blog

Knižné tipy: Osamelosť, túžba a nevyspytateľnosť osudu

pondelok 23. marca 2015 00:01
Po 23.03. 2015 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili príbeh o odcudzení pod názvom Nagasaki, príbeh mladej modelky od Pavlíny Pořízkovej, tipy na spokojnejší život od psychológa Waltera Mischela, temný román A násilní ho uchvacujú a spoveď herca Gérarda Depardieu.

Éric Faye – Nagasaki

Éric Faye - Nagasaki Novela francúzskeho novinára a spisovateľa Érica Fayeho získala v roku 2010 cenu Francúzskej akadémie za román. Nagasaki je poetický a melancholický príbeh o odcudzení. Shimura-san žije svoj osamelý a usporiadaný život na predmestí Nagasaki. Jedného dňa však zistí, že sa mu v byte premiestňujú veci a miznú potraviny z chladničky. Žeby ho navštevoval prízrak? Alebo začal trpieť z jednotvárnosti svojho života halucináciami? Vďaka webkamere zistí, že u neho už takmer rok býva neznáma žena…Nagasaki je príbehom dvoch osamelých ľudí, inšpirovaný novinovou správou z roku 2008. (Viac info)

Pavlína Pořízková – Léto modelky

Pavlína Pořízková - Léto modelky

Píše sa rok 1980 a pätnásťročná dcéra českých emigrantov Jiřina prichádza zo Švédska do hlavného mesta módy Paríža, aby skúsila šťastie ako modelka. Jiřina, ktorá je doma nešťastná, zúfalo túži po inom, lepšom živote. Má síce obyčajné sny pätnásťročných dievčat: chce sa zamilovať a byť milovaná, mať kamarátky, peniaze na pekné oblečenie, ale jej najväčším snom je presadiť sa ako modelka. Pre svoju kariéru je rozhodnutá urobiť všetko, čo sa od nej žiada. Pod pozlátkom luxusných šiat, zahraničných ciest a večierkov s celebritami číha iný, oveľa drsnejšie svet: svet drog, sexu za odplatu a bezohľadné manipulácie. A cena za život na výslní často býva až príliš vysoká.(Viac info)

Walter Mischel – Cukríkový test

Walter Mischel - Cukríkový testDieťaťu sa predloží penový cukrík a dostane na výber: zjedz tento jeden hneď, alebo počkaj a vychutnaj neskôr dva. Čo urobí? A aké sú dôsledky rozhodnutia pre jeho správanie v neskoršom veku? Dnes už kultový Cukríkový test (The Marshmallow Test) renomovaného psychológa Waltera Mischela ukázal, že schopnosť oddialiť uspokojenie je pre úspešný a naplnený život rozhodujúca. Sebakontrola umožňuje lepšie sociálne fungovanie a lepší pocit vlastnej hodnoty, ale pomáha nám aj zvládať stres, efektívnejšie plniť ciele a vyrovnávať sa s bolestnými emóciami.(Viac info)

 

Flannery O’Connor – A násilní ho uchvacujú

Flannery O’Connor - A násilní ho uchvacujúKeď v rozpadajúcej sa usadlosti pod horúcim slnkom pánu Bohu za chrbtom umiera starý fanatický čudák, chlapec Francis Marion Tarwater ostáva v dome sám. Jediný priateľ, ktorého má, sídli v jeho hlave a pravidelne sa mu prihovára. Starý muž chcel, aby si aj chlapec vybral profétske chodníčky, prijal Kristov kríž. Ale Tarwater má svojský rozum, iné plány… Alebo nie? Novelu A násilní ho uchvacujú vydala americká spisovateľka Flannery O´Connor ako tridsaťpäťročná, štyri roky pred smrťou. Prostredie, kde sa autori narodili a žijú, ich zvykne ovplyvňovať. U O´Connor je príslušnosť k miestu spolu s jej nefalšovaným katolicizmom určujúcou silou tvorby. Tvorby výnimočnej a inej než čokoľvek, čo ste doposiaľ čítali. (Viac info)

Gérard Depardieu, Lionel Duroy – Prostě je to tak

Gérard Depardieu, Lionel Duroy - Prostě je to tak Herec v knihe rozpráva o svojom chudobnom detstve, búrlivom dospievaní aj o tom, ako sa náhodou stal hercom. V posledných rokoch na seba upozornil zmenou občianstva na ruské a priateľstvom s Vladimírom Putinom. Extravagantný umelec Gérard Depardieu sa už od detstva nechával viesť svojím vnútorným hlasom. Tento vnútorný hlas ovplyvnil hercov život, životné rozhodnutia a pohľad na svet, a prostredníctvom neho rozpráva svoj osobný príbeh.Čitateľ sa stáva súčasťou Depardieuova vnútorného monológu, a získava tak možnosť pozrieť sa na svet jeho očami. Očami dieťaťa, ktoré sa skoro nenarodilo, ktoré vylúčili zo školy a ktoré nemá čo stratiť, pretože nič nemá.(Viac info)