blog

41 sekúnd šialenstva alebo všetko o predaji lístkov na Jo Nesboa

sobota 18. apríla 2015 10:45
So 18.04. 2015 10:45

Severská horúčka stúpa a lístky sa predávajú! Dnes o 9:00 sme spustili predaj prvých 100 vstupeniek na besedu s Jo Nesbom, ktorá bude 6. mája 2015 v bratislavskom Martinuse. Prvých 100 vstupeniek bolo predaných za 23 sekúnd. O 10:00 sa scenár zopakoval a ďalších 100 vstupeniek si našlo svojich majiteľov za 18 sekúnd. Vedeli sme, že o Nesbøa bude veľký záujem, ale až takýto sme nečakali. Samozrejme, ak sa 200 vstupeniek predalo dokopy za 41 sekúnd, znamená to, že veľa ľudí po prvých dvoch kolách zostalo sklamaných a pýtajú sa, ako je to možné.

fb_sponsored_post

Prečo sme zvolili takýto spôsob predaja?

Jednoducho preto, aby sme to urobili v rámci možností a obmedzenej kapacity hľadiska čo najviac férové.

  • Preto sme predaj urobili cez internet a nie iba priamo v kamennom kníhkupectve v Bratislave, čo by pre nás bolo oveľa jednoduchšie.
  • Cez internet aj preto, aby mal rovnakú šancu človek z Humenného ako človek, ktorý býva na Obchodnej.
  • V sobotu, aby čo najmenej ľudí bolo limitovaných prácou.
  • Na 4 vlny po hodinách, aby ak niekomu náhodou v danej sekunde vypadne internet, mal ešte stále ďalšie 3 šance.
  • Obmedzené max. 2 vstupenky na jedno zákaznícke konto, aby sme dali šancu čo najviac ľuďom.
  • Všetkých Martinusákov, ktorí by Nesbøa chceli vidieť, sme poprosili, aby sa radšej prihlásili do organizačného tímu a pomohli priamo na akcii, a aby nekupovali lístky cez web, pretože priorita sú zákazníci.

Ako to, že sa lístky vypredali už za 23 sekúnd v prvom kole a 18 sekúnd v druhom kole?

  • Na stránku prišlo podľa Google Analytics na 9:00 vyše 700 ľudí, o 10:00 to bolo už vyše 800 ľudí. Pochopiteľne, najväčší nárast bol s úderom celej hodiny, kedy prakticky všetci “refreshovali” stránku, aby sa im zobrazil formulár na objednávku. Ak “refresh” v prehliadači stlačí 800 ľudí prakticky v rovnakej sekunde, rozhodujú mikrosekundy – preto je možné, že človek, ktorý stlačil “refresh” o 9:00:02 lístky ešte dostal (stihol prebehnúť objednávkovým procesom), a ten, kto ho stlačil o 09:00:03, už nie.
  • Lístky má človek potvrdené momentom výberu počtu lístkov, spôsobu platby a kliknutia na tlačítko “Záväzne objednať”. Ak vám vypíše potvrdenie objednávky a umožní kliknúť na spôsob platby, ste v suchu a môžete už bez stresu vypĺňať číslo karty či bankové údaje. Je to takto urobené z dôvodu, aby sme nezvýhodňovali tých, ktorí majú rýchlejší internet banking.
  • Nakoľko človek si môže kúpiť 1 alebo 2 vstupenky (priemerne človek kúpil 1.58 vstupenky), šanca získať ich bola o 9:00 približne 1 k 11 a o 10:00 približne 1 ku 13. Ak by sa však človek bude pokúšať od 9:00 a nebudú pribúdať ďalší záujemcovia, šanca získať lístky najneskôr v poslednom kole, o 12:00, bude už viac ako 1 ku 3.

IMG_9740

Keby sme chceli lístky vyhradiť pre “prominentov”, úplne by bolo stačilo povedať potichu, že lístky budú v predaji len v našom kamennom kníhkupectve na Obchodnej v Bratislave od pondelka, 12:00, nepovedali by sme aký počet, a keď by ste tam prišli, povedali by sme, že všetky sa už predali.

Vieme, že na Slovensku sa mnoho vecí rieši “nástenkovo” a “po známostiach”. Je to na oveľa dlhšiu debatu a rozumieme, ak preto niektorí ľudia za všetkým hneď vidia neférovosť a manipuláciu. Nedokážeme však asi urobiť nič viac ako otvorene a s čistým svedomím napísať, ako sme uvažovali. Ak je na event na Facebooku prihlásených 2100 ľudí a k dispozícii je len 400 vstupeniek, je pochopiteľné, že sa nezmestia všetci. My môžeme urobiť len všetko pre to, aby sme to urobili pre ľudí čo najférovejšie.

Tak držíme palce – keď dopisujeme tento článok, je 10:42 a tak nás čakajú ešte dve kolá. Silno držíme všetkým palce a veríme, že aj keď sa na vás šťastie nakoniec neusmeje, neuberie vám to nič zo skvelého pocitu, ktorý všetci máme pri čítaní Nesbovych kníh a uvidíme sa hádam aspoň na on-line prenose cez internet, ktorý budeme vysielať naživo cez náš web!

Vaši Martinusáci

PS: Vieme, že lístky sa neujdú všetkým, nech by sme urobili čokoľvek – kapacitu našich priestorov ani samotného Jo Nesbøa nenafúkneme. Určitý počet lístkov však ešte bude k dispozícii aj po tom, ako sa tých 400 vypredá a budú sa dať získať vo viacerých súťažiach. A pre všetkých ostatných tu bude živý videoprenos priamo z besedy, ktorý budete môcť sledovať na našom webe. Sledujte náš Facebook a web, budeme sa na vás tešiť!