blog

Darina Mikolášová: Šimonov príbeh mi prekopal život.

streda 7. mája 2014 00:01
St 7.05. 2014 00:01

Bola nedeľa. V redakcii nemenovanej televízie zazvonil telefón. Darina Mikolášová ho zdvihla a na druhej strane počula hlas uplakanej Valiky. Jej syn sa po operácii nosnej prepážky dostal do bdelej kómy. Nešťastná prosila o pomoc. Odvtedy prešli roky a Šimon sa stále neprebral. Jeho príbeh prerozprávala Valika do knihy, ktorej autorkou je Darina Mikolášová. Je to príbeh o veselom chlapcovi so širokým úsmevom, príbeh rodiny, ktorá bojuje za jeho návrat, príbeh, ktorý nemá happy end no napriek tomu vás donúti zamyslieť sa.

Sú to už roky, no Darina Mikolášová si presne pamätá na deň, keď jej Valika volala. Neváhala ani chvíľu a spolu s kameramanom sa vydali do Nitry, aby zistili, čo sa vlastne stalo. Ako si s odstupom času spomína na prvé pocity a dojmy z prípadu? „Od začiatku som tušila, že niečo nie je v poriadku. Cestou k Valike, sme sa snažili kontaktovať nemocnicu, ale boli veľmi strohí. Fakt, že s nami nechceli veľmi komunikovať svedčil o tom, že niečo nie je v poriadku.“

Keď Darina s kameramanom prišli do bytu rodiny Buchovcov, otvorila im Valika a dvojičky – Šimonovi súrodenci. Mali vtedy 14 rokov a na bratovi im veľmi záležalo (a stále záleží). „Priznávam, že mi vtedy mi nebolo všetko jedno. Bol to jeden z najťažších okamihov, ktoré som počas svojej spravodajskej praxe zažila,“ priznala Darina. Novinári sa s podobnými situáciami stretávajú často a musia sa vedieť obrniť, aby to zvládli. Pomyselný obranný štít jej však chýbal. „Nedokážem si ľudí držať od tela. Obzvlášť, pokiaľ ide o tak silné príbehy. Toto bol jeden z dôvodov, prečo som so spravodajstvom skončila. Neviem oddeliť prácu od súkromia a držať si odstup. S týmto som mala ako novinárka vážny problém,“ netajila Darina. Šimona videla prvýkrát niekoľko dní po odvysielaní reportáže. Lekári ju nechceli k nemu pustiť, podarilo sa to len raz. Potom až na klinike vo Viedni.

Najskôr povedala nie

Darina je dodnes s rodinou v kontakte. Ich príbeh pozná zblízka a podrobne. I preto ju Valika poprosila nech ho dá do knižnej podoby. Darina jej najprv povedala nie: „Bála som sa, že to nezvládnem. Bola som do prípadu príliš zaangažovaná. Veľmi som prežívala to, čo sa stalo a navyše sama ešte nie som mama. Nevedela som si predstaviť, ako budem skladať slová do viet jej očami. Povedala som Valike, nech na to nájde niekoho iného. No nenašla,“ pousmiala sa bývalá novinárka.

A tak začali spolu pracovať na knihe. Boli to hodiny a hodiny rozhovorov, odkrývaní minulosti a niekedy aj tápania. „Potrebovala som zistiť rôzne detaily. Napríklad, akú hudbu Šimon počúval, alebo aká bola jeho obľúbená farba. Nevedela som pochopiť, prečo mi to Valika nevie povedať. Dlho som si myslela, že mi to povedať nechce. Až mi moja kamarátka – psychologička vysvetlila, že Valika si naozaj nepamätá. Keby sa príliš hlboko ponorila do minulosti, tak by ju to zabilo. Musí žiť prítomnosťou, inak by to nezniesla.“ Na margo hudby – Šimon mal rád Desmod a spevák tejto kapely Kuly je krstným ocom knihy. V decembri minulého roka ju uviedli do života, čo bol zároveň darček k Šimonovým 23-tím narodeninám.

Najsilnejšia rodia, akú pozná

Autorka priznala, že jej Šimonov príbeh prekopal život. Nechce, aby to vyznelo ako klišé, ale: „Vždy, keď sa stretnem s jeho rodinou uvedomím si, že pravá láska skutočne existuje. A obzvlášť silná je materinská láska. Valika pre svojho syna dokáže urobiť čokoľvek.“ Kniha Šimon končí smutne, ak berieme do úvahy, že chlapec je stále v stave „sociálnej smrti“. Na druhej strane, rodina sa dočkala aspoň ako takého zadosťučinenia, keď vlani vysúdila historicky najvyššie odškodné od nemocnice na Slovensku.

„Môžem za nich povedať, že to nie je  náplasť na dušu. Práve teraz, keď im odklepli peniaze, na nich všetko doliehla. Vyplavujú sa slzy, ktoré boli hlboko potlačené. Preosiali sa im priatelia aj členovia rodiny. Stále sú pod drobnohľadom ľudí, ktorí čakajú, či peniaze zlomia ich charakter.“ Na otázku ako sa rodina momentálne má, Darina ťažko hľadala odpoveď. „Rozhodne nie dobre. Majú doma syna, ktorý je odkázaný na ich 24-hodinovú starostlivosť. Napriek tomu, môžu byť hrdí, ako to krásne zvládajú. Mnohé rodiny neobstoja problém, hoci je oveľa menší a rozpadajú sa. Buchovcov ešte viac stmelil. Sú jednou ukážkovou rodinou, najsilnejšou, akú poznám. Ako sa majú? Snažia sa žiť, najlepšie ako sa dá. A ja im držím palce.“

A my držíme palce aj Darine, ktorá dokončuje svoju druhú knihu. Taktiež pôjde o skutočný, ale tentokrát o niečo veselší príbeh.  Kniha Hneď alebo už nikdy! bude o žene, ktorá má po operácii na pokyn lekárov okamžite otehotnieť, hoci má len 30 rokov. Paradoxom je, že sa jej práve vtedy rozpadne vzťah. Ako to vyrieši? Dozviete sa už v júni, kedy kniha vyjde.

Katarína Melušová

Katka pracuje v kníhkupectve Martinus v Žiline ako kníhkupkyňa a zároveň aj moderátorka besied. Miluje detektívky od Agathy Christie, recepty od Dity P. a čokoládu v akomkoľvek množstve. Čím je staršia, tým častejšie číta kniha pre deti.

Články autora