blog

Knižné tipy: Skutočné príbehy a pokračovanie úspešnej krimi

utorok 24. februára 2015 13:56
Ut 24.02. 2015 13:56

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Waris Dirieová – Safa

Waris Dirieová - SafaMalá Safa zo somálskeho slumu nemala ani tri roky, keď si zahrala v Púštnom kvete, životopisnom filme o topmodelke Waris Dirieovej. Safa v skutočnom živote nepodstúpila potupujúce mrzačenie ženských orgánov. Jej rodičov k tomu zaviazala zmluva podpísaná pred nakrúcaním filmu. Po rokoch sa však Waris dozvedá šokujúcu správu. Safina matka svoje rozhodnutie ľutuje. Sedemročná dcéra je ľuďom na posmech, rodina čelí kritike za porušenie tradície. „Nečistá“ Safa sa vraj nikdy nevydá a matka nedopustí, aby bola jej dcérka menejcenná. Waris nezaváha a odcestuje do somálskeho Džibuti, aby sa pokúsila o nemožné a Safu zachránila. V africkej púšti sú totiž povery a tradícia mocnejšie než predstavy západného sveta.(Viac info)

Erik Axl Sund – Pýtiine pokyny

Erik Axl Sund - Pýtiine pokynyPosledný diel výbornej švédskej trilógie o Victorii Bergmanovej je tu. Pomocou samoterapie sa Victoria Bergmanová usiluje ozdraviť svoje roztrieštené vnútro. V bludisku dávnych i súčasných osudov sa objavuje zvláštny pojem: Pýtiine pokyny. Sú to surové, priam zvrátené pravidlá, ktoré vytvorili vodcovia tajného spoločenstva pedofilov Sihtunum i Diasporan, fungujúceho ako charitatívna nadácia na pomoc deťom tretieho sveta. Victoria Bergmanová sa psychicky pozviechala a to psychologičke Sofii Zetterlundovej umožní navigovať policajnú komisárku Jeanette Kihlbergovú, pri prenasledovaní mužov, čo ublížili na celý život nielen Victorii, ale aj jej dcére Madeleine. (Viac info)

Irvin D. Yalom – Všetko trvá krátko

Irvin D. Yalom - Všetko trvá krátkoV dlhoočakávanej novej zbierke príbehov opisuje renomovaný psychiater Irvin D. Yalom zápas, ktorý podstupujú nielen jeho pacienti, ale aj on sám. Je to zápas s dvoma najväčšími výzvami ľudskej existencie: ako žiť zmysluplný život a ako sa vyrovnať s jeho neodvratným koncom. V knihe sa stretneme s osudmi zdravotnej sestry, úspešného podnikateľa či psychologičky. Tak ako predchádzajúce knihy, ktoré zaručili Yalomovi povesť jedinečného rozprávača o drámach existenciálnej terapie, aj kniha Všetko trvá krátko je vtipná, hovorí ľudskou rečou a často čitateľa šokuje. Je to radikálne úprimné priznanie ťažkostí ľudského života, ale aj oslava toho najkrajšieho, čo život prináša: lásky, rodiny, priateľstva. Všetko trvá krátko a všetci sme tu len dočasne.(Viac info)

Anne Quindlenová – Zátišie s omrvinkami 

Anne Quindlenová - Zátišie s omrvinkami Umelkyňa Rebeka Winterová sa v mladosti preslávila sériou fotografií z domáceho prostredia. Priam žasla, ako ju kritici vynášali do nebies pre pár fotiek neporiadku na kuchynskej linke. Po rokoch úspechov sa jej kariéra ocitá na zostupe, účet v banke vysychá. Keď ste na vrchole, žnete pozornosť, v starobe ceny – povedal raz ktosi známy a Rebeka si uvedomí, že tento výrok sa začína vzťahovať aj na ňu. Šesťdesiatročná fotografka preto opúšťa New York a uchýli sa do zapadnutého mestečka, kde hľadá novú inšpiráciu. A tam, v posede na strome a v spoločnosti pokrývača Jima Batesa, zistí, že život je viac než to, čo vidí cez hľadáčik fotoaparátu. (Viac info)

A.M. Homesová – Kéž je nám odpuštěno 

A.M. Homesová - Kéž je nám odpuštěno Harold Silver trávi celý život pozorovaním svojho mladšieho a úspešnejšieho bratra Georga, výstredného televízneho producenta so sympatickou manželkou, dvoma deťmi a vilou na predmestí New Yorku. Harry, historik a expert na prezidenta Nixona, pozná Georgeovu násilnícku povahu. Chvíľa, keď sa George prestane ovládať, má za následok násilný čin, ktorý obom bratom prevráti život naruby. Bezdetný Harry sa zo dňa na deň ocitá v roli náhradného rodiča a opatrovníka. Pomoc hľadá v online sexe, svojpomocných skupinách a akademickom prostredí. To všetko pozorujeme autorkiným pohľadom, satirickým a súcitným zároveň. Po roku je Harry niekym úplne iným – ale kým?(Viac info)