blog

Knižné tipy: Ženy, knihy, bylinky a poviedky autora Malého princa

štvrtok 28. mája 2015 00:01
Št 28.05. 2015 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili Denník Rywky Lipszycovej, tajomný príbeh Anny Bolavej, o ženských čitateľkách sa dozvieme z knihy Ženy a knihy, Poviedky Antoine de Saint-Exupéryho a klasické dielo americkej literatúry 20. storočia Sklenený zvon.

Denník Rywky Lipszycovej

Denník Rywky LipszycovejPri oslobodení koncentračného tábora Osvienčim-Brezinka lekárka sovietskej Červenej armády Zinaida Berezovská našla v troskách jedného z krematórií denník. Mala ho u seba až do svojej smrti v roku 1983. O dvanásť rokov neskôr sa denník dostal do rúk jej vnučke Anastasii Shangin-Berezovskej, ktorá ho vzala do Spojených štátov amerických, kam emigrovala krátko po rozpade Sovietskeho zväzu. Anastasia sa dlhé roky pokúšala nájsť niekoho, kto by nájdený rukopis neznámeho pisateľa náležite spracoval, preložil a sprístupnil širokej verejnosti. (Viac info)

 

Anna Bolavá – Do tmy 

Anna Bolavá - Do tmy Príbeh osamelej, chorej ženy, ktorá väčšinu života zasvätila zberu, sušeniu a odovzdávaniu liečivých rastlín, má od začiatku nádych apokalypsy. Dej sa posúva dopredu pomocou detailne prepracovaného “plánu zberu”. Konštantou je  utorok, výkupný deň, keď hrdinka nedočkavo navštevuje výkupňu. Aj cez pomalé, zdanlivo nevzrušené tempo prebubláva pod hladinou príbehu podivný nepokoj. Rafinovaný štýl nás kapitolu po kapitole vťahuje hlbšie: hlbšie do starej pôdy, hlbšie do prekliatia zberu bylín.(Viac info)

 

 

Stefan Bollmann – Ženy a knihy

Stefan Bollmann - Ženy a knihy

Vedeli ste, že Marilyn Monroe bola náruživá čitateľka a jednou z jej obľúbených kníh bol Ulysses od Jamesa Joycea? Že nedoštudovaný Friedrich Gottlieb Klopstock v roku 1750 recitoval svoje ódy davu mladých žien, vyberal za to bozky aj peniaze a vynašiel tak autorské čítanie poézie? Že Jane Austenová brala vážne len tie ženy, ktoré mali rady romány? Alebo že prvou autorkou bestsellerov na svete sa pred sto päťdesiatimi rokmi stala neúspešná speváčka a prepustená predčítačka Eugenie Marlittová?(Viac info)

 

Antoine de Saint-Exupéry – Povídky

Antoine de Saint-Exupéry - Povídky Jedného z najvýznamnejších francúzskych spisovateľov a humanistov minulého storočiaAntoine de Saint-Exupéryho poznajú naši čitatelia predovšetkým vďaka neobyčajnej knihe Malý princ. Poetické posolstvo príbehu o stretnutí chlapca s realitou strohého sveta má platnosť aj kúzlo, ktoré preveril čas: Malý princ sa pre mnohých z nás stal súčasťou duše. Ale spájať Exupéryho iba s jedným dielom by bolo nespravodlivé. Do svetovej literatúry sa zapísal aj príbehmi, v ktorých dokonale skĺbil skúsenosti z dobrodružného života pilota, vieru v nesmrteľnosť ľudstva tvárou v tvár vojne a postrehy o dokonalosti a slabostiach človeka.(Viac info)

 

Sylvia Plath – Sklenený zvon

Sylvia Plath - Sklenený zvon

Esther Greenwoodová, výborná a talentovaná študentka literatúry, odchádza do New Yorku na stáž. Pobyt vo veľkomeste výrazne zapôsobí na jej krehkú psychiku: pocit nečakanej slobody v nej zápasí s výchovou vštepeným pocitom zodpovednosti. Ester túži byť sama sebou a zároveň nechce sklamať očakávania blízkych. Návrat domov jej psychický stav zhorší, navyše ju neprijmú do kurzu tvorivého písania, po čom veľmi túžila. Matka ju donúti vyhľadať psychiatrickú pomoc. Napriek terapii Esther upadá a má pocit, akoby „uviazla pod skleneným zvonom a lapala po vzduchu“. (Viac info)