blog

Vo veku 66 rokov zomrel Terry Pratchett

štvrtok 12. marca 2015 17:37
Št 12.03. 2015 17:37

Terry Pratchett, autor viac ako sedemdesiatich kníh, ktorý sa preslávil hlavne fantasy sériou Plochozem (Zeměplocha), zomrel vo veku 66 rokov. Oznámil to jeho vydavateľ.

terry-pratchett-assisted-007_jpg_640x360_upscale_q85

Terry Pratchett, ktorý trpel Alzheimerovou chorobou, skonal dnes vo svojom dome, obklopený najbližšou rodinou. Larry Finlay z vydavateľstva Transworld Publishers, povedal vo svojom vyhlásení: “Svet stratil jedného z najbystrejších a najmúdrejších ľudí.”

Alzheimerova choroba mu bola diagnostikovaná v roku 2007, napriek tomu sa nevzdával a snažil sa žiť aktívnym životom. Napriek všetkému pokračoval v písaní a ešte v lete roku 2014 dokončil svoju poslednú knihu. Veľmi rád sa stretával so svojimi fanúšikmi, aj keď posledné stretnutie v Manchestri musel zrušiť kvôli zdravotným problémom.

Terry si bol závažnosti svojej choroby vedomý a robil všetko preto, aby podporil výskum jej liečby. V roku 2011 natočil kontroverzný televízny film o asistovanej sebevražde, v ktorom skúma, ako celý proces prebieha. Niekoľkokrát verejne prehlásil, že zvažuje túto možnosť a že by to chcel urobiť ešte predtým, ako ho choroba pripraví o racionálne uvažovanie.