blog

5 krásnych svetových knižníc

utorok 19. mája 2015 11:00
Ut 19.05. 2015 11:00

Na svete by sme hádam nenašli knihomoľov alebo knihomoľky, ktoré by nemali radi knižnice. Knižnice sú ako paláce, kde žijú knihy, ktoré si svojimi kvalitami vyslúžili miestečko na poličke. Každá z kníh v knižnici zažije množstvo dotykov, obliatí kávou a rôznych záložiek počas svojho putovného života. No vždy by sa mala vrátiť domov do knižnice a čakať na ďalšie dobrodružstvo. Knižnice sú svojim spôsobom magické miesta, ktoré môžu mať krásne, okulahodiace podoby. Práve také knižnice vám dnes prinášame.

1. Biblioteca Joanina, Coimbra, Portugalsko

biblioteca-joanina

Baroková knižnica univerzity v Coimbre, postavená v 18. storočí za vlády portugalského kráľa João V (bola po ňom aj pomenovaná). Práve kráľ poukázal na to, že požiadavky rektora na knižnicu sú priveľmi skromné a nechal knižnicu postaviť za zlaté rezervy, ktorá boli v tej dobe objavené v Brazílii.

2. Stift Admont, Rakúsko

admont-library

Pre krásne a jedinečné knižnice netreba cestovať ďaleko. Jedna taká sa nachádza aj u našich západných susedov. V tejto rakúskej knižnici boli všetky knihy previazané do bielych väzieb, aby sa hodili k ostatnému interiéru.

3.Bibliothèque Sainte-Geneviève, Paris, France

sainte-genevieve

Táto knižnica bola skonštruovaná v polovici 19. storočia, vďaka svojej streche so železnou konštrukciou sa v nej šíri ozvena podobne ako na staniciach tohto typu.

 

4. Strahovská knihovna, Strahovský klášter, Praha, Česká republika

strahov-abbey

Krásnu knižnicu môžeme objaviť aj v Strahovskom kláštore. Jej pôvod siaha až do renesancie a dnes uchováva skoro 200 000 kníh. Je tvorená dvomi sálami: filozofickou a teologickou.

5. Shiba Ryotaro Museum, Osaka, Japan

shiba-ryotaro

Táto knižnica je zároveň aj múzeum. Jej 20 000 kníh je celoživotnou kolekciou novelistu historických kníh Shiba Ryotara.

Zdroj: telegraph.co.uk