blog

Noc v kníhkupectve: sprístupnili sme zákulisie a zažili veľa knihomoľskej zábavy!

utorok 31. marca 2015 10:13
Ut 31.03. 2015 10:13

Neustále pracujeme na tom, aby naše spoločné stretnutia boli pre vás príjemným zážitkom, ba priam milým prekvapením. 🙂 Sobotná Noc v kníhkupectve na Obchodnej ulici v Bratislave bola dôkazom, že si vieme tieto zážitky aj vzájomne odovzdávať. Tridsiati z vás dostali jednu celú noc na to, aby ju strávili v obklopení viac ako 100 000 kníh a užili si knihomoľský program plný zábavy.nvk

Noc plná literatúry

Poslednú marcovú sobotu 28.3. sme oslávili vrchol knižného mesiaca na podujatí Noc v kníhkupectve. Spolu s vyžrebovanými šťastlivcami sme sa stretli u nás na Obchodnej ulici v netradičnom čase – v momente, keď sa bežne naše kníhkupectvo zatvára. Večer otvoril Braňo (Branuško) Jobus svojím rozprávaním o knihe Plajko, ktorá vyjde ešte v tomto roku vo Vydavateľstve SLOVART. Autor z nej prečítal ukážku a pobavil publikum niekoľkými skladbami.

V čítaní ďalej pokračovala Lucia Lackovičová, organizátorka a porotkyňa najprestížnejšej poviedkovej súťaže na Slovensku: Martinus Cena Fantázie. Úryvok z poviedky Fialky od Barbory Vinczeovej (víťazka Ceny Intel pre najlepšiu sci-fi poviedku 2014, pozn. red.)  zaujal účastníkov natoľko, že sa pýtali, ako sa môžu do tejto súťaže prihlásiť aj oni.

Prehliadka po zákulisí zožala úspech

Zatúžili ste niekedy nahliadnuť do zákulisia kníhkupectva? Okrem prehliadky bežne dostupného priestoru s literárnymi kategóriami a zaujímavosťami (literárny rázcestník, Námestie Georga Orwella, vitrína so zázračnými elixírmi, vchod do Morie či chodník slávy a i.), sme účastníkov previedli po sklade aj kanceláriách. Podľa bezprostredných reakcií sa zdá, že sa nám podarilo niektorým splniť sen. 🙂

Súťaže na mieru pre knihomoľov

Keďže dobre vieme, ako veľmi vás bavia všakovaké súťaže, s radosťou sme ich niekoľko pripravili aj na toto podujatie! Jednotlivé disciplíny nepreverili iba literárne vedomosti účastníkov, ale aj rýchlosť a orientáciu v kníhkupectve. Okrem toho si vyskúšali, čo zvykne byť bežnou náplňou práce kníhkupcu. Dokázali by ste pre zákazníka odporučiť “poviedky do električky” alebo “nepresladenú romantickú literatúru” či “knihu podobnú Danovi Brownovi” ? Naši hostia nás presvedčili, že sa dokážu popasovať s touto, ale aj ďalšími úlohami ako praví knihomoli! Doslova sa rozutekali s obrovským nasadením do priestorov kníhkupectva, aby naše zadania vyriešili v časovom limite.

Zábava až do rána

Počas celej noci sa hrali spoločenské hry, ktoré pre túto príležitosť zapožičalo Ihrysko a občerstvenie v podobe koláčov, sviežich limonád a slaných pochúťok z Foxfordu určite padlo vhod! Ak niekto chcel občerstviť aj svojho ducha 🙂 , mohol si zalistovať v knižkách, alebo si ich rovno kúpiť so zľavou.

Hoci sa niektorí pripravili naozaj zodpovedne a vzali si so sebou aj spacáky a karimatky, na spánok neostala ani minúta času. Tí najvytrvalejší si totiž užívali atmosféru kníhkupectva až do nedeľného rána. Pozrite si galériu fotografií z tohto podujatia TU.

Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutia!

Vaši Martinusáci

 

13