blog

Knižné tipy: Letné čítanie pre každého

utorok 21. júla 2015 13:19
Ut 21.07. 2015 13:19

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili Krv na snehu od výborneho Jo Nesbøa, rozprávanie o neuveriteľnom živote Harryho Augusta od Claire North, zábavný a neortodoxný pohľad na ľudské vzťahy Z pohledu jezevčíka, pre milovníkov varenia kuchárku od Michela Roux a príbeh o plnení snov napriek nepriazni osudu od Mary Chamberlain.

Jo Nesbo – Krv na snehu 1 

Jo Nesbo - Krv na snehu 1 Sedemdesiate roky v Osle. Olav Johansen nedokáže jazdiť autom pomaly, keď sa rozčúli, stráca hlavu a vôbec mu nejde matematika. Je dyslektik, prečítal pár kníh, ale nevie toho veľa. Neovláda nič, čo by mohlo byť pre ostatných užitočné. Na čo sa teda hodí? Je perfektný zabijak. Väčšinou likviduje ľudí, ktorí si to zaslúžia, a nie je to pre neho žiadna veda. Keď zabíjate ľudí, ťažko sa s niekým zblížite. Zrazu však Olav stretol ženu svojich snov. No má problém: je to šéfova manželka a Olavovou úlohou je popraviť ju.(Viac info)

 

 

Claire North – Prvních patnáct životů Harryho Augusta

Claire North - Prvních patnáct životů Harryho Augusta Harry August, hrdina knihy, má obdivuhodnú schopnosť: akonáhle zomrie, vracia sa do chvíle svojho zrodenia a prežíva svoj život znova od začiatku, ale so všetkými spomienkami na to, čo už prežil.
Autorka s týmto motívom zručne pracuje – rozpráva o tom, ako Harryho zaskočí prvé znovuzrodenie, ako si na túto zvláštnosť zvyká a učí sa ju využívať, ako sa zoznamuje s ďalšími ľuďmi obdarenými podobným darom. Niektorí sú starší než on a žili už pred jeho narodením; iní sa naopak narodia až za Harryho života a prežijú ho. Vytvárajú tak reťazec, po ktorom je možné posielať správy naprieč dejinami. (Viac info)

 

Frauke Scheunemann – Z pohledu jezevčíka

Frauke Scheunemann - Z pohledu jezevčíka Herkules je malý jazvečík a jeho nová panička Carolin je pre neho ten najlepší človek na svete. Lenže je tu ešte Carolinin priateľ Thomas, ktorého Herkules nemôže ani cítiť. Thomas je panovačný, hlučný a nemá rád psov. Okrem toho sa ani ku Carolin nespráva pekne. A tak sa Herkules rozhodne spoločne s kamarátom Felixom, kocúrom a znalcom ľudí, že sa Thomasa zbaví. Ich rafinovaný plán im vyjde, ale od tej doby je Carolin bohužiaľ ako vymenená: celý deň plače a pritom počúva úplne strašnú hudbu. (Viac info)

 

Michel Roux – Vůně francouzské kuchyně

Michel Roux - Vůně francouzské kuchyně

Michel Roux je držiteľom troch michelinských hviezdičiek. Základom jeho knihy je 100 receptov, ktoré tvoria samotnú podstatu francúzskej kuchyne a ovplyvňovali rôzne štýly varenia po celom svete. Kuchárka tiež obsahuje podrobné postupy klasických techník, ponúka fascinujúci príbehy o pôvode jednotlivých receptov a informácie o prísadách a regionálnych kulinárskych tradíciách. Navyše tu nájdete zaujímavé postrehy o údeninách, syroch a vínach. (Viac info)

 

Mary Chamberlain – Krajčírka z Dachau

Mary Chamberlain - Krajčírka z Dachau Londýn, jar 1939. Osemnásťročná Ada Vaughanová, krásna a ambiciózna krajčírka, pracuje pre známu módnu návrhárku na Dover Street. Vďaka talentu, zručnosti a oduševneniu má na dosah sľubnú kariéru v oblasti návrhárstva, najprv sa však musí vymaniť z bezútešného života v chudobnej štvrti. Vďaka náhodnému stretnutiu so záhadným grófom Stanislausom von Lieben sa neočakávane ocitne v oslnivom svete smotánky, po ktorom tajne túžila. Keď jej Stanislaus navrhne výlet do Paríža, nedbá na varovania o blížiacej sa vojne na kontinente. Naskytla sa jej predsa šanca na nový začiatok. (Viac info)