „The Four Horsemen“ je zásterkou pre sériu odvážnych lúpeží. Ukradnuté peniaze iluzionisti sypú na nič netušiacich divákov a bezstarostne sa zahrávajú s agentmi FBI. Lepšie povedané, robia z nich úplných hlupákov pred očami celého sveta. Aj v priamom prenose. Do hry sa však pripletie bolesť i dávna minulosť a nakoniec aj smrť. Kto zvíťazí? Perfektný thriller štýlu Dannyho parťákov s neopakovateľným humorom i množstvom momentov prekvapenia na nás túžobne čaká! (Viac info)

  • J.J. Abrams – Star Trek: Do temnoty

    V pokračovaní megaúspešného Star Treku – filmu od J.J.Abramsa, prichádza najtemnejší nepriateľ, akého kedy loď Enterprise mala. Nemilosrdný, silný a chladno logicky zmýšľajúci Khan (Benedict Cumberbatch) vyhlásil osamotenú vojnu Federácii z neznámych príčin. Kapitán Kirk (Chris Pine), Spock (Zachary Quinto) a celá posádka lode sa vydá na púť za hranice civilizovaného vesmíru, aby ho dolapili a dostali pred súd za vojnové zločiny. Nevedomky sa však dostanú na hranicu smrti. Budú musieť rozmotať spleť intríg, aby vedeli, na koho strane vlastne bojujú. A potom zachrániť svoje priateľstvo i životy nielen posádky, ale aj celej Federácie. (Viac info)

  • Michal Žabka – Čtyřlístek ve službách krále

    Tento animák sa dlho držal medzi najnavštevovanejšími filmami v českých kinách a dokazuje, že aj blízko pri nás sa dajú robiť veľké animované počiny. Kráľ Rudolf II. má problémy! Kameň mudrcov v nepovolaných rukách a ľadová skaza na krku! S tým všetkým si musí poradiť Čtyřlístek – skupina obľúbených kreslených hrdinov, ktorá do z kníh dotiahla až na filmové plátno. Ťahať kráľa Rudolfa z rôznych malérov je ale ťažký oriešok, pretože sa v nich pohybuje ako slon v porceláne! O dobrodružtsvo, napätie, nebezpečenstvo ale i hromadu zábavy núdza nebude. (Viac info)

  • Tom Hooper – Bedári

    Film vznikol podľa slávnej rovnomennej románovej predlohy. Bedári sa odohrávajú vo Francúzsku 19. storočia. Rozprávajú podmanivý príbeh zmarených snov, neopätovanej lásky, vášne, obety i spásy a prinášajú nadčasové svedectvo o schopnosti ľudskej duše prežiť. Hugh Jackman predstavuje bývalého väzňa Jeana Valjeana, ktorého potom, čo porušil pravidlá podmienečného prepustenia, celé desaťročia prenasleduje nemilosrdný inšpektor Javert (Russell Crowe). Keď saValjean ujme Cosette, dcéry robotníčky Fantine (Anne Hathaway), zmení mu to život. A čoskoro sa zmení aj život celého Francúzska. (Viac info)

  • Michael Bay – Pot a krv

    Michael Bay uvádza svoj nový film, ktorý dostal kritiku i divákov! Pot a krv je akčná komédie s originálnym námetom. Ambiciózna parta osobných trénerov (Mark Wahlberg, Dwayne Johnson a Anthony Mackie) sa rozhodne splniť si Americký sen. Tak trochu nelegálnym spôsobom. Všetko má ísť hladko, ale, prekvapivo, nejde. Rýchlo sa dostanú do konfliktu so zákonom a celé sa to strašne zvrtne. Neohrozené ciele vedú k neuveriteľným príbehom ako je tento. O to viac, že film bol natočený podľa skutočných udalostí. (Viac info)

  • Raja Gosnell – Šmolkovia 2

    Na záver tu máme návrat malých modrých šibalov. Ale s nimi je tu, žiaľ, aj zlý čarodejník Gargamel. Ten sa naozaj činil a vytvoril Lapajov, dve neposlušné stvorenia, ktoré akoby Šmolkom (takmer) z oka vypadli, a dúfa, že mu pomôžu získať magickú šmolkovskú esenciu. Čoskoro však zistí, že sa nezaobíde bez pomoci Šmolinky. Ona jediná pozná tajné kúzlo, ktorým sa Lapaji premenia na skutočných Šmolkov. Keď Gargamel spoločne s Lapajmi unesie Šmolinku do Paríža, je na Tatkovi Šmolkovi, Babrošovi, Hundrošovi a Čačkošovi, aby sa znova spojili so svojimi ľudskými priateľmi Patrickom a Grace Winslowcami a tak svoju kamarátku zachránili! (Viac info)