blog

Knižné tipy: Vedia ponožky lietať? A akú tvár má vojna?

štvrtok 5. novembra 2015 12:00
Št 5.11. 2015 12:00

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň na nás čaká nová kniha Dušana Dušeka, posnažíme sa prejsť Uchom ihly Jána Púčka, o vzťahoch a stereotypoch nám povie viac kniha Tessy Hadley, zistíme, že Vojna nemá ženskú tvár a druhé pokračovanie série Krv na snehu od kráľa severskej krimi, Jo Nesbøa.

Dušan Dušek – Ponožky pred odletom

Dušan Dušek - Ponožky pred odletomDušan Dušek je výborným slovenským autorom, ktorý do svojich príbehov vtkáva poetickú ľudskosť. Vety nachádza v ľudských rozhovoroch a ponúka nám ich v príbehoch a spomienkach zo svojho dobre známeho prostredia.  Ako hovorí anotácia ku knihe: Pamäť má veľa čakární. Dá sa do nich nakuknúť, zalistovať v živote, prepašovať zopár historiek a spomienok – z hlavy na papier. Písanie je jediný dovolený spôsob kradnutia: človek okráda sám seba. Pamäť je vývojka. Písanie je ustaľovač. A zrazu sú pred nami fotografie spomienok. (Viac info)

 

Ján Púček – Uchom ihly

Ján Púček - Uchom ihly

Ľudské životy sa uzlia. Jeden s druhým. S tretím. So sebou samým. Nerozmotateľne. Neprehľadne. A pritom je to také jednoduché; stačí sa obzrieť ponad plece a vidíme celkom jasne, že všetko tu už dávno bolo.Tretia kniha Jána Púčeka s názvom Uchom ihly (a podtitulom Pletky) je stručnou históriou jednej rodiny tiahnucej sa naprieč celým dvadsiatym storočím, no najmä príbehom lásky murára Jána a krajčírky Boženy, ktorých životy plynuli paralelne vedľa seba, až kým sa v jednom bode nutne nepreťali a nezauzlili. Aký veľký uzlík sa zmestí cez ucho ihly? (Viac info)

 

Tessa Hadley – Manželská láska a iné poviedky

Tessa Hadley - Manželská láska a iné poviedkyPoviedky Tessy Hadley rozprávajú o láske, o stereotypoch, ktoré si s ňou spájame a ktoré takmer nikdy nie sú pravdivé. V príbehoch študuje s citom ľudské problémy a vzťahy. Vzťahy medzi manželmi, rodičmi a deťmi, súrodencami, či priateľmi. Sú to príbehy o strachu zo straty ideálov a poviedkami o ilúziách, ktoré sme už stratili. Autorka na niekoľkých stranách sprostredkuje život v celej jeho komplexnosti, či už ide o manželstvo mladučkej Lottie s mužom, ktorý je starší ako jej rodičia, alebo vzťah medzi súrodencami, ktorí zostali odkázaní sami na seba v čoraz komplikovanejšom a povrchnejšom svete. (Viac info)

 

Svetlana Alexijevič – Vojna nemá ženskú tvár

Svetlana Alexijevič - Vojna nemá ženskú tvárEdícia Prekliati reportéri vydavateľstva Absynt nás dostala. Najnovšiou knihou v tejto edícii je kniha Vojna nemá ženskú tvár najčerstvejšej držiteľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič, ktorá vychádza v slovenskom preklade už druhýkrát. Oproti prvému vydaniu z roku 1990 však ide o rozšírenú verziu, objavujú sa v nej pasáže vyškrtnuté bdelým sovietskym cenzorom i celkom nové výpovede pamätníčok Veľkej vlasteneckej vojny. Svetlana Alexijevič pátra po inej tvári vojny. V pamätiach stoviek žien, ktoré zažili vojnu ako jej priame účastníčky so zbraňou v ruke, loví to, čo je neprenosné, to najosobnejšie – zážitky, ktoré utkveli na kožiach vojačiek i zdravotníčok. (Viac info)

 

Jo Nesbo – Polnočné slnko

Jo Nesbo - Polnočné slnkoDruhá časť série Krv na snehu. Sedemdesiate roky, ďaleký sever Nórska, opustená dedina Kasund. Jej obyvatelia sú laestadiáni, členovia náboženskej sekty, ktorá zväzuje ich životy prísnymi pravidlami. Jedného dňa ich pokoj naruší cudzinec Ulf. Tvrdí, že prišiel loviť vtáky. Na lovca však nevyzerá, dokonca nemá ani pušku. Nikomu nechce prezradiť, že jedinou korisťou, ktorú tu chcú uloviť, je on sám. Zradil totiž Rybára, najväčšieho zločinca v Osle. Netuší, na ktorej strane budú stáť miestni a či mu pomôžu zbaviť sa skutočného lovca. Medzi ním a jeho osudom stojí len ovdovená matka Lea a jej syn Kurt.(Viac info)