blog

Knihou roka 2014 je Polícia od Jo Nesbøa! Pozrite si výsledky ankety

streda 3. júna 2015 11:35
St 3.06. 2015 11:35

Milí Martinusáci, zdá sa, že sa najradšej pri čítaní bojíte 😉 V ankete Kniha roka 2014 sa na prvých dvoch priečkach umiestnili práve kriminálne príbehy. A ako to celé vlastne dopadlo si môžete prečítať na tomto mieste.

Kniha roka 2014 je najväčšia slovenská knižná anketa, v ktorej svojho favorita vyberáte práve vy, čitatelia, nie porota. Aj tento rok ste poslali úctyhodný počet hodnotení: svoj názor ste vyjadrili presne v 12 796 recenziách a príspevkoch.

Škoda, že sme osobne nemohli zablahoželať Jo Nesbøvi k víťazstvu počas jeho návštevy v Bratislave začiatkom mája. Anketa vyvrcholila až na konci tohto mesiaca a kniha svetoznámeho autora severského krimi s názvom Polícia zosadila z minuloročného trónu Inferno (Peklo) od Dana Browna.

Mysteriózny triler Strach od Jozefa Kariku je na stupni víťazov na druhom mieste a nasleduje ho dojímavý príbeh Na vine sú hviezdy na treťom mieste z pera amerického spisovateľa Johna Greena. Prvú päťku ešte dopĺňa opäť Jo Nesbø s románom Syn a Dominik Dán s kriminálnym príbehom Jednou nohou v hrobe.

TOP 5 kníh za rok 2014

1. Polícia – Jo Nesbø
2. Strach – Jozef Karika
3. Na vine sú hviezdy – John Green
4. Syn – Jo Nesbø
5. Jednou nohou v hrobe – Dominik Dán

Okrem najlepších kníh sa z odovzdaných hlasov v súťaži podarilo zostaviť aj tieto rebríčky:

TOP 5 zahraničných autorov za rok 2014

1. Jo Nesbø
2. John Green
3. George R. R. Martin
4. Jodi Ellen Malpas
5. Colleen Hooverová

TOP 5 slovenských autorov za rok 2014

1. Jozef Karika
2. Dominik Dán
3. Ružena Scherhauferová
4. Jana Pronská
5. Darina Hamarová

TOP 10 vydavateľstiev

1. Ikar
2. Vydavateľstvo SLOVART
3. Motýľ
4. Albert Marenčin PT
5. Slovenský spisovateľ
6. Evitapress
7. Tatran
8. Fortuna Libri
9. Premedia
10. CooBoo

Za to, že ste tak usilovne hlasovali, si zalúžite odmenu a tak sme v rámci súťaže vyžrebovali výhercov poukážok na nákup v Martinus.sk, ktorých sme kontaktovali e-mailom a sú zverejnení na stránke www.kniharoka.sk.

Spomedzi viac než tisícky kníh, ktoré vyšli v roku 2014, ste vybrali svojich favoritov. Želáme vám veľa skvelých príbehov aj v tomto roku, aby sme opäť mali z čoho vyberať v ďalšej ankete!