blog

Náš knihomoľ Ivan odporúča

utorok 12. júla 2016 08:47
Ut 12.07. 2016 08:47

ivaaaanAk by ste hľadali človeka, ktorému srdce tepe v rytme prevracaných strán a v žilách koluje tlačiarenská čerň prečítaných písmeniek, potom by ste určite natrafili na našich knihomoľov Džejn a Ivana.

Len málokto má taký prehľad ako oni dvaja, preto sa práve oni budú deliť o tipy na knihy, ktoré ich v poslednej dobe zaujali a určite zaujmú aj vás. Toto sú tipy od Ivana.

  • Lesní lišky

    Kniha Lesní lišky a další znepokojivé příběhy má veľký predpoklad, že sa stane drobným a nenápadným klenotom každej knižnice. Za nádhernou obálkou sa skrýva sedem magických poviedok od popredných fínskych spisovateľov. Neobyčajné texty vás vtiahnu do úplne iných svetov, z ktorých nebudete len tak chcieť odísť. Táto kniha má len jeden nedostatok – tých poviedok je skrátka málo. (Viac info)

  • Martin Pollack – Americký cisár

    Udalosti v tejto knihe sa síce udiali už pred mnohými rokmi, napriek tomu je to veľmi aktuálna kniha o strachu, emigrácii a hľadaní lepšieho miesta pre život. Nejde o príbeh jednej postavy, ale o mozaiku viacerých príbehov ľudí. Ich životy sa miestami vzájomne prelínajú, niektoré postavy miznú po krátkej epizóde alebo sa znova objavujú na iných stranách knihy. Ide o veľmi silný, desivý a miestami aj dojemný text, ktorý sa číta jedným dychom, ale na jeho konci čaká frustrácia, znechutenie a nechápanie, ako sa toto mohlo diať a v inej miere sa to deje znova. (Viac info)

  • Jean-Michel Guenassia – Klub nenapraviteľných optimistov

    Táto nádherne pomenovaná kniha v sebe skrýva pútavý príbeh dospievajúceho Michela Mariniho. Ten práve začína objavovať lásku, priateľstvá, knihy a ďalšie veci, ktoré k dospievaniu už raz patria. Počas jedného dňa objaví v bistre Balto miestnosť, kde sa stretáva partia tajomných návštevníkov, ktorí hrajú šach a tvoria Klub nenapraviteľných optimistov. Vo väčšine ide o emigrantov z východnej Európy, ale sem tam sa tam objaví aj Sartre a Kessel. Michel sa k nim pridá, hrá šach, diskutuje, ale hlavne pozoruje a počúva ich životné príbehy, ktoré mu postupne odkrývajú. Výborne napísaný román o láske, rodine, ale najmä priateľstve a dospievaní má tú vlastnosť vytvárania silných obrazov, vďaka ktorým sa vám v hlave bude odohrávať jeden dlhý krásny film.  (Viac info)

  • Adelaida García Morales – Mlčanie Sirén

    V rozsahovo kratšom románe sprevádza čitateľa mladá učiteľka Mária, ktorá prišla do malej dediny Capileaira v nehostinnom prostredí Sierry Nevady. Podobne ako príroda v okolí, aj ľudia nie sú príliš srdeční a láskaví, čo trochu sťažuje Máriinu snahu o integrovanie. Počas pomalého začleňovania do „nehostinnej“ komunity spozná Elsu. Tá v sebe nosí príbeh lásky k Agustínovi, ktorého spoznala počas jedného dňa v Barcelone. Kniha plná melanchólie, ktorá sa tiahne celým dejom ako taký tieň, skrýva v sebe veľmi silný, tragický a dojímavý príbeh o láske ale aj o samote. Magicky napísaný príbeh poteší každého, kto má rád neobyčajné a silné príbehy, ktoré napriek tragickosti v sebe skrývajú istý stupeň krásna. (Viac info)