blog

Knižné tipy: Prvé jarné čítanie

pondelok 2. marca 2015 12:50
Po 2.03. 2015 12:50

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Anna Gavalda – Billie

Anna Gavalda - BillieBillie a Franck počas prechádzky v národnom parku Cévennes spadnú do priepasti. Kým je Franck v bezvedomí, Billie sa usiluje nezaspať a rozpráva svoj príbeh. Vždy bola outsiderkou, život ju však nezlomil. Vyrastala v maringotke na okraji mesta s otcom, macochou a kŕdľom ich detí. Franck pochádzal zo slušnej rodiny. Jeho autoritatívny otec sa celý život nevedel zmieriť s tým, že syn je gay. Zdalo sa, že tých dvoch nič nespája. Spriatelili sa vďaka divadlu – hlavným rolám v školskom predstavení Mussetovej hry. No potom Billie prepadla, opakovala ročník a Franck prestúpil na lýceum. Ich priateľstvo sa na čas prerušilo, ale neskôr sa opäť stretli v Paríži a Billie si uvedomila, že to je jediný človek, s ktorým dokáže žiť.(Viac info)

Liane Moriartyová – Na co Alice zapomněla

Liane Moriartyová - Na co Alice zapomněla Keď sa Alice preberie na zemi v posilňovne, má na hlave poriadnu modrinu a myslí si, že má 29 a čaká prvé dieťa so svojím úžasným manželom Nickom. Avšak dozvie sa, že sa jej z pamäti práve vymazalo desať rokov života a že v skutečnosti je 39ročná neurotička, ktorá nejradšej trávi svoj voľný čas v posilňovne alebo na poradách školského výboru so ženami, ktoré kedysi neznášala. Ako to, že sa jej život tak radikálne zmenil? Prečo ju jej manžel nenávidí? Čo tak strašné urobila, že sa s ňou jej milovaná sestra nerozpráva? A k tomu všetkému si nevie vôbec spomenúť na svoje tri deti – nie, Alice sa zrazu vidí inými očami a tá nová žena, o ktorej jej hovoria, sa jej vôbec nepáči. Nájde spôsob, aby sa znovu stala tým človekom, ktorým bola? (Viac info)

Anton Heretik – Zlo

Anton Heretik - Zlo „Za istých okolností sa môže stať vrahom každý z nás,“ hovorí profesor klinickej a forenznej psychológie Anton Heretik. Práve preto je vražda nielen zločinom, ale aj kultúrnym fenoménom a zlomovou udalosťou v rozprávkach, mýtoch, literárnych dielach i ľudských osudoch. Grécke mýty sú plné vrážd, Shakespearovými drámami sa valia potoky krvi, a to nehovoríme o filmovom priemysle produkujúcom horory a trilery.Profesor Heretik už tridsaťpäť rokov pôsobí ako súdny znalec. Za ten čas sa ocitol zoči-voči stovkám páchateľov tých najzávažnejších zločinov, najmä vrážd. Táto skúsenosť ho priviedla k poznaniu, že vrahovia sa navzájom líšia intelektom, osobnosťou a motiváciou. O zločinoch a ich páchateľoch, ktorí najviac utkveli v znalcovej pamäti, je aj táto kniha….(Viac info)

Susan Jane Gilmanová – Zmrzlinová kráľovná

Susan Jane Gilmanová - Zmrzlinová královna V roku 1913 odíde päťročná Malka Trejnovská s rodičmi a so sestrami z Ruska do USA a krátko nato skončí zmrzačená a opustená na ulici. Prežije vďaka talianskému predavačovi zmrzliny, ktorý ju vezme k sebe a naučí ju vyrábať zmrzlinu. V dobe veľkej hospodárskej krízy sa vydá za negramotného Alberta Dunkleho, jazdí s ním po Štátoch a predajom zmrzliny si zarábajú na živobytie. Nakoniec vybudujú obrovskú firmu s mnohými pobočkami, z Malky sa pod menom Lillian Dunkleová stane Zmrzlinová kráľovna Ameriky a televízna celebrita. (Viac info)

Rudolf Sloboda – Rubato

Rudolf Sloboda - RubatoRubato znamená po taliansky nepravidelne, nepokojne, s meniacou sa rýchlosťou, zároveň aj skladbu v nie celkom predpísanom tempe. Také je aj Slobodovo Rubato, voľné pokračovanie Uršule. Opisuje osudy bezdetnej vydatej štyridsiatničky Uršule žijúcej v malej dedine. Uršuľa sa znova prejavuje ako bystrá, racionálna žena, ktorá sa nemôže vymaniť spod ťarchy svojho dávneho zločinu, vraždy manžela Jana Hodžu, preto ustavične hľadá v sebe, vo svojom najskrytejšom vnútri akési čisté zrnko, čosi dobré, nenarušené, čosi, čo ona nazýva svojím Bohom. (Viac info)