blog

Knižné tipy: Knihy, ktoré si treba prečítať. A nielen na Vianoce. (za rok 2014)

štvrtok 27. novembra 2014 09:00
Št 27.11. 2014 09:00

Toto je môj tretí článok o knihách, ktoré si treba prečítať. Minulý rok som vybrala tieto a predminulý tieto. Zoznamy sú samozrejme stále aktuálne, no ak sa chcete začítať do dobrej knihy, je tu výber novších titulov, ktoré vyšli v tomto roku.

Aj toto sú knihy, ktoré sú podľa mňa výnimočné a každá z nich obsahuje minimálne jednu z týchto ingrediencií: silný príbeh, zaujímavú pointu, malé alebo aj väčšie posolstvo, krásu. Niektoré z nich v sebe skrývajú viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

  • Ayn Randová – Atlasova vzpoura

    Kultová kniha Ayn Randovej, ktorá vychádza prvýkrát v českom jazyku, hovorí o tom, čo by sa stalo, keby sa všetci vedci, umelci a iné mozgy spoločnosti rozhodli, že budú štrajkovať. Román vyšiel  v roku 1957 a doteraz je autorkinou najpredávanejšou knihou. Prostredníctvom správania postáv v ňom opisuje svoj vlastný filozofický smer nazvaný objektivizmus a okrem iného ukazuje, ako by vyzerala spoločnosť, ak by sa zakázalo súkromné vlastníctvo alebo zrušilo konkurenčné prostredie. To všetko na 1100 parádne napísaných stranách, kvôli ktorým si niektorí ľudia berú aj dovolenky. (Viac info)

  • Radka Denemarková – Příspěvek k dějinám radosti

    Radka Denemarková si pre svoj najnovší román vybrala ťažkú tému. O znásilnení a o znásilnených píše citlivo, bez zbytočného citového vydierania, jej text je desivý a mrazí z neho, no zároveň je skvelo napísaný, neskutočne prepracovaný, miestami krásne metaforický. A lietajú z neho lastovičky. Po Koboldovi je to trocha ľahšie čítanie, no rovnako kvalitné. (Viac info)

  • Haruki Murakami – Bezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania

    Je to už jeho trinásty román a je to starý dobrý Murakami v celej svojej murakamiovosti. Hudba, sex, sny, samota, temnota, ničota, vedomie a nevedomie. Všetko bravúrne pospájané do jedného celku, ktorý sa nedá opísať inak ako slovom krása. Ako sme u Murakamiho zvyknutí, aj v tejto knihe je veľmi dôležitou súčasťou príbehu hudba, tu je to konkrétne dielo od Franza Liszta zo zbierky Roky putovania v interpretácii Lazara Bermana, ktoré sa dostalo aj do názvu knižky. (Viac info)

  • John Boyne – Chlapec v pásikavom pyžame

    Kniha írskeho spisovateľa Johna Boynea Chlapec v pásikavom pyžame je ďalšou z tých, kvôli ktorým sa oplatí jednu noc nespať.  Román je ovenčený mnohými cenami, publikovaný v tridsiatich dvoch krajinách a vznikol podľa neho film. John Boyne napísal krásny príbeh. A hoci je jeho jazyk jednoduchý a zrozumiteľný aj pre deti (sú to predsa myšlienky malého Bruna), dospelým čitateľom dá tento román oveľa viac. Je to smutný príbeh. Príbeh o veľkom priateľstve, o veľkých objavoch a o tom, aké je dôležité byť na tej správnej strane plota. Príbeh Chlapca v pásikavom pyžame. (Viac info)

  • Leslye Waltonová – Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavenderové

    Krásna, poetická a magická kniha. Príbeh Avy, ktorá sa narodila s krídlami a príbeh jej rodiny, ktorá skrýva nejedno tajomstvo. Ak máte radi magický realizmus, toto vás bude baviť. Kniha je napísaná vtipne a inteligentne, autorka vás zoberie do úplne iného sveta a vy nebudete chcieť, aby sa kniha skončila. Alebo, ako to bolo v mojom prípade, po prečítaní poslednej strany budete chcieť začať odznova. (Viac info)

  • Pavel Vilikovský – Letmý sneh

    Malá knižka, ktorá si zaslúži veľkú pozornosť. Je to príbeh muža, ktorý neuznáva mená a neverí, že človek môže mať povahu. Je to aj príbeh jeho kamaráta a jeho ženy. Príbeh, aký by sa mohol stať komukoľvek a kdekoľvek, no Vilikovský ho opísal netradične, zaujímavo, inak. Skvelá kniha, ktorú treba čítať s ceruzkou v ruke. Myšlienok na podčiarknutie je tam totiž neúrekom. A áno, je to kniha o láske, lebo láska je také slovo, že každý si pod ním môže predstaviť, čo mu napadne. (Viac info)

  • Daniel Pastirčák, Daniela Olejníková (ilustrácie) – O kresbe, čo ožila

    Pekných kníh nie je nikdy dosť. Túto síce nájdete v kníhkupectvách v detskom oddelení, no rovnako a možno aj viac ako deťom, je určená dospelým. Daniel Pastirčák je básnik, prozaik, esejista, výtvarník a kazateľ. Daniela Olejníková je ilustrátorka a grafická dizajnérka. Ich spoločná kniha je poetická, zaujímavo napísaná a krásne ilustrovaná. Ako sa píše v anotácii: Daniela knihu napísala slovami farieb, Daniel ju namaľoval obrazmi slov. Vynikajúce spojenie. (Viac info)

  • Tomáš Ulej – Bodaj bi!

    Po úspešnej knihe aforizmov a epigramov Ale, ktorá získala Cenu Ivana Kraska za debut v literatúre, prichádza teraz Tomáš Ulej s druhou zbierkou múdrostí a vtipností. Tomáš je skvelý pozorovateľ a to, čo odpozoruje, vie skvelo „prepísať“ do svojich textov. Nečudo, že sa kniha páči aj takým klasikom ako Lasica, Janovic či Kapitáňová. Ideálne aj ako darček pre tých, ktorým k čítaniu nechýba chuť, iba čas. (Viac info)