blog

Filmové tipy: Top 14 roku 2014

piatok 9. januára 2015 00:01
Pi 9.01. 2015 00:01

Aj v roku 2014 sme spoločne každý týždeň (takmer) sledovali všetky skvelé filmy vychádzajúce na DVD a blu-ray nosičoch. Každému sa páčilo niečo iné, vybrať to najlepšie dá poriadne zabrať. Pozrime sa i tak na náš rebríček 14 naj snímok!

  • Doug Liman – Na hrane zajtrajška

    Na našej planéte zúri vojna. Mimozemská rasa pripomínajúca včeliu kolóniu vytrvalo útočí na Zem. Jej armády obracajú veľké mestá na hromadu trosiek a zanechávajú za sebou milióny ľudských obetí. Podplukovník Bill Cage (Tom Cruise), je vojenský teoretik. Nikdy nebol v žiadnej bitke a z vojny má strach. Je však donútený zúčastniť sa rozhodujúcej bitky ako vojak v prednej línii. Skoro na to zisťuje, že ľudia nemajú ani najmenšiu šancu na víťazstvo. Potom ale náhodou zneškodní nepriateľovu Alphu a potom ho zabijú. Akokoľvek nemožné sa to javí, precitne opäť na začiatku toho istého pekelného dňa a je nútený znovu bojovať a zomrieť… a tak stále dokola. S každým ďalším pokusom sa zlepšujú jeho bojové schopnosti a z neskúseného vojaka sa stáva bojovník poznačený prežitím stovky vlastných úmrtí. Čo ale spôsobilo tento jav? Ukáže sa, že neporaziteľný mimozemský nepriateľ má predsalen slabé miesto… (Viac info)

  • Dean DeBlois – Ako si vycvičiť draka 2

    Vikingovia kedysi vo dne v noci bojovali s drakmi. Potom však mladý rojko Štikút vycvičil draka Bezzubého, spriatelil sa s ním a hlavne všetkým vysvetlil, že ľudia a draci môžu žiť v harmónii. A tak, po piatich rokoch od týchto udalostí je zo zapadnutého vikingského ostrova dračí raj, kde sa ľudia a draci navzájom rešpektujú, majú sa radi a spoločne sa bavia obľúbenými dračími závodmi. Štikút ale dáva prednosť osamelým spanilým letom s Bezzubým, behom ktorých mapujú neznáme územia a objavujú nové svety a nové draky. Jedno z ich dobrodružstiev ich privedie do ťažko prístupnej ľadovej jaskyne, ktorá je domovom stovky neznámych divokých drakov. Stretnú sa tu s tajomným Dračím jazdcom. Ako sa ukáže, je to Štikútova dávno stratená matka! Na radosť ale nie je čas, nad súžitím ľudí a drakov sa sťahujú mračná. Je tu totiž niekto, kto vo veľkom loví drakov a používa ich na naplnenie svojich cieľov. (Viac info)

  • Bryan Singer – X-Men: Budúca minulosť

    Zmutovaným hrdinom hrozí definitívny zánik. Ich rasa bola vždy na pokraji vyhynutia, ale hrozba v podobe neporaziteľných sentinelov nemá obdoby. Zúfalá situácia si vyžaduje zúfalé činy. Jediná cesta k spaseniu vedie cez minulosť, na samotný začiatok reťazca udalostí, ktoré stávajúce nebezpečenstvo vyvolali. Vďaka tomu sa film odohráva v dvoch časových rovinách a objavia sa v ňom hneď dve podoby (z pôvodnej trilógie a z predposledného filmu) profesora Xaviera (Patrick Stewart, James MacAvoy) a tiež jeho protivníka a priateľa Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Iba Wolverine (Hugh Jackman) zostáva stále rovnaký vďaka schopnosti bleskurýchle sa uzdravovať. Práve on dostane zdanlivo šialenú úlohu vrátiť sa v čase a zabrániť úplnému vyhladeniu mutantov. (Viac info)

  • Wes Anderson – Grandhotel Budapešť

    Pán Gustave H., legendárny a svojrázny správca presláveného hotelu v období medzi svetovými vojnami, zamestnáva mladého asistenta Zera. Staneme sa svedkami ich podivuhodných životných príhod. Smrť starej ženy ich dovedie ku krádeži, väzeniu, plánovaniu úteku i k zúrivej bitke o ohromné rodinné bohatstvo. Všetko sa bude diať vo svete, ktorý sa mení bleskovou rýchlosťou. I v tomto pomätenom a nebezpečnom svete ale ľudia môžu ostať ľuďmi. (Viac info)

  • James Gunn – Strážcovia Galaxie

    Marvelovský svet tento rok v lete expandoval do vesmíru! A film zožal taký bombastický úspech, že tvorcovia sľúbili pokračovanie! Peter Quill je ako malý chlapec unesený zo Zeme a nútený pridať sa k vesmírnym pirátom. Časom ale začne pracovať na vlastnú päsť. Na jednej planéte ukradne tajomný orb a stáva sa tak terčom nájomných lovcov. Sledom udalostí sa dostane do väzenia a aby sa z neho dostal, musí spojiť sily práve s tými, ktorí ho chceli predať ako korisť. V jeho partičke teda nájdeme medvedíka čistotného Rocketa, ktorý rozhodne nie je nevinným zlatým stvorením – je večne nevrlý, ale vždy má po ruke plán boja! Ďalej sa pridáva humanoid podobný stromu, Groot, ktorý má malú slovnú zásobu, ale veľké srdce. Vražedne naladená lovkyňa Gamora a pomstychtivý Drax Ničiteľ, ktorý všetko chápe doslovne, tvoria zvyšok skupiny. Nesúrodá banda podivínov bude nútená bojovať nielen o svoj život, ale aj o záchranu civilizovanej planéty, ktorej hrozí totálne vyhladenie. O akčné scény núdza nebude, ale hrdinovia všetko zvládnu s neskutočnou dávkou humoru, ktorá potrápi naše bránice! (Viac info)

  • Peter Jackson – Hobit: Smaugova pustatina

    Pokračovanie legendárnej knižky J.R.R. Tolkiena vo filmovej podobe dorazilo do kín na konci roka 2013, na DVD a blu-ray nosiče sa dostalo v roku 2014. Veľké dobrodružstvo hobita Bilba na jeho spoločnej púti s čarodejom Gandalfom a trpaslíkmi teda prichádza s druhým dielom. Vydali sa na výpravnú cestu, ktorej cieľom je získať späť Osamelú horu a stratené kráľovstvo trpaslíkov. A hromadu zlata. Ich malá skupinka však vzbudila už takú pozornosť, že o nich vie pomaly celá Stredozem. Elfovia ich budú chcieť väzniť, prenasleduje ich banda orkov a ani ľudia možno nebudú z ich výpravy tak nadšení. Zvlášť, keď sa zobudí drak, ktorý horu obsadil a je plný nenávisti a temnoty. (Viac info)

  • Josh Boone – Na vine sú hviezdy

    Hazel (Shailene Woodley) má šestnásť rokov. Má rada svojich niekedy až príliš starostlivých rodičov a práve sa zahľadela do mladíka Gusa (Ansel Elgort), ktorý sa na oplátku zamiloval do nej. Ich vzťah je o to neobvyklejší, že sa zoznámili a zamilovali počas stretnutí na sedeniach podpornej skupiny pre boj s rakovinou. Ako sa zbližujú, Hazel a Gus spoločne prežívajú svoje obavy vyplývajúce z ich zdravotných problémov a zároveň zdieľajú lásku ku knihám, vrátane Hazelinho obľúbeného románu Cisársky neduh. Mnohokrát sa márne snažila spojiť s autorom knihy, samotárskym Peterom Van Houtenom (Willem Dafoe). Keď sa Gusovi podarí Van Houtena skontaktovať, spisovateľ ich oboch nečakane pozve do Amsterdamu. Gus je rozhodnutý zobrať Hazel na cestu, aby našla odpovede na všetky otázky, ktoré kedy ku knihe mala. Ale odpovede, ktoré hľadá, neprichádzajú od Van Houtena. Prichádzajú z veľkého dobrodružstva, ktoré Hazel zažije s niekým, koho sa nebojí milovať a kto im obom dal niečo, čo Hazel nazýva „Malou večnosťou – nekonečnom medzi sčítanými dňami.” (Viac info)

  • Anthony Russo, Joe Russo – Captain America: Zimný vojak

    Po katastrofických udalostiach, ktoré prežili superhrdinovia jednotky Avengers v New Yorku, žije Steve Rogers (Kapitán Amerika) pokojne v ústraní vo Washingtone. Snaží sa prispôsobiť modernému svetu.
    Keď ale dôjde k napadnutiu Nicka Furyho z organizácie S.H.I.E.L.D., musí sa Kapitán znovu zamotať do siete intríg, ktoré sužujú celý svet. Spiknutie i vzájomná nedôvera sa prehlbujú a Kapitán, Black Widow a nový spojenec – Falcon musia spojiť svoje sily, aby mohli poraziť zatiaľ najzákernejšiu a najsilnejšiu zbraň odvekého nepriateľa – Winter Soldiera.(Viac info)

  • Spike Jonze – Ona

    Film Ona sa odohráva v Los Angeles v neďalekej budúcnosti. Theodore Twombly je komplikovaný a citlivý muž, ktorý sa živí písaním dojemných a osobných listov pre druhých. So zlomeným srdcom sa po ukončení dlhoročného vzťahu začne zaujímať o nový, pokročilý operačný systém, o ktorom jeho výrobca tvrdí, že predstavuje úplne unikátnu a intuitívnu bytosť. Po jeho inštalácii sa Theodore zoznamuje so Samanthou, umelou inteligenciou s milým ženským hlasom, ktorá je múdra, citlivá a nečakane vtipná. Jej potreby a požiadavky časom rastú spoločne s tými jeho a vzájomné priateľstvo sa mení na skutočnú lásku. (Viac info)

  • Pavol Barabáš – Polárnik 2 DVD

    Vo svete ho uznávajú, doma o ňom vie len málokto. Skvelý režisér Pavol Barabáš prináša film o Petrovi Valušiakovi, ktorý má za sebou zhruba dve desiatky výprav do polárnych oblastí sveta. V roku 1998 sa mu s tromi Rusmi podaril (ako prvým v histórii) výkon z kategórie snov: prejsť bez cudzej pomoci od brehov Ruska naprieč zamrznutým morom Arktídy cez Severný pól až k brehom Kanady. Dlhé roky ho vábi ďalšia výzva, o ktorú sa už niekoľkokrát pokúšal. Chce prejsť naprieč Antarktídou cez Južný pól. Film Polárnik je portrétom človeka, ktorý sa pokúša prežiť sám na najchladnejšom kontinente. (Viac info)

  • Chris Buck, Jennifer Lee – Ľadové kráľovstvo

    Tento animák sa stal nielen najziskovejším (a teda najnavštevovanejším) animovaným filmom v dejinách kina, ale zároveň valcuje naše rebríčky predajnosti DVD a blu-ray! Podľa známej rozprávky Hansa Christiana Andersena sa nebojácna a večne optimistická Anna vydáva na výpravu, aby našla svoju staršiu sestru Elsu, ktorú nič netušiac nahnevala tak, že Elsa zamrazila celé kráľovstvo! Mladá Anna nemá jasný plán, a tak sa čoskoro ocitne bez koňa v strede zamrznutého lesa. Zachvíľu narazí na drsného horala Kristoffa a jeho verného soba Svena. A spoločne potom narazia na ľadovú príšeru, svorku hladných vlkov, vysokú horu, na ktorú možno netreba šplhať a snehuliaka Olafa, ktorý má rád hrejivé objatia. Kráľovstvo je ale bližšie ku skaze, než by si ktokoľvek myslel… Vychutnajme si najziskovejší animák v dejinách a s ním aj hromadu krásnych pesničiek priamo počas filmu. Všetko po slovensky! (Viac info)

  • Matt Reeves – Úsvit planéty opíc

    Caesar je šimpanz, s ktorým sme sa zoznámili pár rokov dozadu vo veľmi úspešnom filme Zrodenie planéty opíc. Vtedy práve on, ako prvý z ľudoopov, získal mimoriadne vysokú inteligenciu, a to kvôli pokusom s liekmi. Vo filmovom svete prebehlo desať rokov a na Zemi je všetko iné. Ľudstvo prakticky zdecimoval agresívny vírus, územie uvoľnené ľuďmi postupne obsadil národ geneticky pozmenených ľudoopov. V ich čele stojí práve Caesar. Sila a schopnosti jeho ríše narastajú, postupne vzniká nová civilizácia riadiaca sa novými zákonmi a pravidlami. Prežilo ale dosť ľudí na to, aby kládli odpor. Začína boj o moc. Kto bude vládnucim živočíšnym druhom na Zemi? Obe strany dosiahnu krehkého prímeria, ale len nakrátko. Napätie medzi ľudskou a opičou komunitou narastá… (Viac info)

  • Phil Lord, Chris Miller – Lego príbeh

    Historicky prvý celovečerný film so stavebnicou LEGO v hlavnej úlohe! Príbeh sleduje obyčajnú, poslušnú, skrátka úplne priemernú minifigúrku menom Emmet (Chris Pratt), ktorú začnú omylom považovať za mimoriadneho hrdinu a za kľúč k záchrane sveta. Emmet sa tak nečakane stane súčasťou podivuhodného bratstva a spolu s ním sa potom – zúfalo a dokonale nepripravený – púšťa do veľkolepého dobrodružstva s cieľom zvrhnúť diabolského tyrana. Rozuzlenie ale bude viac než prekvapivé. Možno práve preto film zožal úspech ako u divákov, tak i u kritikov. (Viac info)

  • John Carney – Love song

    Gretta (Keira Knightley) a jej priateľ Dave (Adam Levine) sú spolu už od vysokej školy a spoločne skladajú hudbu.
    Keď Dave podpíše zmluvu s jednou z najväčších nahrávacích spoločností, odsťahujú sa spolu do New Yorku, aby tam začali život, o ktorom vždy snívali. Dave však rýchlo nadobudnutú slávu neustojí a čoskoro Grettu opustí. Všetko sa však zmení, keď Gretta stretne behom svojho vystúpenia v zapadnutom bare v East Village bývalého hudobného producenta Dana (Mark Ruffalo). Ten na tom taktiež nie je práve najlepšie a svoje skrachované manželstvo a nedávny vyhadzov z práce utápa v alkohole. Keď však Grettu uvidí vystupovať, rozhodne sa staviť všetko na jej talent a nahrať netradičný album priamo v uliciach New Yorku. Z náhodného stretnutia dvoch sklamaných ľudí sa tak začne rodiť hudba, ktorá možná neovládne svetové hitparády, ale rozhodne si získa srdcia všetkých. (Viac info)