blog

Knižné tipy: Záhadné a napínavé čítanie

pondelok 16. marca 2015 00:34
Po 16.03. 2015 00:34

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili záhadný príbeh Daniela Glattauera, počítanie hviezd Lois Lowryovej, Chýbaš mi, príbeh nezvyčajného vyšetrovania, napínavý príbeh s prostredia Štokholmu Andersa de la Motteho a príbeh o Philipovi Rothovi.

Daniel Glattauer – Není zač

Daniel Glattauer - Není zač Gerold Plassek je novinár. Pracuje pre bezplatné reklamné noviny. Jedného dňa sa však ozve jeho bývalá priateľka a požiada ho, aby sa na pár mesiacov postaral o ich 14ročného syna. Manuel vysedáva v jeho kancelárii, pozoruje ho pri ničnerobení a netuší, že tento stroskotanec je príčinou jeho existencie. Geroldovi  chyba energia, voľný čas trávi v krčmách a alkohol je jeho najspoľahlivejší priateľ. No v jeho živote nastane zmena: napíše krátku správu o preplnenej noclahárni pre bezdomovcov a tá vzápätí dostane veľkú sumu peňazí od anonymného darcu. To je len začiatok série dobročinných darov, vďaka ktorým sa Gerold postupne dostáva do povedomia verejnosti. A nakoniec si ho obľúbi nielen Manuel.(Viac info)

Lois Lowryová – Spočítej hvězdy

Lois Lowryová - Spočítej hvězdy

Kniha svetoznámej americkej autorky, ktorej mnohonásobne vyznamenaný román Darca sa dočkal aj filmovej podoby, zavedie čitateľa do Dánska v čase druhej svetovej vojny. Dve kamarátky Annemarie a Ellen si zatiaľ vojnu nijako neuvedomujú, pociťujú ju snáď len v tom, že sa v obchodoch nedá kúpiť toľko vecí, najmä ich obľúbených sladkostí. Vojnové hrôzy však náhle a brutálne vtrhnú do ich života, keď Nemci začnú v okupovanom Dánsku prenasledovať Židov. Ellen je totiž Židovka a ocitá sa v ohrození života. Annemariini rodičia sa rozhodnú malú kamarátku svojej dcéry zachrániť…(Viac info)

Harlan Coben – Chýbaš mi 

Harlan Coben - Chýbaš mi Na začiatku je to len bežná profilová stránka ako veľa iných na webovom zoznamovacom serveri. Ale keď sa Kat Donovanová, vyšetrovateľka newyorského policajného zboru, lepšie zahľadí na sprievodnú fotografiu, akoby jej doterajší svet odrazu vybuchol a znova na ňu ťaživo doľahnú city, ktoré dlhé roky potláčala. Z fotografie na ňu hľadí jej niekdajší snúbenec Jeff, muž, ktorý jej zlomil srdce a ktorého nevidela už osemnásť rokov.V Kat sa rozhorí iskierka nádeje, či práve toto nie je okamih, keď sa pominú dávne tragédie a otvorí sa pred ňou nová budúcnosť. No len čo sa pokúsi nadviazať kontakt s mužom z profilu, oživená nádej sa rýchlo zmení na temné podozrenie a potom hrôzu. (Viac info)

Anders de la Motte – MemoRandom 

Anders de la Motte - MemoRandomDavid Sarac je agent štokholmskej polície a na starosti má informátorov. Jeho prácou je získavať vysoko utajené zdroje a dohliadať na ne. Manipulácia, úplatky a vyhrážky sú uňho bežnou praxou, ale kým prináša výsledky, nikto sa ho nič nepýta. Po ťažkej autonehode David stratí pamäť. Príde tak aj o kontrolu nad rozvinutou sieťou vlastných podvodov a klamstiev. Zrazu sa sám stáva žiadanou korisťou pre tých, ktorí sa chcú dostať k jeho tajomstvám. Musí ochrániť sám seba aj svoje zdroje, preto potrebuje obnoviť kontakty s informátorom Janusom, človekom, ktorý sa nachádza na vrchole zločineckej hierarchie a pracuje pre políciu v hlbokom utajení. (Viac info)

Claudia Rothová Pierpontová – Roth zbavený pout 

Claudia Rothová Pierpontová - Roth zbavený pout  Roth zbavený pout nie životopis – hoci obsahuje množstvo dosiaľ neodhalených životopisných detailov a nepublikovaného materiálu. Ide skôr o skúmanie osobnosti veľkého spisovateľa cez jeho dielo. Claudia Rothová Pierpontová, autorka a redaktorka prestížneho časopisu New Yorker, pozná Rotha dlhšie ako desať rokov. Jej fundovane postavená a pútavo napísaná kniha je plná Rothových vlastných postrehov, pozbieraných počas série dlhých rozhovorov, ktoré Roth poskytuje zriedka. Čitatelia nahliadnu do zákulisia životného príbehu, ktorý mnohým z nich zmení pohľad na tohto veľmi kontroverzného a podnetného autora. (Viac info)