blog

Knižné tipy: Dievčatko, ktoré prehltlo oblak, ale aj kráľ detektívov

utorok 5. mája 2015 09:30
Ut 5.05. 2015 09:30

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili príbeh od autorky Aleny Mornštajovej, skutočne neskutočný príbeh O dievčatku, ktoré prehltlo oblak veľký ako Eiffelova veža, knihu pre milovníkov seriálu Sherlock, kriminálku Dávne hriechy a cenou ovenčený román Kokoschkova loutka.

Alena Mornštajnová – Hotýlek 

Alena Mornštajnová - Hotýlek

Niektoré veci akoby existovali mimo čas. Zostávajú rovnaké napriek dejinám, vojnám, totalitným režimom aj počasiu. Taký je aj hotel- vlastne skôr hodinový hotelík – pána Leopolda, založený v časoch prvej republiky a ponúkajúci párom potešenie a rozkoš za protektoriátu, a dokonca aj potom, čo ho znárodnili komunisti. Čím priamočiarejšie lásky ponúkali hotelové izby, o to osudovejšie a dramatickejšie vzťahy sa odohrávali v rodine majiteľa a neskôr správcu.Po veľmi úspešnom románe Slepá mapa, popisujúcom dramatické životné osudy troch generácií žien, sa v novej knihe autorka venuje predovšetkým mužskému hrdinovi: Leopoldovmu vnukovi Václavovi Mánesovi, ktorý prevzal vedenie hotelíku v šesťdesiatych rokoch.(Viac info)

Romain Puértolas – O dievčatku, ktoré prehltlo oblak veľký ako Eiffelova veža 

Romain Puértolas - O dievčatku, ktoré prehltlo oblak veľký ako Eiffelova veža Výbuch islandskej sopky skrížil plány mladej ženy, ktorá zostala trčať na letisku a nemôže odletieť do Maroka za svojou adoptívnou chorou dcérkou Zaherou, dievčatkom s pľúcami napadnutými nevyliečiteľnou chorobou. Bezmocná Providencia má pred očami svoju maličkú, s ktorou sa náhodou zoznámila počas svojej hospitalizácie v Maroku. Musí sa k nej dostať ešte v ten deň, za každú cenu, lebo jej to sľúbila. Znenazdajky natrafí na génia, Majstra 90, zvaného aj Hu, ktorý tvrdí, že vzlietnuť môže každý – stačí roztiahnuť ruky, sústrediť sa a intenzívne chcieť.A naozaj. Providencia vzlietne a letí – smer Maroko!(Viac info)

Guy Adams – Sherlock

Guy Adams - Sherlock Zápisky Johna Watsona o priebehu vyšetrovania jednotlivých prípadov obsahujú fotografie z miesta činu, ale aj zo stola patológa. Čitateľ si môže podrobne prehliadnuť výstrižky z novín, policajné správy, cestovné lístky, útržky e-mailových konverzácií, SMS a iné dôkazy. Zápisky sú okorenené vtipnými, neľútostne ironickými komentármi Sherlocka Holmesa a následnými reakciami Johna Watsona. Publikácia ponúka tiež pohľad do zákulisia natáčania. Z rozhovorov s tvorcami seriálu sa dozviete zaujímavé informácie od nápadu zasadiť dej do súčasnosti až po výber predstaviteľov hlavných hrdinov.(Viac info)

Viliam Šimunek – Dávne hriechy 

Viliam Šimunek - Dávne hriechy Policajti bratislavskej kriminálky vyšetrujú vraždu psychiatra Milana Kondera. Mŕtvola sa nepochopiteľne našla v kancelárii jeho kolegu Petra Prekopa, ktorý bol v tom čase na dovolenke. Napriek enormnej snahe sa nedarí nadporučíkovi Blahovi vo vyšetrovaní pohnúť ani o krok. Smrť Milana Kondera však rozjatrila staré rany a pripomenula nešťastné udalosti, ktorým musela čeliť rodina Prekopovcov. Problémom je, že žiadna stopa a ani indícia tieto tragédie nespája so zavraždeným psychiatrom.Peter Prekop za veľmi neštandardných okolností zdedí dom v dedine, kde pred mnohými rokmi žila jeho stará mama. Keď si príde prvýkrát prezrieť svoj nový majetok, akoby vyvolal dávno zabudnutých démonov a prítomnosť sa začína preplietať s minulosťou.(Viac info)

Alfonzo Cruz – Kokoschkova loutka 

Alfonzo Cruz - Kokoschkova loutka Príbeh ukradnutého rukopisu Thomasa Manna, muža, ktorý na základe manželkiných snov rekonštruuje starovekú alexandrijskú knižnicu, či židovského chlapca, ktorý sa skrýva v podzemnom obchode s vtáctvom, a ďalšie vytvárajú osobitý svet, v ktorom ľudia žijú pod hranicou svojich možností a príčinou starnutia je premrhaný čas. V duchu zásady, že život je napodobňovaním umenia, a nie naopak, potom jeden z hrdinov píše knihu v knihe, ktorá svojou magickou mocou mení náš obmedzený svet a obdarí hrdinov príbehu ich pravú existenciou. Román Kokoschkova loutka, odmenený Cenou Európskej únie za literatúru, je originálnou výpoveďou o živote človeka a jeho údeli.(Viac info)