blog

Knižné tipy: Novinky na začiatok roka

streda 14. januára 2015 15:03
St 14.01. 2015 15:03

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Brook Davisová – Stratení a nájdení 

Brook Davisová - Stratení a nájdeníRomán sa venuje objavovaniu podstaty lásky a zmyslu života, preto je jeho myšlienka nadčasová a dokáže nás upútať aj dnes. Príbeh robia jedinečným hlavne jeho postavy. Millie Birdová má sedem rokov a vždy nosí červené gumáky. Matka bojujúca so žiaľom za manželom ju zabudla v obchodnom dome a už sa po ňu nevrátila. Agatha Panthová je osemdesiatdvaročná žena, ktorá od smrti svojho manžela nevyšla z domu ani s nikým neprehovorila. Karl Hmatopisár má osemdesiatsedem rokov, ťuká prstami do vzduchu, tak ako „písaval“ svojej manželke na pokožku. Keď sa títo traja stratení ľudia náhodou stretnú a spoločne vydajú na cestu po Austrálii, všetky doterajšie pravidlá a stereotypy miznú. (Viac info)

Ernest Hemingway – Zelené pahorky africké 

Ernest Hemingway - Zelené pahorky africkéNa klasiku netreba zabúdať, hlavne keď vychádza v krásnom vydaní od Ikaru. Zelené pahorky africké sú záznamom z loveckej výpravy vo východnej Afrike, ktorú Ernest Hemingway podnikol od 8. decembra 1933 do 17. februára 1934.Ak by sa niekto nazdával, že ide o viac-menej vzrušujúcu loveckú historku s levmi a tigrami, asi by sa rýchlo dočkal sklamania. Autor dospieval a vyzrieval – prekonal búrlivácke očarenia mladosti, vyrovnal sa s vojnovými zážitkami a teraz, uprostred krízy osobnej i hospodárskej, hľadal novú orientáciu pre vlastného ducha i literárnu tvorbu. (Viac info)

 

 

Lawrence Durrell – Černá kniha

Lawrence Durrell - Černá knihaČernou knihu napísal L. Durrell vo svojich 40tych rokoch. Prvýkrát vyšla v Paríži v roku 1938, no ostatné svetové metropoly k nej neboli až také zhovievavé. V USA bolo dielo zakázané až do roku 1960 a v Británii dokonca do roku 1973. Nie je ťažké už podľa sugestívneho obalu uhádnuť prečo. Veď už sám Durell odmietol vydanie v prestížnom vydavateľstve Faber and Faber, pretože nechcel vypustiť sexuálne scény. Román zachytáva skupinku mladých ľudí v Londýne na sklonku 30tych rokov. Poflakujú sa sú bez peňazí a pritom si užívajú rôzne zhýralosti. Černá kniha je Durellov protest proti zatuchnutej anglickej morálke. Kniha vychádza v češtine a je prvou od tohto autora v našej ponuke. (Viac info)

Jojo Moyesová – Dievča, ktoré si tu zanechal

Jojo Moyesová - Dievča, ktoré si tu zanechalV edícii Svetový bestseller vychádza nový román úspešnej spisovateľky Jojo Moyesovej, ktorý je očarujúcim príbehom dvoch žien, ktoré delí takmer storočie, ale spája odhodlanie bojovať za to, čo majú na svete najradšej. V roku 1916 maliar Edouard Lefevre zanecháva svoju mladú manželku Sophie a odchádza bojovať na front. Mladej žene po ňom zostáva na pamiatku len jej portrét, na tie časy trochu zvláštny. Portrét upúta pozornosť nového kommandanta. Dôstojník je obrazom takmer posadnutý a Sophie je odhodlaná riskovať všetko – rodinu, povesť, život –, len aby sa znova stretla so svojím manželom.Takmer o sto rokov neskôr sa Sophiin portrét dostane do rúk Liv Halstonovej, ako dar od manžela… (Viac info)

John Grisham – Platanová alej

Platanová alej John GrishamRomán … a je čas zabíjať (1989) stál na počiatku spisovateľskej kariéry tejto spisovateľskej legendy právnických thrillerov. Po 25tich rokoch sa John Grisham vracia do známej budovi súdu v Vlantone, kde advokát Jake Brigance čelí ďalšiemu kontroverznému sporu, ktorý odhalí rasové pnutia a donúti obyvateľov konfrontovať svoje svedomie a minulosť.
Seth Hubbard, zámožný muž, umiera na rakovinu pľúc. Nikomu neverí. Kým sa obesí na platane zanechá záveť, ktorá všetkých zatiahne do dramatického konfliktu plného zvratov. (Viac info)