blog

Ako sa mení čítanie e-kníh?

utorok 3. júna 2014 11:26
Ut 3.06. 2014 11:26

V Martinus.sk predávame e-knihy už od roku 2010. Vďaka prieskumom medzi zákazníkmi vám môžeme priniesť informácie o zmenách, ktorými tento čoraz populárnejší spôsob čítania prechádza.

Myslíte si, že typickými čitateľmi e-kníh sú teenageri či dvadsiatnici? Omyl!
Bežným čitateľom e-kníh je žena vo veku od 31 do 45 rokov. E-knihy dnes už zďaleka neoslovujú len technologických nadšencov a svoje výhody si nachádza väčšina skupín čitateľov. Napríklad mladší ocenia okamžitú dostupnosť knihy, starších už nemusí trápiť plná knižnica či príliš malé písmo v knihe.

 

Najobľúbenejším prístrojom pre čítanie e-kníh je čítačka e-kníh
Kým v minulosti najviac čitateľov e-kníh pozeralo do obrazoviek notebookov, dnes je najobľúbenejšia špecializovaná čítačka, ktorú používa viac ako 50% čitateľov e-kníh. Hneď za čítačkami sú tablety, ktoré sa stali obľúbené najmä vďaka svojej multifunkčnosti. Prvenstvo čítačiek však dokazuje, že čitatelia nadovšetko preferujú vzhľad klasického papiera, neprekonateľnú výdrž na jedno nabitie a možnosť čítať bez odleskov aj na priamom slnku. To všetko aj vďaka cenovej dostupnosti a vysokej úrovni čítačiek.

 

Raz vidieť je lepšie než stokrát počuť
Čitatelia, ktorí si zakúpili aspoň jednu e-knihu oceňujú jej výhody omnoho viac než bežní čitatelia. Rýchlosť a jednoduchosť stiahnutia, nulové rozmery, ale aj nižšiu cenu považujú za dôležité pri svojom výbere. Za vôňou a dotykom klasickej knihy sa im cnie menej.

 

Súčasná ponuka e-kníh musí naďalej výrazne rásť
Až 50 % čitateľov e-kníh stále nakupuje výrazne viac tlačených kníh ako e-kníh. V prípade, že by všetky tlačené knihy mali aj formu e-knihy, len 14% čitateľov by si stále kupovalo viac tlačených kníh. Prakticky všetci čitatelia e-kníh by však na tlačené knihy úplne nezanevreli. Nejde o súboj: e-knihy a knihy sa výborne dopĺňajú. Knihu si napríklad radi čitatelia otvoria doma, e-knihu zas kdekoľvek inde.

 

Sťahovanie e-kníh je podľa čitateľov výrazne jednoduchšie
Vydavatelia v čoraz väčšej miere upúšťajú od ochrany e-kníh pomocou šifrovania (tzv. tvrdé DRM). Čitatelia už nemusia sťahovať a registrovať špecializované aplikácie. Ochrana sa presúva priamo do e-knihy, ktorá obsahuje informáciu o zákazníkovi, ktorý e-knihu zakúpil. Táto forma ochrany (tzv. sociálne DRM) čitateľov neobťažuje. Výhodou je, že takúto e-knihu je možné čítať na akomkoľvek štandardnom zariadení či ľubovoľnej aplikácii, ktorá čitateľovi vyhovuje.

 

Stiahnite si niektorú z našej ponuky viac ako 5000 elektronických kníh a vyskúšajte výhody, ktoré takýto spôsob čítania prináša. Okrem toho môžete e-knihu už aj poslať ako darček niekomu inému. 😉