blog

Knižné tipy: Novinka od skvelého Umberta Eca

utorok 8. septembra 2015 09:50
Ut 8.09. 2015 09:50

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili príbeh mladej tínedžerky Christiane, spomienky Miriam Grassmanovej, prvý román Anne Brontëovej, novinku od Umberta Eca a knihu poviedok Chcel by som, aby ma niekto niekde čakal.

Christiane F. – My deti zo stanice ZOO

Christiane F. - My deti zo stanice ZOO Príbeh mladej tínedžerky v Západnom Berlíne v druhej polovici sedemdesiatych rokov, keď na scénu vtrhli tvrdé drogy, nie je ľahkým čítaním, no stojí za to. Kniha vznikla v spolupráci s dvoma nemeckými novinármi a aj dnes je stále aktuálnou. Christiane sa v centre mládeže už v dvanástich dostala k hašišu, na diskotéke sa v trinástich prepracovala k tvrdým drogám a skončila na heroíne. Jej matka dva roky nič netušila. Príbeh vydáva svedectvo o bezradnej spoločnosti, ktorá si s drogovo závislými deťmi nedokázala poradiť. (Viac info)

 

 

Fero Rajec – Miriam

Fero Rajec - MiriamMiriam Grossmanová nemala ľahký život. Počas Slovenského štátu prišla o svojich najbližších, ktorým sa už nepodarilo odísť do Palestíny. Jej spomienky sa spájajú s rodným domom a so susedmi, ktorí jej zachránili život. Spomienky si nechávala pre seba, nechcela nimi priťažiť synovi. Až na sklonku života sa rozhodla svoj príbeh nahovoriť do diktafónu a zanechať ich synovi, ktorého pre emigráciu vyše dvadsať rokov nevidela. Tie sa teraz dostávajú na naše pulty v knižnej podobe. (Viac info)

 

 

Anne Brontë – Agnes Greyová 

Anne Brontë - Agnes Greyová Anne Brontëová, sestra Emily a Charlotte Brontëových, je zo spomínaných sestier snáď najmenej známou. O to je krajšie, že vychádza jej prvý román Agnes Greyová. Opisuje život guvernantky Agnes, ktorá sa ocitla ďaleko od domova a ľudí, ktorých má najradšej. Jej žiaci sú nedisciplinovaní a služobníctvo novú guvernantku nerešpektuje. Napriek tomu Agnes stále dúfa, že na tomto mieste nájde spriaznenú dušu. (Viac info)

 

 

Umberto Eco – Nulté číslo 

Umberto Eco - Nulté číslo Pri čítaní tejto knihy platí: čím bizarnejšie sú denné správy, tým lepšie vidieť, kde to vlastne žijeme. Nová kniha od autora kníh Meno ruže a Pražský cintorín je provokatívnym rozprávaním o 21. storočí. V Nultom čísle sa ocitneme v prostredí redakcie, ktoré má Eco tak rád. Stroskotaný spisovateľ Colonna pripravuje nulté číslo nového bulvárneho plátku, ktorého funkciou je skôr vydierať ako informovať.  (Viac info)

 

 

Anna Gavalda – Chcel by som, aby ma niekto niekde čakal

Anna Gavalda - Chcel by som, aby ma niekto niekde čakal

Útla knižka pôvodne vyšla v náklade 800 kusov v malom vydavateľstve, neskôr sa z nej však predalo vyše 500 000 výtlačkov a bola preložená do viac ako 20 jazykov. Nájdeme v nej 19 krátkych poviedok, ktoré stroho, priam kruto opisujú detaily medziľudských vzťahov, ktoré môže zničiť aj banálne zazvonenie telefónu. Autorka je skvelou a vytrvalou pozorovateľkou svojich postáv. (Viac info)