blog

Knižné tipy: Knihy s nádychom farieb

štvrtok 11. júna 2015 12:19
Št 11.06. 2015 12:19

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili novinku od obľúbeného Paola Giordana, tretí diel štvordielnej série Velké století, tajomstvá z Google nam odhalí kniha Jak funguje Google, príbeh maliara Gustava Klimta v knihe Dáma v zlatom a o kapitále a jeho dopadoch na spoločnosť sa dozvieme od profesora Thomasa Piketty.

Paolo Giordano – Čierna a strieborná

Paolo Giordano - Čierna a strieborná Mladý taliansky prozaik Paolo Giordano sa po úspešných románoch Osamelosť prvočísiel a Ľudské telo tretí raz usiluje o priazeň čitateľov knihou Čierna a strieborná. Príbeh lásky možno rozprávať mnohými spôsobmi. Giordano si zvolil najcitlivejšiu cestu: registruje ako seizmograf otrasy každodennosti, vzostupy aj pády, neschopnosť a túžbu. Pozastavuje sa nad povrchnými detailmi, no používa ich nato, aby opísal vnútorný život postáv, ich dynamiku, obavy, ľudskú úbohosť. Hlavnými postavami knihy sú mladí manželia a ich synček. Spočiatku šťastné manželstvo upadá do krízy po tom, ako na vážnu chorobu zomrie ich stará gazdiná pani A. (Viac info)

 

Jan Guillou – Mezi červenou a černou

 

Jan Guillou - Mezi červenou a černouLauritz, Oscar a Sverre sa po skončení prvej svetovej vojny stretávajú v Berlíne. Vojna si aj na nich vybrala svoju daň. Oscarovi zabavili Briti v Afrike majetok. Sverreho milovaný Albie padol v boji a Sverre musel opustiť panstvo, ktoré mu bolo takmer dvadsať rokov domovom. Lauritz a Ingeborg odišli z Bergenu po tom, čo ich syna skoro ubili jeho nórski spolužiaci za to, že je polovičný Nemec. Zvyknúť si na život v Berlíne a Saltsjobaden určitý čas trvá, a navyše prichádzajú búrlivé dvadsiate a tridsiate roky. Vyzerá to, že sa Nemecko stavia na nohy, a Európania si nedokážu predstaviť, že by niekedy mohla znovu vypuknúť vojna.  (Viac info)

Eric Schmidt, Jonathan Rosenberg – Jak funguje Google 

Eric Schmidt, Jonathan Rosenberg - Jak funguje GoogleJak funguje Google je zábavná a strhujúca kniha plná lekcií, ktoré sa Eric a Jonathan naučili pri budovaní firmy. Vysvetľujú, ako technológia presunula rovnováhu síl od firiem k spotrebiteľom a že jediným spôsobom, ako v tomto neustále sa meniacom prostredí uspieť, je vytvárať vysoko kvalitné produkty a pritiahnuť nový typ mnohostranných zamestnancov, ktorých prezývajú “múdri kreatívci”. Na témach ako firemná kultúra, stratégie, talent, rozhodovací proces, komunikácia, inovácie či riešenie problémov autori ilustrujú manažérska pravidlá nespočetnými anekdot a historiek zvnútra Googlu, z ktorých mnohé sa na verejnosť dostávajú vôbec prvýkrát. (Viac info)

Anne-Marie O’Connorová – Dáma v zlatom

Anne-Marie O'Connorová - Dáma v zlatomGustav Klimt patrí k najvýraznejším zjavom svojej doby a tento príbeh by bol výnimočný aj vtedy, keby končil dátumom jeho smrti. On však pokračuje takým nezvyčajným tempom a smerom, až by si mnohí protagonisti radšej priali, aby sa nikdy nestali jeho súčasťou. Obraz Adele Blochovej-Bauerovej patrí k najvýznamnejším dielam moderného umenia. Jeho autorom je charizmatický muž s množstvom vzťahov aj nemanželských detí, žena na obraze pochádza z vyšších kruhov a jej židovská krv zohrá v celom príbehu oveľa väčšiu úlohu, než by si ktokoľvek na začiatku minulého storočia dokázal predstaviť. (Viac info)

Thomas Piketty – Kapitál v 21. storočí 

Thomas Piketty - Kapitál v 21. storočíRozsiahle dielo francúzskeho profesora ekonómie kritizuje prehlbujúcu sa majetkovú nerovnosť vo svete a vidí v nej jedno z najväčších nebezpečenstiev súčasného systému. Autor, ktorý sa venoval zhromažďovaniu údajov a ich vyhodnocovaniu pätnásť rokov, upozorňuje, že majetková nerovnosť je rovnaká ako pred sto rokmi a rastie spôsobom, ktorý ohrozuje demokraciu aj ekonomiku. Aká dynamika poháňa akumuláciu a distribúciu kapitálu? Otázky týkajúce sa dlhodobého vývoja nerovnosti, koncentrácie majetku a vyhliadok na hospodársky rast ležia v samom srdci politickej ekonómie. (Viac info)