blog

Zdravie sa dá navariť. Neveríte?

pondelok 28. apríla 2014 12:27
Po 28.04. 2014 12:27

Andy Pavlík Timková s Mirkou Luberdovou vás možno presvedčia.

Spolu napísali knihy, ktoré by sme mohli zaradiť medzi kuchárky, ale… Nebola by to celkom pravda. Okrem receptov v nich totiž poodhalili kúsok zo svojich životov.  Andy otvorene hovorí o svojom manželstve, synoch, skutočných priateľkách, viere v anjelov, homeopatii, očkovaní, sile prírody a myslenia. Mirka zase o synovi Riškovi,  strachu i lekároch, ktorých nosíme v sebe. Obe ich knihy vás možno donútia zamyslieť sa nad tým, čo je v živote skutočne  dôležité. A ak nie,  minimálne obohatia vašu kuchyňu o naozaj zdravé jedlá 🙂

Andy sa zdravo stravuje už osem rokov, pričom začínala jačmeňom a chlorellou. Nedá na ne dopustiť a vrelo ich odporúča. „Nechcem pôsobiť ako človek, ktorí vás ide o niečom presviedčať. Najdôležitejšia skúsenosť je vaša osobná. A keď sa po jačmeni budete cítiť lepšie, moja pravda sa stane aj vašou pravdou,“ povedala s úsmevom bývala moderátorka.  O tom, prečo sa rozhodla „presedlať“ na zelenú stravu a alternatívnu medicínu, rozhodla astma.

„Pamätám si obdobie, ešte z televízie, kedy som sa nemohla zasmiať bez toho, aby som sa nerozkašľala. To je pre moderátorku veľký problém. Jedna moja známa mi vtedy odporučila homeopatiu. Neverila som, že by mi pomohla, ale už som nemala inú možnosť a tak som to skúsila.“ Za rok sa z astmy dostala. Od homeopatík postupne prešla na zelenú stravu, čiže jačmeň a chlorellu. O ich účinkoch ju presvedčil aj konkrétny prípad: „Môj známy trpel na rakovinu hrubého čreva. Lekári mu nedávali veľké nádeje, no potom, čo začal jesť zelenú stravu žil ešte šesť rokov.“

Andy teda definitívne zaradila zelené potraviny do jedálnička.  Rodina tým najskôr nebola nadšená, no keď videli výsledky, zmenili názor. „Môj manžel si išiel dohodnúť termín na operáciu, lebo mal polypy na žlčníku. No tie po tom, čo užíval jačmeň a chlorellu zmizli. Mne sa upravilo železo v krvi a začala som mať dosť vápnika,“ podelila sa o skúsenosti. Zeleným potravinám dali „zelenú“ aj jej rodičia. Výrazne pomohli  jej otcovi po vážnej operácii srdca. „Mama mu začala dávať jačmeň a dosť sa mu polepšilo. Doktor mu dokonca pomerne rýchlo vysadil lieky na riedenie krvi,“ dodala Andy a na otázku, čo vlastne jačmeň v našom tele robí, vysvetlila: „Dáva do poriadku PH, sýti telo živinami, dáva dostatok minerálov a enzýmov, dokonca dokáže ísť do jadra bunky a pozitívne ovplyvňuje jej DNA, navyše detoxikuje telo.“ Andy s úsmevom tvrdí, že kamarátkou jačmeňa je chlorella, ktorá dokáže v tenkom a hrubom čreve nasať všetok „bordel“ (dokonca radiáciu) a potom ho prirodzenou cestou dostane von.

Bolí to, ale treba povedať nie

Ak sa rozhodnete prejsť na zelené potraviny, môže to byť beh na dlhé trate. Andy priznáva, že u nej „premena“ trvala sedem rokov. Odporúča, aby sme zmeny robili postupne. „Stresovať telo, pokiaľ vám nejde o život, je hlúposť. Ak vám zistia rakovinu, samozrejme, treba začať hneď. Mali by ste sa odstrihnúť od všetkého čo vám robí zle a porozmýšľať, prečo choroba prišla. Lebo neprišla len tak.“ Andy tvrdí, že tajomstvo nášho zdravia spočíva v hlave. Keď je človek v pohode a šťastný, má láskavé srdce a dobrých ľudí okolo seba, môže zjesť aj koňa (obrazne povedané). „Neviem, či sa mi to v knihe podarilo, ale chcela som ľudom povedať, nech sa snažia porozumieť sami sebe. Denno-denne mi chodia sms-ky od žien, ktoré pri knihe plačú a potrebujú mi to povedať. Dostávam pekné maily a reakcie na knižky.“

Andy v nich píše tiež o šiestom zmysle, ktorý môže byť nápomocný. Ak telu dobré dáte, bude si pýtať ešte viac. Nepleťte si však šiesty zmysel s neodolateľnými chuťami na niečo nezdravé.„Milovala som sladkosti a myslela som, že sa ich neviem vzdať. Omyl. Dnes už viem, že chuť na sladké vyvoláva candida a plesne v tele. Aj oni potrebujú z niečoho žiť, a tak vysielajú signály.“ Človek musí mať pevnú vôľu, aby im dokázal odolať. Andy priznala: „Bolí to. Máte chuť na sladké, ale musíte si povedať nie. Jediná vec, ktorá vás dokáže dať do poriadku, je vaša imunita. A vy ste jediný, kto ju môže úplne zrušiť, ale zároveň jediný, kto ju môže naštartovať. Ako? Doprajte si kvalitnú výživu a vynechajte balast. Odmena, ktorú za to dostanete, sa oplatí.“

Takže ak čokoládu, tak tmavú, najlepšie 80-percentnú. Zdravá strava však automaticky neznamená drahá strava. „Nemyslím, že je to až taký rozdiel. Čo sa týka mäsa tak určite nie, hoci biozelenina je o niečo drahšia.“ Viete však aký je medzi ňou a bežne dostupnou zeleninou rozdiel? „V láske. Nedávno som bola na prednáške, kde jeden pán hovoril o biopotravinách. Tvrdil, že kvalita biomrkvy spočíva v tom, že ju pestujú ľudia s dobrým srdcom. V tej mrkve je láska a energia človeka, ktorý ju pestuje. Veci robené s láskou sú správne. “  

Biely cukor = biely jed

Ak by ste sa niečoho vo svojom jedálničku mali skutočne vzdať je to biely cukor. „Doma ho už vôbec nemáme. Používam steviové kvapky a na pečenie brezový cukor. Každý víkend urobím koláč, ale bez bielej múky, radšej použijem bezlepkovú.  A tie koláče sú fantastické, opýtajte sa môjho manžela,“ usmiala sa Andy. Keď už sme pri bezlepkovej múke, jačmeň a chlorellu môžu jesť aj ľudia na bezlepkovej diéte. „Sú to prípravky, ktoré sa nebojím dať nikomu. Akurát ľudia, ktorí idú na ožarovanie, by mali jačmeň vynechať, lebo znižuje účinky ožarovania,“ upozornila Andy.

Myslime na seba s láskou

Hovorí sa, že ráno robí deň. Ak ste hneď po prebudení v strese, utekáte do práce, raňajky nehrozia a dostanete do seba nanajvýš kávu, tak sa podľa Andy fakt nemáte radi. Ak chcete tento životný štýl zmeniť, musíte zmeniť aj svoje rána a dopriať si čas. Čo presne to znamená? „Vypite ráno tri deci teplej vody, ideálne pol litra. Doprajte si niečo teplé a vlhké do žalúdka. Výborné sú kaše a polievky. Nie suchý chlebík, ten naše telo nechce. Uvidíte ako sa úžasne budete cítiť po pšenovej kaši. Dajte si do nej orechy, mak, biomaslo prípade ovocie ak neviete odolať. Keď toto zvládnete, uvidíte koľko budete mať doobeda energie.“

Práve jedlo nám energiu dodáva, alebo berie. „Všimnite si, ako vyzeráte po nedeľnom obede u mamičky. Dáte si mäsový vývar, za ním rezeň (mimochodom trvá presne 72 hodín, kým ho telo strávi), potom koláč, kávu a koniec. Nevládzete ďalej nič robiť.  Ak budete raňajkovať podľa návodu vyššie, urobíte obrovskú zmenu.“ A tá vyvolá ďalšiu.  Veď, keď ste si dali zdravé raňajky, nepokazíte si ich nezdravým obedom!

Zdraví rodičia, zdravé bábo

Andy Pavlík Timková napísala knihy Navarme si zdravie spolu s Mirkou Luberdovou. Mirka ako mamička malého Riška v knihe priznala, že ju mrzí jedna vec – neočistila si telo ešte pred tehotenstvom. Andy vysvetlila prečo, je to dôležité:  „V zdravom tele zdravej mamičky, bude vyrastať zdravé dieťa – to je úplne logické. Ak chcú mať rodičia zdravé bábo, musia byť obaja  ok. Často sa stáva,  že žena pochopí zmysel zdravého stravovania, ale muž trvá na nedeľných rezňoch.“

V takom prípade treba ísť príkladom a nevytvárať na mužov nátlak v štýle  – musíš a hotovo. „Keď muž uvidí ako jeho žena opeknela, vyzerá lepšie a je zdravšia, tiež bude chcieť vyskúšať ten zázrak.“ Mimochodom všetky recepty v knihách sú vhodné aj pre budúce mamičky. Tým obzvlášť Andy odporúča jačmeň: „Jeho pozitívne účinky potvrdila tiež jedna česká lekárka, ktorá ho dáva všetkým mamičkám. Je to poklad. Dieťa rastie v tele matky.  Päťdesiat percenttoxínov z tela matky berie do seba bábo. Ale ak je vnútorne čistá, nemajú aké škodliviny do dieťatka ísť.“ Tak čo na to poviete? Ak vás téma zaujala, odporúčame knižky Navarme si zdravie 1 a Navarme si zdravie 2 Nájdete v nej viac ako len recepty. Ak sa rozhodnete pre zmenu, držíme palce, aby tak veľmi nebolela. Dôležité je nielen začať, ale aj vydržať. Prajeme vám dobrú chuť 🙂

 

Katarína Melušová

Katka pracuje v kníhkupectve Martinus v Žiline ako kníhkupkyňa a zároveň aj moderátorka besied. Miluje detektívky od Agathy Christie, recepty od Dity P. a čokoládu v akomkoľvek množstve. Čím je staršia, tým častejšie číta kniha pre deti.

Články autora