blog

Filmové tipy: Skvelý horor aj pozoruhodné dokumentárne filmy

utorok 16. decembra 2014 14:54
Ut 16.12. 2014 14:54

Niekto má rád komédiu, niekto holduje drámam. Niekoho poteší romantický film plný objatí a sĺz, inému stačí veľa výbuchov a krvi. Skrátka, každý sme iný, no jedno máme rovnaké – chceme, aby film, ktorý pozeráme, stál za to. Keďže každý týždeň vychádzajú nové a nové snímky, je ľahké stratiť sa v ponuke. Naša rubrika DVD tipy vyberie tie najzaujímavejšie filmy pre každého.

  • Scott Derrickson – Zbav nás zlého

    Newyorský polajt Ralph Sarchie (Eric Bana) sa púšťa do vyšetrovania série bizarných, drastických a nevysvetliteľných zločinov. Keď odhalí, čo za hroznými udalosťami stojí, musí spojiť svoje sily s nekonvenčným kňazom (Edgar Ramírez), ktorý má skúsenosti s vyháňaním diabla, aby spolu zviedli súboj s posadnutosťou, ktorá pomaly ovláda celé mesto. Film nabitý napätím a hrôzou vznikol na motívy knihy, ktorá detailne popisuje Sarchieho skutočné zážitky. (Viac info)

  • Oľga Záblacká – Arcibiskup Bezák zbohom

    Dokumentárny film o známom bývalom slovenskom arcibiskupovi nám približuje nesporne pozoruhodnú osobnosť Mons. Bezáka. Predstavuje ho však ako bežného človeka, odhaľuje súkromné aj verejné momenty jeho života. Róberta Bezáka uvidíme očami verejnosti, ale aj jeho najbližších. Spoznáme ho nielen ako arcibiskupa, ústrednú postavu medializovanej kauzy, ale aj ako syna, brata či priateľa. Výsledok je funkčnou skladačkou rozhovorov, rekonštrukcií, archívnych materiálov, inscenovaných sekvencií a spoznávania dôležitých ľudí a prostredí v jeho svete. Celkový obraz je komplexný a umožní nám utvoriť si vlastný názor na situáciu, ktorá v súvislosti s Mons. Bezákom nastala. Zároveň budeme môcť trochu nahliadnuť za pomyselné múry cirkvi, kam sa bežný človek nedostane. (Viac info)

  • Bernie Goldmann, Melisa Wallack – Bill

    Jeho život bola nuda a šeď… dokým sa neobjavila ona! Bill (Aaron Eckhart) je nešťastný. Je ženatý s dcérou majiteľa banky, v ktorej ako bezvýznamný úradník taktiež pracuje. Sníva o vlastnej cukrárni a finančnej nezávislosti. Jeho žena Jess (Elizabeth Banks) je príliš pripútaná k svojmu otcovi a k tomu si začne s miestnym televíznym reportérom. Bill, ktorý neustále pojedá nejaké sladkosti, zisťuje ako moc mu medzitým narástlo brucho. To posledné, čo by chcel, je stať sa mentorom jednému chalanovi. Nakoniec sa ale situácia vyvinie tak, že s ním a s jeho kamarátkou Lucy (Jessica Alba) sa Bill pustí do boja o svoju ženu a svoj sen. (Viac info)

  • Aréna, život za hokej

    Ďalším slovenským dokumentom je film o hokeji. Zachytáva všetky charakteristické momenty nášho obľúbeného športu a vystihuje jeho podstaty v hlbších a širších súvislostiach. Príbeh tímu a mužstva, disciplíny a kompaktnosti, otvára obraz ako sa z jednotlivcov stáva jedinečne fungujúci organizmus. Príbehom nás sprevádzajú hokejisti, fanúšikovia, ale aj ľudia, bez ktorých by ani tie najväčšie hviezdy neznamenali nič. Hokejové divadlo približuje divákovi človek, ktorý na štadióne strávil viac ako polovicu svojho života a sprevádzal počas zápasov svojim hlasom všetkých zúčastnených. (Viac info)

  • Diana Fabiánová – Mesiac v nás a Mesiačiky

    Ako mnoho iných žien, Diana roky trpela problematickou menštruáciou. S každým novým cyklom sa pýtala: „Prečo tá bolesť a otravné príznaky, ak som zdravá?“ Jej zvedavosť vyústi do emocionálnej cesty k samotným koreňom ženskosti a života. Mesiac v nás je čerstvým pohľadom na tabu, ktoré definuje politickú i sociálnu realitu oboch pohlaví viac ako sme si sprvu ochotní pripustiť. Čeliac menštruačnej etikete s humorom a sebairóniou, tento dokumentárny film sa snaží predstaviť tému z osobnej ale i kolektívnej perspektívy, pričom vzdoruje našim súčasným predstavám o ženstve. Spolu s ním prichádza aj film Mesiačiky, ktoré sú príbehom dievčat čeliacim novej fáze života. Čo je menštruácia? Čo sa v živote dievčaťa zmení, keď sa prvý krát objaví? Dokumentárny film ponúka užitočné informácie o menštruačnom cykle ako aj o emocionálnych zmenách, ktoré ho často sprevádzajú, prostredníctvom animovaných ale i hraných sekvencií. S humorom a citlivosťou odkrýva menštruačnú históriu, predsudky a pravidlá menštruačnej etikety, ktoré stále pretrvávajú aj v našej modernej spoločnosti. Oba filmy sú so slovenským dabingom a na svetových festivaloch zozbierali množstvo ocenení! (Viac info)

  • Mike Disa – Poštár Pat vo filme

    Záver tradične patrí animáku. Tento krát je naozaj špeciálny – veľmi obľúbený seriálový Poštár Pat prichádza vo filmovej podobe! Nebyť nového protivného šéfa, Pat by možno stále roznášal zásielky susedom vo svojej idylickej dedinke. Lenže šéf mu zatrhne rodinný výlet k moru. Pat je rozhodnutý urobiť čokoľvek, aby blízkych na vysnený výlet do Talianska zobrať mohol. Dokonca i prihlásiť sa ako spevák do televíznej talentovej súťaže, kam ho samozrejme sprevádza i jeho nerozlučný kocúr. Ako sa ukáže, Pat vie rovnako dobre spievať ako nosiť listy. Stane sa z neho hviezda. Jeho povinnosti má zatiaľ plniť elektronický dvojník, robot zvaný Patbot. Ten ale napácha v dedinke hromadu nepravostí, ktoré susedia a priatelia omylom pripisujú Patovi! (Viac info)