blog

Knižné tipy: Babička, knižnica a slepý detektív

piatok 18. septembra 2015 01:01
Pi 18.09. 2015 01:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili nový román od autora knihy Muž menom Ove, monografiu o výbornom Woodym Allenovi, príbeh osamelého chlapca s názvom Knižnica na kolesách, poviedky o slepom detektívovi z pera Ernesta Bramaha a nórsky triler Cestujem sama.

Fredrik Backman – Babička pozdravuje a omlouvá se

Fredrik Backman - Babička pozdravuje a omlouvá se Nový román od autora úspešného románu Muž menom Ove. Elsa má sedem rokov a všetci jej hovoria, že je na svoj vek veľmi vyspelá, síce si o nej myslia, že je otravná. Jej babička bude mať čoskoro sedemdesiatosem a je tak trochu bláznivá. To však vôbec Else neprekáža, pretože je to jej jediná kamarátka. Rozpráva jej fantastické príbehy o čarovnom svete, kde je výhodou byť odlišný. Babička pozdravuje a omlouvá se je plný zábavy, dobrodružstva, neočakávaných priateľstiev a fantázie.  (Viac info)

 

Jason Bailey – Filmový génius Woody Allen

Jason Bailey - Filmový génius Woody AllenLen málokto nepozná meno známeho režiséra Woodyho Allena. Ako scenárista a režisér má na konte takmer 50 filmov rôznych žánrov – od grotesky a komédie až po drámu, sci-fi či muzikál. Novinár Jason Bailey vo svojej monografii približuje všetky Allenove filmy od debutu What´s Up, Tiger Lili? až po najnovšie klenoty ako Polnoc v Paríži alebo Jasmínine slzy. Táto kniha plná citácií, fotografií a podrobností z natáčania poteší každého filmového fanúšika. (Viac info)

 

David Whitehouse – Knižnica na kolesách

David Whitehouse - Knižnica na kolesáchDojemný a trogikomický príbeh Bobbyho úteku za priateľstvom, slobodou a rodinou. Bobby Nusku sa cíti osamelý. So svojím jediným kamarátom Sunnym spriada plány, ako sa ochrániť pred šikanovaním chlapcov na ulici a pred svojím otcom. Keď sa Sunny musí odsťahovať, Bobbyho premkne obava, že už nemá nikoho blízkeho. Po čase stretne dvoch podobných vydedencov: Rosu, dievčatko s červenou trojkolkou, ktorého postihnutie priťahuje šikanovanie tých istých tyranov, ktorí terorizujú aj jeho, a Val, Rosinu mamu, osamelú rozvedenú ženu, ktorá je zamestnaná ako upratovačka mestskej pojazdnej knižnice. (Viac info)

 

 

Ernest Bramah – Oči Maxima Carradosa

Ernest Bramah - Oči Maxima CarradosaKlasickí detektívi majú stále svoje čaro. O to viac zaujme výber poviedok Oči Maxima Carradosa, ktorý rozpráva príbeh slepého detektíva, ktorý rieši prípady len vďaka svojim dedukčným schopnostiam. Vidiace oči možno zaslepiť ilúziou alebo oklamať – no nie Carradosov sluch, čuch či hmat. Max Carrados vyrieši prípad zdanlivo nemožnej krádeže vzácnej knihy na aukcii, logickým postupom uvažovania odhalí ducha v Massinghamskom činžiaku či bude pátrať po zmiznutom dievčatku. Jeho triezvo racionálnym prístupom neotrasie skoro nič. Pridajte sa k jeho pátraniu aj vy. (Viac info)

 

 

Samuel Bjork – Cestujem sama

Samuel Bjork - Cestujem samaNórsko sa pýši nielen nádhernou prírodou, ale aj výbornými spisovateľmi. Do tejto kategórie okrem Jo Nesbøa spadá aj Samuel Bjork. Cestujem sama je trilerom ako sa patrí. Počas prechádzky sa mužovi z ničoho nič vytrhne pes a zmizne medzi stromami. Muž sa za ním rozbehne do hlbokého lesa a tam sa mu naskytne otrasný pohľad. Na strome visí obesené dievčatko, odeté ako bábika.Na chrbte má školskú aktovku a okolo krku priviazanú tabuľku s nápisom Cestujem sama. Vyšetrovania sa ujme Holger Munch, je však naozaj rozumné požiadať o pomoc svoju bývalú kolegyňu? (Viac info)