blog

Aké to je, keď Paulo Coelho oslavuje život

utorok 22. marca 2016 09:00
Ut 22.03. 2016 09:00

Čo urobíte, ak dostanete pozvanie na súkromnú párty jedného z najslávnejších autorov sveta? Jasné, že s radosťou prikývnete! A tak som sa ani nenazdal a už som sedel v aute, ktoré ma unášalo do Prahy, kde sa tento rok konala tradičná oslava života Paula Coelha a jeho priateľov.

Paulo Coelho a maliar Ivan

Tridsaťročná tradícia oslavy života v podaní Paula Coelha

Na knižnom svete je skvelé to, aký je malý, priateľský a plný ľudí, ktorí svojou prácou jednoducho žijú. Lebo žiť láskou ku knihám je veľmi jednoduché. A práve vďaka tomuto spoločnému nastaveniu sa vám občas stanú neuveriteľné veci. Napríklad vám zavolá Andrea Coddington, ktorá je nielen známou spisovateľkou, ale zároveň aj PR manažérkou vydavateľstva Ikar a ponúkne vám šancu zažiť to, o čom sa vám v živote ani nesnívalo.

Asi len málokto vie, že Paulo Coelho dodržiava už tridsať rokov jednu krásnu tradíciu – každý rok na deň svätého Jozefa usporiada v inom svetovom meste párty pre svojich najbližších priateľov. Nie je to promo jeho práce, nie je to žiadna marketingová akcia, ani biznisové stretnutie. Jednoducho stretnutie s najbližšími kamarátmi, ktorí žijú roztrúsení po celom svete a raz za rok majú šancu sa uvidieť, vymeniť si novinky povedať si, čo má kto nové.

Coelho s manželkou

Je čas pracovať a čas oslavovať

Pôvodne sa párty konali v Paulovej rodnej Brazílii, ale v posledných rokoch sa presunuli naozaj do každého kúta sveta – od Istanbulu, cez Santiago de Compostela až po Prahu, kde sa akcia konala tento rok. Paulo na ňu cestoval s dvomi želaniami. Nájsť tajomného maliara, ktorého stretol pred 34-mi rokmi v pražskej Zlatej uličke a obliecť Pražské Jezuliatko v kostole Panny Márie Víťaznej do kabátika, ktorý ručne vyrobila jeho svokra.

Už z tlačovej konferencie bolo jasné, že Paulo naozaj prišiel na dovolenku a nie pracovať. Rád sa podelil s informáciami o novej knihe (tento rok nebude), aj o samotnej akcii, ale médiá na ňu pozvané neboli a aj z vydavateľov sa na ňu dostal len málokto. Na Coelhovej tvári však bolo vidieť, že sa na ňu naozaj teší a jediné, čo ho mrzí je, že maliar obrazu sa zatiaľ stále neohlásil a on ho jednoducho nevie nájsť.

Paulo Coelho - party 2

Prekvapenie večera s pôvodom v Martine

Pre oslavu života bol vybraný priestor Lobkowicovho paláca na Pražskom hrade, kam zavítal aj princ William Lobkowic. Paulo Coelho ako správny hostiteľ vítal všetkých hostí osobne a bol mimoriadne milý a priateľský aj voči zástupcovi najväčšieho internetového kníhkupectva v jednej z najmenších krajín, v ktorých sa jeho knihy vôbec predávajú 🙂

Najväčším prekvapením večera však bol príchod maliara, ktorého Paulo tak dlho a márne hľadal. Ako sa ukázalo, svet je naozaj malý. 62-ročný Ivan totiž pochádza z Martina. „V Martine som sa narodil a do Prahy som sa presťahoval. Mama je Češka, otec Slovák. Paula som prišiel len pozdraviť, aby nebol smutný, že ma nenašiel.“  Coelho bol z osudového stretnutia úprimne dojatý.

Maliar Ivan bol na oslave  jeho čestným hosťom, a keď sa prvý krát objali, Coelhovi vyhŕkli slzy. Potom už nasledovala spoločná ďakovná modlitba k svätému Jozefovi a slávnostná večera pre všetkých účastníkov, počas ktorej sa autor striedavo venoval jednotlivým stolom a očividne si užíval prítomnosť svojich blízkych.

Paulo Coelho - party

Hudobná minulosť sa nezaprie

Voľnú zábavu po večeri otvoril sám spisovateľ piesňou All You Need Is Love, čím nezaprel svoju hudobnú minulosť a potom už nasledovala voľná zábava hlboko do noci pod taktovkou jeho osvedčenej gréckej kapely…

Na záver by som veľmi rád poďakoval vydavateľstvu Ikar za možnosť zažiť stretnutie s jedným z najslávnejších spisovateľov sveta a to navyše na akcii, kde sme ho mohli stretnúť prirodzeného a bezprostredného. Oslava života je pre neho oveľa dôležitejšia ako jeho vlastné narodeniny, preto sa aj skôr patrí vysloviť želanie pri tejto príležitosti. Želáme mu ešte veľa tvorivých síl a aby nás jeho talent pretaviť myšlienky do krásnych a výstižných kníh tešil čo najčastejšie! 🙂