blog

Knižné zastávky v Londýne

štvrtok 22. mája 2014 00:11
Št 22.05. 2014 00:11

Blíži sa leto a s ním aj cestovanie.  A k cestovaniu patria neodmysliteľne knihy. Či už vo vlaku, v lietadle alebo na pláži, čítať sa dá všade. Dajú sa však navštíviť aj miesta, ktoré sú akýmsi prienikom každodennej reality a reality kníh. Tu je zopár menej známych tipov pre tých z vás, ktorí sa chystajú do Londýna.

Peter Pan v Kensington Garden

Predtým, ako Peter Pan odišiel do Krajiny Nekrajiny, sa údajne hrával práve v Kensingtonských záhradách. Peter je jedna z postáv, ktoré nám neustále pripomínajú, že nie je dôležité vyrásť, aby sme boli hrdinami. A samozrejme nesmieme zabudnúť  na to, že víly existujú 🙂

Dickensov Londýn

Dickensa by sme mohli nazvať najväčším autorom Londýna. Jeho romány prinášajú detailný obraz viktoriánskeho Londýna. Táto tvár Londýna sa úplne nestratila, jej stopy nachádzame v časti City of London. Nájdeme tu dokonca aj Ye Olde Cheshire Cheese, pub, ktorý Dickens navštevoval.

Bloomsbury Virginie Woolfovej

Virginia Woolfová takisto písala o Londýne veľa. Kroky jej hrdinky pani Dolloweyovej (číslo 167988) je možné nasledovať vo Wesminsteri.  No v Bloomsbury v blízkosti Russel Square sa stretávala skupina umelcov, do ktorej patrila aj Woolfová.

Britská knižnica

Oplatí sa ju navštíviť už len kvôli fakt, že má najväčšiu zbierku katalogizovaných vecí na svete. Nachádzajú sa tu vzácne zbierky, výnimočné čitárne a dychvyrážajúce pohľady. Ako napríklad tento do King’s Library, 6 poschodovú sklenenú knižnicu s knihami a spismi, ktoré zozbieral kráľ George III.