blog

Naša knihomoľka Džejn odporúča

pondelok 25. apríla 2016 20:02
Po 25.04. 2016 20:02

dzejn_nlh2Ak by ste hľadali človeka, ktorému srdce tepe v rytme prevracaných strán a v žilách koluje tlačiarenská čerň prečítaných písmeniek, potom by ste určite natrafili na našich knihomoľov Džejn a Ivana.

Len málokto má taký prehľad ako oni dvaja, preto sa práve oni budú deliť o tipy na knihy, ktoré ich v poslednej dobe zaujali a určite zaujmú aj vás. Toto sú tipy od Janky.

  • Petra Soukupová – Pod sněhem

    Petra Soukupová je výborná pozorovateľka a nemenej dobrá spisovateľka. Jej príbeh troch sestier je jedným z tých, pri ktorom si poviete “to je úplne ako zo života.” Uveriteľné dialógy a jazyk, parádne vystavané hlavné aj vedľajšie postavy, ktoré sa ocitajú v situácii, ktorú pozná snáď každý z nás – rodinná oslava.
    Petra z tejto témy vyťažila maximum a napísala knihu, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Už len kvôli tomu, že to, čo popisuje, raz zažil alebo zažije každý. A ešte preto, že je to výborne napísané! (Viac info)

  • Elena Ferrante – Geniálna priateľka

    Výborne napísaná kniha, ktorá si zaslúži oveľa väčšiu pozornosť, ako sa jej u nás dostáva. Pri jej čítaní sa vám v hlave bude premietať taliansky film a prenesiete sa atmosférou do krutého Neapola, kde sa konflikty a hádky často riešia fackami a bitkou. Tam vyrastajú dve priateľky, ich vzťah sa postupom času mení, no čokoľvek sa v ich životoch udeje, sú stále spolu – v dobrom aj zlom. A toho zlého je tam teda celkom dosť. Krásny príbeh priateľstva medzi dvoma ženami preložila slovenská spisovateľka Ivana Dobrakovová. (Viac info)

  • Lars Saabye Christensen – Herman

    Jedenásťročný Herman je celkom obyčajný chlapec, no s výrazne odlišným zmyslom pre humor ako majú jeho rovesníci. Jedného dňa mu začnú vypadávať vlasy, všetci sa k nemu správajú podozrivo milo a on je presvedčený, že čoskoro zomrie. Aj keď to znie smutne, Herman je výborná kniha pre tínedžerov i dospelých. (Viac info)

  • Radka Denemarková – Příspěvek k dějinám radosti

    Radka Denemarková si vybrala ťažkú tému. O znásilnení a o znásilnených píše citlivo, bez zbytočného citového vydierania, jej text je desivý a mrazí z neho, no zároveň je skvelo napísaný, neskutočne prepracovaný, miestami krásne metaforický. A lietajú z neho lastovičky. (Viac info)