blog

LookBook #1 : Dobré knihy zo severu

nedeľa 17. apríla 2016 10:07
Ne 17.04. 2016 10:07

Severská literatúra je známa najmä svojimi detektívnymi príbehmi, z ktorých nejednému čitateľovi naskakujú zimomriavky. Stieg Larsson, Jo Nesbø a mnohí iní mali a majú nepopierateľne veľký vplyv na zviditeľnenie severských kníh, no každý rok vychádza veľa ďalších noviniek, ktoré stoja za prečítanie. Tu sú niektoré z nich.

 

Príbeh jedenásťročného Hermana vás rozosmeje a zároveň dojme. Herman je neobyčajný chlapec, ktorému jedného dňa začnú vypadávať vlasy a on je presvedčený, že čoskoro zomrie. Všetci ho ľutujú a správajú sa k nemu ako k malému decku a jemu to lezie na nervy. Výborne napísaná kniha o tom, ako sa Herman snaží ostať sám sebou a vyrovnať sa s chorobou. Neľakajte sa popisu, kniha je naozaj zábavná!

DSC_0103

Sjón je umelecké meno islandského básnika, spisovateľa a textára, ktorý sa preslávil aj spoluprácou so speváčkou Björk. Vydavateľstvo Slovart prinieslo na slovenský trh jeho knihu Máni Steinn – Chlapec, ktorý nebol. Je to silný príbeh, ktorý sa nečíta ľahko. Odohráva sa na Islande počas obdobia španielskej chrípky a práve tam sa stretávame s chlapcom, ktorý nemá z čoho žiť, má problém so sexuálnou orientáciou a tak celkovo to nemal v živote ľahké. Sjón píše zaujímavo, veľakrát sa musíte v texte vrátiť a prečítať si ho odznova. Kniha je síce útla, no treba ju čítať pomaly a rozmýšľať. A stojí to za to.

DSC_0082

Jón Kalman Stefánsson je ďalší zaujímavý objav z Islandu. Píše krásne a poeticky, píše o islandskej dedine, kde býva štyristo obyvateľov. Medzi nimi aj ten, ktorému sa jednej noci sníva po latinsky, a potom opustí ženu, dom, zamestnanie, predá svoje autá a nakúpi knihy. Tá, ktorá je celkom pokojná, až pokým neodhalí manželovu neveru, potom zastrelí šteňatá, odreže kohútovi hlavu a podpáli manželovi auto. Tí, ktorí jedného dňa v práci v sklade zacítia duchov, tá, ktorá je krásna v zamatových šatách, tá, čo má tajné túžby a ten, ktorý je strašne osamelý. A okolo nich sa mihajú osudy ďalších dedinčanov, ktorí sú s nimi nejakým spôsobom spojení. A všetci majú svoje túžby a sny, žijú svoje (ne)obyčajné životy a pýtajú sa, aký to má zmysel. Toto je jedna z najkrajších kníh na trhu.

DSC_0119

Tove Janssonová k nám priniesla obľúbené príbehy o rodine trollov Muminovcoch. Napriek tomu, že žila vo Fínsku, jej materinským jazykom bola švédština, v ktorej písala aj svoje knihy. Za svoju literárnu tvorbu pre deti dostala veľa medzinárodných ocenení – aj to najvyššie – Medailu Hansa Christiana, jej knihy boli preložené do mnohých jazykov a u nás ich čítame vďaka vydavateľstvu Slovart. Ak chcete pekné čítanie nielen pre deti, Muminovci sú skvelá voľba.

DSC_0154

Príbehy z vidieka, ktoré by sa mohli odohrávať kdekoľvek – aj u nás. To hovoria o knihách Karin Fossum recenzie i anotácie. Nie je to veľmi potešujúce zhodnotenie, keďže ide o klasické severské detektívky. Karin vytvorila sériu kníh so sympatickým inšpektorom Serejom, pričom poslednou z nich je Indická nevesta, v ktorej prepája detektívku s ľúbostným príbehom, všetko však bez zbytočného klišé. Láska a vražda sú dve obľúbené témy v literatúre, Karin Fossum ich spojila do jednej knihy a vyšlo jej to výborne.

DSC_0198

Do kolonky severská krimi si vďaka vydavateľstvu Premedia môžeme zapísať aj nové meno – Gard Sveen. Za svoj debut Posledný pútnik získal Rivertonovu cenu pre najlepšiu nórsku detektívku a Sklenený kľúč pre najlepšiu škandinávsku detektívku roka. V minulosti okrem neho obe ceny za svoj debut získal len Jo Nesbø. Ak máte radi detektívky s nádychom histórie, tak toto je to pravé pre vás. Ak vás zaujíma druhá svetová vojna, tak o to viac!

DSC_0229

Ak sa vám páčil Muž menom Ove, pravdepodobne budete mať radi aj Babičku. Obe knihy od švédskeho autora Fredrika Backmana sú vtipné, no zároveň krásne dojemné. V príbehu malej Elsy a jej babičky nájdete oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Je to príbeh o neskutočnom priateľstve medzi dvoma odlišnými generáciami, o tom, že niektorí ľudia sú odlišní, ale treba ich rešpektovať a o tom, aká dôležitá je pre náš život literatúra, rozprávky a fantázia.

DSC_0263

A na záver klasik. Jo Nesbø (spolu so Stiegom Larssonom) preslávil v posledných rokoch severskú literatúru asi najviac zo všetkých autorov. Jeho hlavný inšpektor Harry Hole je kult, milujú ho ženy aj muži a literárny svet len nedávno obletela dobrá správa – Jo Nesbø pokračuje v jeho príbehu a čoskoro vyjde ďalší diel z jeho série. Medzitým však Jo nelenil a vydal dva menšie romány – Krv na snehu a Polnočné slnko, ktoré síce nemajú Harryho, ale určite stoja za prečítanie.

DSC_0271

 

DSC_0292

 

Foto: Martina Cimermanová