blog

Knižné tipy: Od mrazivého Guantánama po rozprávkového starčeka

streda 28. januára 2015 15:08
St 28.01. 2015 15:08

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Larry Siems, Muhammad Walad Saláhí – Denník z Guantánama  

Larry Siems, Muhammad Walad Saláhí - Denník z Guantánama

Prvý a jediný denník, ktorý napísal doteraz zadržiavaný väzeň v Guantáname. Od roku 2002 väznia Muhammada Walad Saláhího v internačnom tábore v Guantánamo Bay na Kube. Spojené štáty americké ho doteraz neobvinili zo žiadneho zločinu. V marci 2010 ho prepustili, avšak americká vláda sa rozhodnutiu postavila proti a stále neexistuje žiadny náznak, že by ho Spojené štáty chceli prepustiť. Tri roky po uväznení v Guantáname začal Saláhí písať denník. Spomína si v ňom na život, ktorý viedol predtým, než 28. novembra 2001 opustil domov a dostal sa do rúk agentov CIA. Jeho denník  je  veľmi súkromným životopisom, strašidelným, plným čierneho humoru a prekvapivo milosrdným.  (Viac info)

Liane Moriartyová – Manželovo tajomstvo

Liane Moriartyová - Manželovo tajomstvo

Kniha vyšla vo vyše 30 krajinách, zakúpené sú už filmové práva. Dva týždne po vydaní v Spojených štátoch sa dostala na prvé miesto rebríčka The New York Times. Cecilia Fitzpatricková, matka troch detí, objaví v podkroví starú obálku. Je sivá, zaprášená a spozná v nej manželov rukopis. Modrým perom tam stojí: Otvoriť iba v prípade mojej smrti. Je to vari žart? Jej muž nezomrel, Cecilia preto dlho váha, no napokon obálku otvorí. A čas akoby zastal.John-Paul sa v liste priznáva k osudovej chybe, ktorá by mohla viesť k rozpadu rodiny. List napísal tesne po narodení ich dcérky, kým boli obe v pôrodnici. Čo je v tejto chvíli správne? Mlčať a dusiť bolesť v sebe, alebo riskovať rozpad rodiny? (Viac info)

Kyril Bonfiglioli – Mortdecaiův záhadný případ s knírem 

Kyril Bonfiglioli - Mortdecaiův záhadný případ s knírem

V týchto dňoch nedočkavo očakávame premiéru nového filmu s Johnny Deppom, Charlie Mortdecai. Ak sa vám nechce čakať, máte šancu Charlieho stretnúť v tejto knihe. Aristokrat, excentrik a obchodník s umením Charlie Mortdecai, zaujatý kultiváciou ozdoby svojej hornej pery, je povolaný do Oxfordu, aby v úlohe neoficiálneho vyšetrovateľa objasnil tragiskú nehodu tamojšej profesorky sprevádzanú radom podozrivých okolností. Neohrozených pátračov čaká mnoho ťažkých skúšok v podobe násilníkov, tajnostkárskych bankárov, gréckych textov a pôvabných ruských agentiek. Kniha vychádza v českom jazyku. (Viac info)

Ján Milčák – Starec, ktorý lietal 

Ján Milčák - Starec, ktorý lietal Tentokrát nezabudneme ani na najmenších. Vo vydavateľstve Trio vychádza novinka, rozprávka Starec, ktorý lietal. Vitajte v čarovnej krajinke pod levanduľovou oblohou, v rozprávke o radosti a iných tajomstvách života. Vaším sprievodcom je lietajúci starec s vreckom na spomienky a s túžbou zaletieť až k modrým vrchom. Navštívite s ním kamenné mesto, kaštieľ so smaragdovou knižnicou či dom na kopci, kde býva myška, čo číta knihy, aby sa dozvedela všetko o radosti. Cestou stretnete kocúra Kilimandžára, starenku, ktorá hľadá Smrť a ešte maliara, ktorého maľby ožívajú. Ba dokonca aj spisovateľa s modrými očami. Vedeli ste, že každý vtáčí spev je sedmokrásny? Čítajte a dozviete sa veľa ďalších tajomstiev…(Viac info)

Katherine Cole – Dobré víno pre každého

Katherine Cole - Dobré víno pre každého

Prichystali sme si niečo aj pre milovníkov vína. Nadčasový vínny šlabikár, ktorý vás zbaví predsudku, že vyznať sa vo víne je ťažké. Rozdelenie podľa 10 základných kategórií a ich opis vám podstatne uľahčí rozhodovanie nad nápojovým lístkom a pomôže vybrať vhodné víno k akémukoľvek menu. Publikácia obsahuje cenné rady, ako postupovať pri kúpe vína vo vínotéke, v supermarkete či na internete, ale aj ako ho správne podávať a skladovať. Desať špičkových somelierov a šéfkuchárov prezrádza svoje obľúbené kombinácie vína s jedlom a poradí, na čo by ste ako hostiteľ nemali pri podávaní vína zabudnúť. (Viac info)