blog

Knižné tipy: Krídla, džin a Islanďania

štvrtok 21. mája 2015 00:01
Št 21.05. 2015 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili Vynález krídel od Sue Monk Kiddovej, knihu slovenského prozaika Martina M. Šimečka, o Islanďanoch sa dozvieme viac z Malej knihy o Islanďanoch, krehký a miestami nervy drásajúci román od Helgy Flatland a divadelné hry Viliama Klimáčka.

Sue Monk Kiddová – Vynález krídiel

Sue Monk Kiddová - Vynález krídiel

Sarah Grimkéová, dievča z významnej rodiny, oplýva nenásytným intelektom a buričskými názormi. Od útleho veku tuší, že je predurčená na niečo veľké, no bránia jej v tom konvencie obmedzujúce ženy na začiatku 19. storočia. Na svoje jedenáste narodeniny v roku 1803 dostane od rodičov do vlastníctva čiernu slúžku Hetty zvanú Hŕstka. Sarah sa otroctvo protiví a Hŕstku by najradšej vrátila, darovala jej slobodu, no také čosi je v tých časoch nemysliteľné. „Otroctvo je náš životný štýl,“ hovorievala jej mama, „zmier sa s tým.“(Viac info)

Martin M. Šimečka – Džin

Martin M. Šimečka - Džin Kniha o behaní, (ťažkom) živote a najmä o láske. Trojica autobiografických noviel zo života režimom prenasledovanej rodiny a dospievaní v atmosfére totalitnej šedi. Dvadsaťpäť rokov po prvom oficiálnom vydaní vychádza Džin konečne v reedícii. Minulosť ovplyvňuje dnešok aj zajtrajšok, v návratoch do minulosti môže tkvieť múdrosť budúcnosti. Pre literárne návraty, hoci aj nesiahajú priveľmi do hĺbky času, to platí tiež. Jedným z nich je aj trojnovela Martina M. Šimečku Výpoveď, Žabí rok a Džin. V osemdesiatych rokoch minulého storočia vychádzali ako samizdaty, začiatkom 90. rokov potom oficiálne knižne. (Viac info)

Alda Sigmundsdóttir – Malá kniha o Islanďanech

Alda Sigmundsdóttir - Malá kniha o IslanďanechIsland je pre mnohých Európanov veľkou záhadou. Táto útla kniha od rodenej Islanďanky, ktorá strávila veľkú časť svojho života v zahraničí, odkrýva značný počet špecifík tohto severského národa. Prečo sú Islanďania zlí vodiči? Ako sa stavajú k cudzincom? Čo si predstavujú pod pojmom sloboda a ako sa zoznamujú? Odpovede nájdete v päťdesiatich “miniatúrnych esejách” písaných s humorom, iróniou i pochopením.(Viac info)

Helga Flatland – Když můžeš, zůstaň. Když musíš, odjeď.

Helga Flatland - Když můžeš, zůstaň. Když musíš, odjeď.  Kniha poukazuje na to, že aj v krajine, kde bol už pred rokmi nastolený sociálny zmier, stále existuje priestor pre osobné aj medziľudské drámy. Štyria mladíci sa rozhodnú prihlásiť na misiu nórskej armády v Afganistane, traja z nich tam v jednom okamihu zahynú. Prečo sa k takémuto kroku rozhodli, čo ich viedlo k tomu, aby opustili pohodlie domova a vydali sa v ústrety nebezpečenstvu, a ako na tieto udalosti reagujú ľudia z ich okolia? Krehký, miestami až drásajúci román Helgy Flatlandovej opisuje príbehy obyvateľov jednej zapadnutej nórskej dediny. Odhaľuje ich túžby, životné očakávania, ale aj ich zaslepenosť a strach.(Viac info)

Viliam Klimáček – Trinásť hier 

Viliam Klimáček - Trinásť hier

„Predkladaný výber z Klimáčkových divadelných textov posledného desaťročia je dokladom mnohokontextovej existencie dramatika. Sú tu hry, ktoré písal priamo pre hercov GUnaGU (Aupairky, Mutanti, Sado), pre Arénu (Pitbull, Holokaust), pre českých režisérov (Som Kraftwerk! Sissi, Maso, Dračí doupě, Díleri), ako aj pre slovenské štátne divadlá (Agent Krowiak zasahuje, Kto sa bojí Beatles, Beat). Sú tu texty, ktoré by mohli patriť do kategórie komiksu, iné zasa klipových skečov, momentiek, dokumentárnej drámy, histórie. Sú tu aj tragédie – ale nič z toho nie v „čistom stave“. (Viac info)