blog

Knižné tipy: Trojica noviniek slovenských autorov

štvrtok 4. júna 2015 00:14
Št 4.06. 2015 00:14

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili Osem mesiacov pred tým Pavla Boroša, nevšedný príbeh umelkyne s názvom Jako voda, príbeh dvojičiek Karolíny a Nikolaja od slovenskej autorky Silvie Bystričanovej, napínavý príbeh z prostredia puličného umenia Ostreľovač a pokračovanie krásnej knihy Vily nad Bratislavou.

Pavol Boroš – Osem mesiacov pred tým

Pavol Boroš - Osem mesiacov pred tým

Hrdinovia druhého románu Pavla Boroša sú, podobne ako tí z Troch brehov Dunaja, prinútení reagovať na prelomové udalosti našej histórie. Osudy hlavných hrdinov začíname sledovať v auguste roku 1938 a uzatvárajú sa tesne po vyhlásení Slovenského štátu. Ich životy sú konfrontované so vznikom autonómie, obsadením Petržalky, Viedenskou arbitrážou, vyhlásením stanného práva a nakoniec vznikom štátu. Všetko sú to udalosti, ktoré nezaslúžene patria medzi tie menej známe z našej histórie.  (Viac info)

 

Wally Lamb – Jako voda

Wally Lamb - Jako voda Annie Ohová, manželka, matka a výtvarníčka, spôsobila vo svojej rodine zemetrasenie. Po dvadsiatich siedmich rokoch manželstva sa rozhodla opustiť svojho muža, s ktorým má tri deti. Zamilovala sa do Vivecy, bohatej, kultivovanej a sebavedomej manhattanskej obchodníčky s umením, ktorá jej pomohla k profesionálnemu úspechu. Annie a Viveca plánujú svadbu, čo ale vyvoláva zmiešané reakcie a otvára Pandorinu skrinku plnú tajomstiev – temných a bolestných právd ukrytých pod povrchom života rodiny Ohovej. (Viac info)

 

Silvia Bystričanová – Jar, leto, jeseň, Agáta

Silvia Bystričanová - Jar, leto, jeseň, Agáta

Karolína a Nikolaj sú dvojičky. Ona učí, on robí všetko možné, len nie to, na čo má výnimočný talent. Prenajali si spoločne byt a zvykli si na bezproblémové spolužitie, ktorému rozumejú snáď len dvojičky. Karolína neverí na lásku a v túžbe po dieťati pragmaticky hľadá muža, respektíve vhodného darcu kvalitnej genetickej informácie. Flegmatického Nikolaja očarí žena, ktorá je originálna a pekná na druhý pohľad, ale ani ona nedokáže Nikolaja prinútiť k tomu, aby uplatnil svoj talent. Obom súrodencom a nielen im, sa zmení život po stretnutí s Agátou, ktorá žije v meste len počas zimy.(Viac info)

Arturo Pérez-Reverte – Ostreľovač

Arturo Pérez-Reverte - OstreľovačAlejandra Varelová je špecialistka na mestské pouličné umenie. Pracuje na voľnej nohe, vyhľadáva zaujímavých umelcov, kontaktuje sa s nimi a sprostredkuje knižné vydanie ich diel. Od prosperujúceho vydavateľstva dostane lukratívnu ponuku: vystopovať Snipera, graffiti umelca, ktorého tvár ešte nikto nevidel, no ktorého diela sú celosvetovo známe. Alejandra zakázku prijme, a tak sa začína nebezpečná naháňačka – umelca hľadá aj polícia, aj Daniel Biscarrués, bohatý a vplyvný muž, ktorého sedemnásťročný syn zomrel pri ilegálnej akcii organizovanej Sniperom.  (Viac info)

 

Tomáš Berka, Ján M. Bahna – Vily nad Bratislavským hradom 

Tomáš Berka, Ján M. Bahna - Vily nad Bratislavským hradom Pokračovanie úspešnej monografie Vily nad Bratislavou vo forme malého sprievodcu. Na prechádzke po atraktívnej vilovej štvrti na bratislavskom Hradnom kopci nájdeme najvýznamnejšie vily prevažne z medzivojnového obdobia. Autori objavili množstvo nových materiálov, fotografií, dokumentov a ďalších informácií o vilách, ich obyvateľoch a histórii tejto lokality.(Viac info)