blog

Knižné tipy: Knihy, ktoré si treba prečítať. A nielen na Vianoce (za rok 2015)

štvrtok 26. novembra 2015 18:44
Št 26.11. 2015 18:44

Toto je môj štvrtý článok o knihách, ktoré si treba prečítať. Prvé tri nájdete TU. Zoznamy sú samozrejme stále aktuálne, no ak sa chcete začítať do dobrej knihy, je tu výber novších titulov, ktoré vyšli v tomto roku.

Aj toto sú knihy, ktoré sú podľa mňa výnimočné a každá z nich obsahuje minimálne jednu z týchto ingrediencií: silný príbeh, zaujímavú pointu, malé alebo aj väčšie posolstvo, krásu. Niektoré z nich v sebe skrývajú viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

46927072_ml

  • Anthony Doerr – Jsou světla, která nevidíme

    Príbeh tejto knihy sa odohráva počas druhej svetovej vojny a autor ho rozpráva prostredníctvom dvoch hlavných postáv. Slepé francúzske dievča Marie-Laurie a nemecký vojak Werner, špecialista na odhaľovanie odbojových aktivít si žijú svoje vlastné životy, každý vo svojej krajine, až kým sa jedného dňa ich cesty nepretnú. Zaslúžená Pulitzerova cena 2015 a ďalší výborný román, ktorý by nemal chýbať vo vašej knižnici. Pekné a dojímavé čítanie.  (Viac info)

  • Marian Izaguirre – Když život býval ještě náš

    Román Když život ještě býval náš je o živote, politike, vzťahoch, ale hlavne o knihách. Bude sa páčiť všetkým, ktorí majú radi zaujímavé ľudské osudy, knihy, antikvariáty a kníhkupectvá. Preneste sa do príbehu Loly a Matíasa, ktorým vstúpi do života Alica s tajomnou knihou. Príbeh, ktorý chytí za srdce, je tak pekne napísaný, že chytí za srdce nejedného knihomoľa. (Viac info)

  • Alessandro Baricco – Smith & Wesson

    Dvaja muži s menami slávnych výrobcov zbraní sa iba pretĺkajú životom. Jeden sa živí svojráznou predpoveďou počasia a druhý vyťahuje mŕtvoly spod Niagarských vodopádov. Smitha a Wessona vyhľadá novinárka Rachel Greenová, ktorá pripravuje reportáž o splavovaní vodopádov, na ktorej si chce vybudovať kariéru, a práve títo páni jej majú pri tom pomôcť.  Baricco už viackrát potvrdil, že je nielen majstrom románu, ale aj dialógov. Táto útla kniha je vlastne jeden dlhý, brilantne napísaný dialóg, ktorý vás o tom znova presvedčí. (Viac info)

  • Elisabeth Asbrink – A vo Viedenskom lese stále stoja stromy

    Kniha o židovskom chlapcovi Ottovi, ktorého rodičia pošlú z Viedne do Švédska, aby ho zachránili.  Kniha o nacistickej minulosti Ingvara Kamprada, zakladateľa IKEA. Kniha o tom, ako sa dvaja odlišní chlapci skamarátia. A podľa autorky je to aj kniha o láske, o živote a o tom, aké je to byť oddelený od toho, koho milujete. Dôležité svedectvo doby, no zároveň aj kniha o súčasnosti. Silné čítanie. (Viac info)

  • Ray Bradbury – 451 stupňů Fahrenheita

    Kultový román vydalo tento rok s predslovom autora, revidovaným prekladom a parádnou obálkou vydavateľstvo Plus. 451 stupňov Fahrenheita je teplota, pri ktorej horí papier. V temnej vízii budúcnosti existujú požiarnici, ktorí ohňom ničia knihy. Príbeh požiarnika Montaga, ktorý sa vzoprel systému, vás zasiahne svojimi myšlienkami a pointou, prinúti zamyslieť sa a hľadať paralely v dnešnom svete. (Viac info)

  • Paolo Giordano – Čierna a strieborná

    Taliansky autor Paolo Giordano zaujal najmä prvým románom Osamelosť prvočísel. Po druhom Ľudskom tele sa teraz znova vracia k štýlu, akým bol napísaný debut. Smutný, melancholický príbeh troch ľudí, opis jednoduchosti a zložitosti každodenného žitia a medziľudských vzťahov, príbeh hľadania cesty k sebe a k svojim blízkym. Príbeh hľadania a nachádzania lásky a porozumenia. Napísaný tak, ako to dokáže len Giordano. (Viac info)

  • Donna Tartt – Stehlík

    Donna Tartt je výrazným a ojedinelým zjavom súčasnej americkej literárnej scény, literárna kritika hodnotí každý jej román ako výnimočnú udalosť. Za román Stehlík dostala v roku 2014 prestížnu Pulitzerovu cenu. Príbeh malého Thea je modernou odyseou o dozrievaní, prvých láskach a lúčení sa s nevinnosťou. Ideálna kniha na dlhé zimné večery – vtiahne do deja a nepustí. (Viac info)

  • Marisha Pessl – Nočný film

    Nočný film ma dostal. Na obálke je napísané, že vás táto kniha úplne pohltí a zmení. S prvým môžem len súhlasiť. Marisha Pessl vyskladala zaujímavý príbeh, okrem klasického textu kniha obsahuje aj fotky z Cordovovej minulosti, odkazy na webstránky, rozhovor z magazínu Rolling Stone a interaktívnu aplikáciu. Všetko spolu vytvára parádny svet, z ktorého sa vám nebude chcieť odísť a veľmi rýchlo nadobudnete pocit, že toto všetko je reálne a naozaj existuje. (Viac info)

  • Fredrik Backman – Muž jménem Ove

    Postavu Oveho si určite zamilujete. Napriek tomu, že je to starý hundroš, ktorý si nikoho nepripustí k telu, praktický celú knihu sa pokúša zabiť a neznáša ľudí, je Ove perfektný. Výborné napísané, humorné, ale i vážne, miestami dojímavé. Neobyčajný príbeh obyčajného človeka, ktorý ani sám netuší, čo je v ňom. Skvelé čítanie! (Viac info)

  • Peter Balko – Vtedy v Lošonci

    Kniha, ktorú slovenská literatúra dávno potrebovala. Napísaná štylisticky zručne, no zároveň čítavo a vtipne. Balkov príbeh dvoch kamarátov z Lučenca, ktorý je jemne autobiografický, zaujal aj porotu Anasoft Litera – dostal medzi tohtoročných finalistov a neskôr získal Cenu čitateľov. Výborný debut, v ktorom nájdete trochu nostalgie, ale aj jemné prvky magického realizmu. (Viac info)