blog

Martin Kuba: Nemal som rád, keď som musel kresliť niečo, čo mi kázali iní

piatok 6. marca 2015 00:01
Pi 6.03. 2015 00:01

Martin Kuba pracuje v Martinuse ako špecialista vybavovania objednávok. Aj vďaka nemu sa balíčky dostanú do rúk zákazníkom a len vďaka nemu občas tieto balíky zdobia kresby na želanie.

mkMartin je človek veľmi akčný a okrem kreslenia má množstvo rôznorodých záľub. Z intelektuálnych je to najmä história, archeológia, astronómia, fyzika, technika, antropológia a biológia, z aktivít šľachtiacich nielen ducha, ale aj telo má rád turistiku a pohyb v prírode, historické aj klasické bojové umenia a nedávno začal koketovať s paraglidingom. A samozrejme knihy. Martin ich ročne prečíta okolo stovky.

Moje výtvory nevybočovali z bežného priemeru

20141119_112239Odkedy kreslíš a kde si sa to naučil?

Kreslím odkedy si pamätám. Prvý bol nakreslený banán, to som mal jeden a pol roka a nikto mi neveril, že by som mohol mať z toho obdobia spomienky, ale potvrdila to moja teta, ktorá si to pamätá tiež. Inak som sa nikdy kresliť neučil, bral som to ako samozrejmé, nakresliť niečo.

Ako vyzerali tvoje výtvory na výtvarnej hodine na ZŠ? Domček a slniečko alebo už vtedy si bol kreatívny?

Nebolo to nič prevratné, ja som odjakživa nemal rád, keď som musel kresliť niečo, čo mi kázali iní a nie to, čo som chcel ja, takže som to väčšinou len tak odflákol. Čiže moje výtvory nevybočovali z bežného priemeru. Tie ozajstné obrázky som mal pokreslené po zošitoch.

Ako vznikol nápad, že budeš kresliť zákaznícke obrázky na objednávku?

To by som vlastne aj ja rád vedel. Vôbec neviem, ako to začalo. Zákazník niečo chcel, niekto z firmy prišiel za mnou, či by som to nenakreslil, načmáral som na krabicu, objavilo sa na webe, zase sa toho niekto chytil a tak sa to nejak nabaľovalo. Alebo to bolo celkom inak? Neviem, táto otázka zrejme ostane naveky nezodpovedaná a obostretá závojom tajomna.

Akú najzvláštnejšiu požiadavku na kresbu si dostal od zákazníka?

To je veľmi ťažké nejako konkretizovať. Je dosť námetov, kedy si vravím, či by nebolo vhodné kontaktovať protidrogové, aby si trochu preklepli toho konkrétneho človeka. Ľudia navymýšľajú kadejaké absurdné kombinácie. Niekdy sa až vážne zamyslím a obávam sa rozpadu môjho zdravého rozumu. Bohvie, kam by ma následná transcendentálna diskontinuita doviedla. Ale k veci, taký lietajúci slon s mašľou, letiaci nad ježkom čítajúcim si knihu…Ľudia majú zjavne veľa voľného času a málo starostí 🙂

Koľko obrázkov ročne asi vyprodukuješ?

Tak to som vážne nikdy nepočítal, ale niečo cez stovku to bude. Ale pamäť mi už neslúži ako za mlada.

Snažím sa neselektovať

20141014_074007Zrejme sa nedá nakresliť všetko, čo od teba zákazníci žiadajú. Podľa čoho selektuješ?

Na to nemám jednoznačnú odpoveď, niekedy stíham nakresliť všetko, inokedy, keď mám viac práce, vyradím to, čo sa mi kresliť fakt nechce, rôzne srdiečka, jednorožce, ovečky, také tie detské námety. Inak sa snažím neselektovať, selekcia je predsa nepekné slovo, skoro ako segregácia, ešte ma niekto zažaluje!

V Martinuse kreslíš zväčša ceruzkou. Venuješ sa aj inej kresbe?

Toto je chybná premisa, kreslím výhradne perom. Súkromne sa venujem aj kresbe ceruzkou, uhlíkom či pastelom. Pero je vhodné na malé obrázky, dobre sa kreslia detaily, teda aspoň mne, zvykol som si naň.

Istá pani si niektoré kresby aj zarámovala a zavesila na stenu

Pamätáš si nejakú zákaznícku spätnú reakciu, ktorá ťa výnimočne potešila?

Ejha, mal by som odpovedať, že samozrejme, vždy ma to poteší, ale pravdou je, že to nejako zvlášť nesledujem. U mňa máločo vyvolá nejaký emocionálny záchvev, zrejme to bude nejaká porucha 🙂 Ale vlastne, istá pani si niektoré kresby aj zarámovala a zavesila na stenu. Tak napríklad to je taká reakcia, ktorú si pamätám.

Nakreslil si aj časť svojich kolegov z oddelenia baliarne, ktorí svoju podobizeň lepia denne na objednávky. Aký je to pocit, že tvoje kresby každý deň putujú do rúk zákazníkov?

No, zase tie pocity. Ja v tomto budem zrejme nejaký emocionálny mrzák. Pre mňa to bola súčasť práce, nakreslil som podobizne, pokiaľ možno tak, aby sa zákazníci príliš nevyľakali, ale viac som si nad tým hlavu nelámal. Ja stále nad niečím rozmýšľam, tak si zbytočne nezahlcujem intelektuálnu kapacitu niečím, čo už ďalej žije vlastným životom, bez toho aby som do toho zasahoval.

Absurdnosť konfliktov ma vždy fascinovala

20141001_140123 Kreslíš aj vo voľnom čase?

Kreslím, ale nie veľmi často. A dlho mi to trvá, kým niečo dokreslím, mám totiž veľa iných záujmov a toho času nie je nazvyš. Občas ma niečo pochytí, dva dni po sebe na tom pracujem niekoľko hodín a potom dva mesiace vo voľnom čase nechytím pero alebo ceruzku do ruky.

Máš nejakú srdcovú tému, ktorú rád stvárňuješ?

Ono sa to jednak mení a jednak (alebo dvojak?) málokedy kreslím niečo konkrétne, skôr ma vždy priťahoval surrealizmus, ale taký ten remeselne dobre zvládnutý na štýl majstra Dáliho, nie kadejaké abstraktné špliechance, v ktorých aj tak v skutočnosti nikto nič nevidí, len sa to hanbí priznať.  Ale tak napríklad v minulom roku som nakreslil sériu obrazov a malých kresieb s námetom I. svetovej vojny, keďže sme už mali sté výročie tejto krvavej kratochvíle. Absurdnosť konfliktov ma vždy fascinovala. Okrem toho ešte splietam dohromady históriu s rôznymi folklórnymi, či mytologickými motívmi. Alebo proste len tak kreslím niečo, čo ani sám neviem čo je.

Pracuješ dlhodobo v internetovom kníhkupectve a zároveň kreslíš. Netúžil si niekedy ilustrovať knihu?

Samozrejme, ale len svoju vlastnú. Epické veľdielo s hlbokými filozofickými myšlienkami, v ktorom sa dostáva do konfrontácie vnútorné prežívanie s vonkajšou realitou riešenia zložitých životných problémov, dochádza ku kolízií ideálov a presvedčení, silné morálne posolstvo donúti čitateľa zamyslieť sa nad svojím doterajším životom a jeho smerovaním a duchovnú ničotu podfarbia prepracované ilustrácie, vhodne dopĺňajúce samotný text. Alebo potom takú bohapustú historickú akčnú sekačku.

Môžu vidieť zákazníci tvoje kresby aj niekde naživo?

Samozrejme, akoby nie, stačí si vytvoriť objednávku a napísať do poznámky 🙂

A občas dostane Martin za svoju kresbu aj takúto sladkú odmenu. :-)