blog

Knižné tipy: Desať kníh, s ktorými sa oplatí stráviť Veľkú noc II.

štvrtok 10. apríla 2014 09:18
Št 10.04. 2014 09:18

Milí Martinusáci,

Veľká noc sa blíži a s ňou aj štyri dni zaslúženého voľna od pracovných starostí. Len ťažko by sme hľadali vhodnejšiu dobu na prečítanie dobrej knihy, preto sme si pre vás pripravili desať tipov na knihy, ktoré milujeme a o ktorých sme presvedčení, že by ste si ich rozhodne nemali nechať ujsť! Prajeme príjemné vyberanie a nezabudnite si ich objednať čo najrýchlejšie, aby sme vám ich stihli do Veľkej noci poslať! 🙂

  • Alice Munroová – Příliš mnoho štěstí

    Laureátku Nobelovej ceny za literatúru Alice Munroovú niektorí kritici nazývajú aj kanadským Čechovom. Jej diela sú považované za vrchol v oblasti krátkych próz, píšu o nej, že súčasnú poviedku vypracovala do dokonalosti. Rodinné tragédie, zločin, kruté zaobchádzanie s nevinnými. Munroová svojich hrdinov rozhodne nešetrí, no zároveň im ukazuje, že život dokáže priniesť aj nádej. Kniha Příliš mnoho štěstí  potvrdzuje autorkinu schopnosť nahliadnuť hlboko do duše svojich hrdinov a ponúka výnimočný čitateľský zážitok. (Viac info)

  • Anna Funder – Všetko, čo ku mne patrí

    Austrálska prozaička sa vo svojom románe vracia do obdobia, keď v Nemecku nastupoval k moci fašizmus. Kniha ovenčená štyrmi literárnymi cenami rozpráva príbeh pätice ľudí, ktorých aktivity viedli k nutnosti úteku do rôznych častí sveta a to v období nárastu Hitlerovej sily. Všetko, čo ku mne patrí je kniha, ktorá do detailov skúma odvahu a obeť, ktorú sú ľudia ochotní podstúpiť pre svoje ideály a hrdinstvá, ktoré nachádzame na tých najneočakávanejších miestach. Výborne napísané, zaujímavé čítanie! (Viac info)

  • Markus Zusak – Zlodejka kníh

    Dojímavý a krásny príbeh malej Liesel sa odohráva v nemeckom mestečku počas vlády Adolfa Hitlera. Liesel sa učí žiť v novej rodine, hľadá si priateľov, zoznamuje sa so slovami a kradne knihy. Blíži sa koniec vojny, život je čoraz ťažší a Smrť, rozprávač strhujúceho príbehu Liesel Memingerovej, má čoraz viac práce. Jeho pohľad sprevádza čitateľov od prvej stránky po poslednú a prifarbuje ju melanchóliou i čiernym humorom. Podľa knihy bol natočený aj úspešný film. (Viac info)

  • Joël Dicker – Pravda o afére Harryho Queberta

    Úspešný mladý spisovateľ Marcus Goldman zažíva tvorivú krízu, obráti sa teda na svojho bývalého profesora Harryho Queberta, taktiež slávneho spisovateľa žijúceho v ústraní na vidieku. Profesor pozve Marcusa k sebe, debatujú o živote a písaní, až kým vidiecku idylku nenaruší udalosť, čo všetko zvráti: Queberta obvinia z vraždy dievčaťa, ktoré je nezvestné už tridsať rokov, a jeho mŕtvolu nájdu zakopanú pred profesorovým domom. Marcus je presvedčený o nevine svojho mentora, namiesto písania sa pustí do pátrania. Román s nádychom detektívky, ktorý vyhral Veľkú cenu Francúzskej akadémie. (Viac info)

  • Per Petterson – Odmietam

    V jedno skoré ráno sa na moste stretnú dvaja muži. Pred tridsiatimi piatimi rokmi boli najlepšími priateľmi. V tom čase Tommyho a jeho sestru opustila matka a neskôr aj ich násilnícky otec. Jim, ktorý žil sám so svojou pobožnou mamou, odišiel na univerzitu a stal sa socialistom. A teraz, po toľkých rokoch Jim stojí na moste a chytá ryby, zatiaľ čo Tommy prechádza popri ňom vo svojom drahom mercedese. Petterson vo viacerých románových líniách rozpráva o životných zvratoch oboch mužov nielen od osudového stretnutia na moste, ale zo súčasnosti plynulo prechádza do minulosti a nadväzuje líniou spomienok na ich detstvo a mladosť, ktorú náhodné stretnutie opäť oživilo. (Viac info)

  • Irvine Welsh – Trainspotting

    Tento kultový príbeh zrejme netreba nikomu predstavovať a nemalú zásluhu na tom má aj filmové spracovanie Dannyho Boyla, v ktorom sa v hlavnej úlohe predstavil Ewan McGregor. Film vznikol na základe skvelej knižnej predlohy, ktorú sa oplatí prečítať. Partia narkomanov, ktorých každodennou úlohou je zohnať dávku. Ich správanie čitateľa často desí a poburuje, no miestami sú mu sympatickí. Revolta voči konzumnej spoločnosti. Stratená generácia. To všetko v tejto knihe je. (Viac info)

  • Agatha Christie – Vražda na zámku Styles

    Vynikajúca detektívka legendárnej britskej spisovateľky, ktorou sa to v roku 1916 všetko začalo. Je to neuveriteľné, ale v slovenčine vychádza tento príbeh prvýkrát, takmer po sto rokoch od jeho napísania! Agatha Christie práve v tejto knihe predstavila čitateľom slávneho belgického detektíva Hercula Poirota, ktorý má prísť na to, kto zavraždil Emily Inglethorpovú a ako sa vrah dostal do zamknutej spálne. Pre fanúšikov Poirota je táto kniha povinná jazda! (Viac info)

  • Erik Axl Sund – Havranie dievča

    Takáto kniha tu že vraj ešte nebola. Švédsky triler Havranie dievča je predurčený na to, aby sa stal literárnou senzáciou. Drsný príbeh je označovaný za prelomový v žánri krimi, reakcie kritikov i čitateľov všade, kde triler doposiaľ vyšiel, sú naozaj ohromujúce. Doma vo Švédsku kniha spôsobila veľký rozruch. Okrem toho, že šokovala svojou drsnosťou a násilnými scénami, získala aj množstvo žánrových cien. Práva na jeho vydanie kúpili doteraz vydavateľstvá v 35 krajinách vrátane Brazílie, Tchaj-wanu a Japonska. (Viac info)

  • Mária Nerádová – Jak velbloud potkal ťavu

    Ak chcete, aby vaše deti bez problémov rozumeli svojim českým kamarátom, toto je vhodný spôsob, ako im pomôcť. Čeština a slovenčina skrývajú totiž množstvo zákerností, na ktoré  môžu deti pri rozhovore s kamarátmi naraziť. Preto určite odporúčame tento zábavný obrázkový česko-slovenský slovník najbežnejších pojmov. Nájdete tu slová zo všetkých možných oblastí a ku knihe je pribalené aj zábavné pexeso. (Viac info)

  • K. Kerekesová, K. Moláková, A. Salmela – Mimi a Líza

    Mimi žije vo svete za zavretými očami. No jej svet vôbec nie je nudný a čiernobiely. Spolu s neposednou Lízou spoznávajú susedov a prežívajú dobrodružstvá, kde zrak zrazu nie je taký dôležitý. Krásny a dojímavý príbeh o jednom veľkom priateľstve. Príbehy Mimi a Lízy ilustrovali Katarína Kerekesová, Boris Šíma, Ivana Šebestová a sú vhodné pre deti od 6 rokov. Knižka vznikla podľa rovnomenného animovaného seriálu, ktorý vysielala RTVS. (Viac info)

PS: A prečo je článok označený ako druhá časť? Lebo tú prvú sme posielali všetkým, ktorí odoberajú náš newsletter! 🙂 Ak by vás však predsa len zaujímala, nájdete ju priamo TU. 😉