blog

Piata vlna je skvelý postapokalyptický triler! Ak autor pri písaní rátal práve s vami.

piatok 27. júna 2014 00:01
Pi 27.06. 2014 00:01

Už je to tu zas! Mimozemšťania sa zase raz ukázali ako zlé mrchy, ktoré sa trepali milióny rokov cez vesmír len preto, aby nám dali dôrazne vedieť, že si svoju matičku Zem nezaslúžime a oni by k nej boli oveľa milší. A čo ľuďom viac napovie ako štyri likvidačné vlny, pri ktorých zahynie väčšina obyvateľstva a tých pár preživších sa ukrýva v divočine, dumajúc, či sa im podarí prežiť aj Piatu vlnu alebo nie? Postapokalyptický román pre tínedžerov je v móde už tak dlho, že je len ťažké priniesť niečo nové. Podarilo sa to novinke Piata vlna?

Zlí mimozemšťania + dobrí tínedžeri = postapokalyptický román pre mladých

Autorom románu Piata vlna je Rick Yancey, ktorý má na svojom konte už niekoľko úspešných románov (aj keď slovenského prekladu sa nedočkali) a je to poznať. Už od prvej strany je jasné nielen to, komu je kniha určená, ale aj o čo v nej pôjde.

Hlavnou hrdinkou je Cassie, stredoškoláčka, ktorá patrí k jedným z mála “šťastlivcov”, ktorí prežili útok mimozemšťanov. Tí jedného dňa zrazu prileteli na obrovskej kozmickej lodi, zaparkovali ju na oblohe a… nič. Nekomunikovali, nenadväzovali kontakt, nerobili nič.

Až kým zrazu nevyslali elektromagnetický signál, ktorý vyradil všetky elektronické zariadenia na Zemi. A to bol len začiatok. Prvá vlna, po ktorej nasledovali ďalšie tri, pričom každá ďalšia bola ešte zničujúcejšia ako tá predchádzajúca. Po útoku, pri ktorom ľudia ani raz nezahliadli svojho protivníka ostalo na zemi len pár tisíc zdecimovaných ľudí, hrôzostrašne vyprázdnené mestá, trosky civilizácie a divoké bandy, ktorým sa je lepšie vyhnúť. Ostatne ako každému.

Cassie sa však musí vydať na cestu. Lebo to sľúbila svojmu bračekovi. To ešte nevie, že ďaleko sa nedostane… Príbeh zrazu zmení perspektívu a my spoznávame aj ďalšie postavy a ich osudy, ktoré sa plynule prelínajú a striedajú v rozprávaní. Rick Yancey to zvládol, a tak toto striedanie nie je vôbec rušivé a čitateľ má možnosť spoznať novú tvár sveta z viacerých perspektív. Problém nastane, ak vám niektorá z postáv nebude sympatická (alebo prestane po tom, čo sa zrazu a náhle bezhlavo zamiluje do toho nesprávneho). Niektoré dejové línie vás budú lákať, cez iné sa dostanete len so sebazaprením.

Výborný príbeh! Ak ste tínedžer.

A tu je najväčšia slabina príbehu. Autor ako keby nechcel vyrozprávať príbeh, ale skôr zaujať cieľovú skupinu. Hlavní hrdinovia sú všetci tínedžeri, ale zamýšľajú sa ako dospelí. V poriadku, vyvraždenie ľudstva im môže pomôcť v urýchlenom dospievaní, ale to by sa malo odraziť aj na ich správaní. Takže zo začiatku mimoriadne zaujímavá a strhujúca kniha sa asi v tretine láme a ďalej už záleží len na čitateľovi a jeho veku, či sa mu bude páčiť alebo nie.

Mladší čitatelia (a hlavne čitateľky) určite ocenia “Twilight” pasáže o mocných pažiach, jemných perách, uhrančivom pohľade a inej klasickej výbave charizmatického hrdinu, ale staršie čitateľky (o čitateľoch ani nevraviac) budú len gúľať očami. Celá romantická linka tam pôsobí ako chladný kalkul, ktorý sa jednoducho v tejto literatúre patrí mať a uberá to na presvedčivosti samotnej knihy, ktorá zrazu pôsobí skôr ako marketingový výtvor než skutočná kniha.

Koho teda bude vlastne baviť?

Výhodou však je, že aj vďaka tomu sa do knihy rýchlo začítate, dej sa hýbe dopredu ako dobre naolejovaný stroj a žiadne zbytočné prestoje nehrozia. Kniha sa snaží zabaviť čo najširšiu cieľovku, takže okrem romantiky si užijete aj pasáže o vojenskom výcviku, dojemné spomienky na minulosť a pár jednoduchých psychologických momentov. V konečnom dôsledku vlastne nie je na čo sa sťažovať. Piata vlna sa drží línie svojich kolegýň tohto žánru, remeselne je výborne zvládnutá, dobre sa číta a mladších čitateľov určite zaujme. Opatrnosť je vhodná hlavne v prípade, že váš vek už postráda koncovku -násť.