blog

Knižné tipy: Dávka zimomriavok na horúce dni

piatok 19. júna 2015 15:04
Pi 19.06. 2015 15:04

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili skutočný príbeh Nik sa neskryje, Pána ohňa od Petra Maya, napínavú taliansku detektívku Ukradený Carvaggio, o tom, že ani dovolenka nie je prísľubom pokoja sa dočítame v knihe Emmy Straubovej a príbeh babice z pera Katje Kettu.

Glenn Greenwald – Nik sa neskryje

Glenn Greenwald - Nik sa neskryjeNik sa neskryje je príbeh o jednom z najznámejších únikov informácii z prostredia tajných služieb v histórii Spojených štátov. Greenwald však nezostáva len pri kauze okolo NSA. Na mušku si berie aj etablované médiá, ktoré podľa neho neslúžia záujmom ľudí. Zároveň ho zaujímajú možné dôsledky agresívneho zasahovania vládnych inštitúcií do súkromia jednotlivcov a jeho dopad na politické zdravie národa. Nik sa neskryje prichádza v tej najsprávnejšej chvíli a je nebojácnym, ostrým a nesmierne dôležitým príspevkom k poznaniu fungovania masového sledovania občanov. Kniha vychádza 16. júna. (Viac info)

 

Peter May – Pán ohně

Peter May - Pán ohně

Čínsky detektív Li Jen pátra spolu s americkou súdnou lekárkou Margaret Campbell po vrahovi vysoko postaveného vládneho vedca, ktorého desivo obhorené, tlejúce telo bolo nájdené v pekinskom parku.Tej noci, keď vedec zomrel, došlo k ďalším dvom vraždám, ktoré sú s jeho smrťou záhadne spojené. Detektív Li cíti, že musí hrať o čas a že mu tentokrát jeho čínska dôkladnosť bude nanič. Nakoniec neochotne požiada o pomoc Margaret, ktorá je skúsenou odborníčkou na uhoreté obete. Ako odkrývajú jednu vrstvu prípadu za druhou, odhaľujú pravdu, ktorá svojou desivosťou predčí aj ich najhoršie nočné mory.(Viac info)

 

Daniel Silva – Ukradený Caravaggio 

Daniel Silva - Ukradený Caravaggio Gabriel Allon práve reštauruje v Benátkach oltárny obraz od Veroneseho, keď si ho náhle predvolá talianska polícia. Výstredný londýnsky galerista Julian Isherwood sa priplietol k chladnokrvnej vražde pri Komskom jazere a je zadržiavaný ako podozrivý. Aby Gabriel preukázal priateľovmu nevinu, musí urobiť jediné: nájsť skutočné vrahov, a potom aj ukradnutý preslávený obraz Narodenia známeho barokového maliara Caravaggia.Zavražděným je bývalý britský agent, ktorý mal svoje tajomstvá: obchodoval s ukradnutými umeleckými dielami a predával ich záhadnému zberateľovi.(Viac info)

 

Emma Straubová – Dovolenkáři

Emma Straubová - Dovolenkáři

Neodolateľný a vzrušujúci román o tajomstve a žiarlivosti, ktoré vyplávajú na povrch počas idylické dovolenky. Manželia Postsovci sa s celou početnou rodinou a priateľmi vypravia na Mallorku. Dôvodom je tridsiate piate výročie ich svadby a oslava promócie dcéry Sylvie. Slnečný ostrov, príroda, pláže a výborné jedlo sľubujú perfektný únik z hektického Manhattanu. Ale všetko vždy nejde podľa plánu: v priebehu dovolenky, ktorá mala byť tým najkrajším životným zážitkom, vychádzajú na svetlo stará tajomstvo, poníženia a krivdy z minulosti …(Viac info)

 

Katja Kettu – Porodní bába 

Katja Kettu - Porodní bába Je neskoré leto roku 1944 a v oblasti Pečenga na severe Fínska prebieha Laponská vojna. Nemanželská dcéra zo šamanskej rodiny, odmalička odsunutá na okraj spoločnosti, vykonáva dôležité povolania babice. Jej život, to sú cesty v nočnom mraze, pach dezinfekcie a krv. Všetko sa však zmení, keď stretne nacistického dôstojníka Johannesa, ktorý sa “na ňu pozrie, ako sa ešte nikdy nikto nepozeral”, a bezhlavo sa do seba zamilujú. Hrdinka potom z vlastnej vôle nasleduje nemecké šíky do vojenských a väzenských táborov, kde pomáha ako poľná zdravotná sestra. (Viac info)