blog

LookBook #3: Jesenné knižné inšpirácie

piatok 14. októbra 2016 08:56
Pi 14.10. 2016 08:56

Jeseň majú všetci knihomoli radi. Prečo? V tomto období môžeme bez zbytočných výhovoriek zaliezť večer do postele so šálkou čaju a čítať si. Niežeby sme inokedy nemohli. Ale teraz to má predsa len iné čaro. Vybrali sme pre vás zopár jesenných tipov na čítanie a veríme, že v nich nájdete niečo, čo vás osloví.

 

Juliana Barnesa netreba zrejme nikomu predstavovať. Vo vydavateľstve Artforum vyšla jeho pocta skladateľovi Šostakovičovi. Barnes neohuruje čitateľa lacnou prvoplánovou estetikou ani vykalkulovanou etikou, neplytvá žartíkmi, a predsa v sebe nezaprie noblesu a smelé huncútstvo. Jeho hlavný hrdina Šostakovič mu je jednoducho sympatický a blízky. Bojuje oňho na každej stránke čestnými umeleckými prostriedkami. Pozorný čitateľ zistí, že kniha sa číta sama, že je hlboko súčasná, pretože je nielen o Šostakovičovi, ale aj o autorovi samotnom a v neposlednom rade o nás.

DSC_1713

Nenáročná, dobre napísaná oddychovka s hrdinami, ktorých si okamžite zamilujete. Starší pán spisovateľ, ktorý je v kríze a jedného dňa dostane čudnú obálku, na ktorej je ako odosielateľ mailová adresa. Samozrejme, že si s danou mailovou adresou začne písať a zistí, že sa za ňou skrýva mladšia dáma. A virtuálny vzťah je na svete! Je to síce téma, o ktorej sa už popísalo mnoho, no táto kniha v sebe obsahuje niečo čarovné, čo vás naladí na veľmi príjemnú vlnu.

DSC_1614

Pokračovanie výbornej knihy Geniálna priateľka od tajomnej Eleny Ferrante. Druhá kniha z Neapolskej ságy začína vo chvíli, keď Elena spolu so svojou „geniálnou priateľkou“ Lilou nechávajú za sebou svoje klaustrofobické dievčenstvo a vstupujú do sveta búrlivej mladej dospelosti, ktorú sprevádza láska, strata a zmätok. Elena a Lila majú dvadsať rokov. Lila je uväznená v tradičnom manželstve, zatiaľ čo Elena pokračuje na svojej ceste hľadania seba samej. Komplikovaný a meniaci sa vzťah medzi nimi ich často spája, ale aj rozdeľuje. Každá z nich sa ocitá na pomedzí bolestivého odporu a hlbokej lásky, ktorú k tej druhej cíti. Dievčatá dospievajú, sú z nich ženy, uprostred života ktorých stojí toto zvláštne a dokonale vykreslené priateľstvo.

DSC_1694

Ak by sme mali hlasovať za najkrajšiu obálku tohto roka, táto by sa určite umiestnila na prvých priečkach. Louis de Bernières je autorom slávneho románu Mandolína kapitána Corelliho, ktorý plánuje vydavateľstvo Slovart vydať taktiež s novou krásnou obálkou čoskoro. Jeho kniha Prach, čo padá zo snov sa môže páčiť všetkým, ktorí majú radi silné príbehy. Konkrétne tento sa odohráva okolo prvej svetovej vojny, ktorá nemilosrdne zasiahne do života postáv. Dajte si ku knihe dobrú kávu a niečo sladké a kompletne príjemný čítací zážitok je zaručený!

DSC_1639

Ďalšia pekná obálka zaujímavej edície Odeon, ktorú vydáva vydavateľstvo Ikar. Píše sa rok 1944 a do koncentračného tábora Osvienčim prichádzajú židovské dvojčatá Perla a Staša s matkou a so starým otcom. Dostanú sa do rúk neslávne známeho doktora Mengeleho, „anjela smrti“, ktorý na nich a na ostatných dvojčatách vykonáva neľudské experimenty. Perla po čase zmizne a Staša žije nádejou, že predsa len ostáva nažive. Mischling je kniha, kde v plnej nahote vystupuje krutosť nacistického tábora, dozorcov, no aj vzájomná pomoc medzi väzňami. Pútavý a mimoriadne ľudský príbeh nie je zbytočne sentimentálny, vďaka čomu obludnosť nacistického režimu vystupuje ešte výraznejšie.

DSC_1756

Vydavateľstvo Absynt prináša na náš trh silné témy a zaujímavé knihy. Do tejto kategórie určite patrí aj kniha Všem sráčům navzdory aneb Válka, o které nechcete nic vědět od Jana Urbana. Reportáže, ktoré svojou dĺžkou musia splniť svoje pôvodné určenie informovať o skutočných udalostiach v tlačených médiach, v sebe nesú to, aké fatálne následky môžu mať cynické dejiny veľkej politiky na bežných ľudí. Literárna reportáž v podaní Jana Urbana je obrazom práve osudov konkrétnych ľudí s konkrétnymi menami: Karim, Asim, Amila, Zlatko a iní v obliehanom Sarajeve v čase, keď sa celá Európa tvári, že takto vyzerá mier. Sú to však aj osudy ľudí bez mien, pričom v textoch sú úmyselne zamlčané, keď práve ich anonymita zvýrazní mechanizmy pestrosti univerzálnej ľudskej krutosti. Kniha je príkladom plnokrvného dokumentu posunutého k dokonalosti učebnice novodobej histórie, spojená s nástrojmi krásnej literatúry a osobnej poctivosti autora, aby ani v najmenšom neskreslil fakty.

DSC_1827

Manuál pre upratovačky je názov, ktorý zaujme na prvý pohľad a každému zrejme evokuje niečo iné. Autorku Luciu Berlin kritici prirovnávajú k Alice Munroo či Čechovovi a to je už celkom dobrý dôvod, prečo by mal čitateľ siahnuť po tejto knihe poviedok. Príbehy, ktoré rozpráva Lucia Berlin, sa odohrávajú v Kalifornii, Mexiku a Čile, ich rozprávačkou je dievča, žena, ktorá sa snaží nájsť zmysel vo všednosti sveta na okraji spoločnosti. V Manuáli pre upratovačky sa čitatelia a čitateľky stretávajú so starými Indiánmi, narkomafiánmi, kráľovnami krásy či svojskými lekármi, ktorým sa trasú ruky, ale predovšetkým s rozprávačkou – so ženou, ktorá vidí krásu v tých najtemnejších zákutiach ľudskej duše a má pochopenie pre ľudské chyby a slabosti.

DSC_1802

Francúzska spisovateľka Delphine de Vigan nie je v našom literárnom priestore neznáma. V češtine jej teraz vyšla už štvrtá kniha Podle skutečného příběhu a opäť je to niečo, čo poteší milovníkov dobrej literatúry. Tentokrát sa autorka zamerala na tému vzťahu dvoch žien, v knihe sa venuje aj téme literárnej fikcie a celé to čítate ako dobrý román s prvkami trileru. Delphine je dobrá rozprávačka, vtiahne vás a vy vlastne počas celej knihy neviete, či čítate skutočný príbeh, alebo fikciu. A o to práve išlo!

DSC_1793

Dievča vo vlaku je knižný fenomén, ktorý vychválil dokonca aj Stephen King a nadchol mnohých fanúšikov krimi príbehov. Z debutového románu Pauly Hawkins sa doteraz predalo už viac než 15 miliónov výtlačkov a momentálne je v kinách jeho filmová verzia. Vo Veľkej Británii sa paperback Dievča vo vlaku udržal počas osemnástich týždňov v rebríčku top 10 najpredávanejších kníh, z toho pätnásť týždňov bol na prvom mieste.  Ako tvrdí anotácia, kniha je vhodná pre milovníkov zamotaných krimi príbehov, ktorí milujú napätie a prekvapivé vyvrcholenie zápletky. A my môžeme len súhlasiť.

DSC_1762

Ďalšia krásna obálka z edície MM vydavateľstva Slovart. Salman Rushdie je britský spisovateľ indického pôvodu. Jeho romány sa vyznačujú osobitým videním sveta, v ktorom sa spája fantastická rozprávka s magickým realizmom a so záujmom o súčasnosť. Rushdieho najnovší román Dva roky, osem mesiacov a dvadsaťosem nocí je mnohovrstevnou alegóriou rozprávok Tisíc a jedna noc. Kniha sa môže páčiť všetkým, ktorí si radi pri čítaní aj zapremýšľajú a tiež radi odhaľujú skryté posolstvá.

DSC_1726

Klasika v novom vydaní. Román Ako chutí moc je nielen brilantná analýza mravného rozkladu straníckeho a štátneho funkcionára v ťaživých päťdesiatych rokoch, môže slúžiť aj ako obraz neostalinského temna normalizácie, ale súčasný čitateľ v ňom zrejme nájde aj mnoho paralel so súčasnosťou. Nové vydanie legendárneho slovenského románu pripravilo vydavateľstvo Európa.

DSC_1781

Niečo pre milovníkov severskej krimi. Aká by to bola jeseň bez dobrej detektívky! Detektívny román V ľudskej koži je úvodom dnes už päťdielnej série, jeho preklady vyšli v pätnástich jazykoch. U nás knihu vydalo vydavateľstvo Premedia. Vražda v múzeu Edgara Allana Poea v americkom Richmonde sa nápadne podobá na podobnú vraždu v knižnici v nórskom Trondheime. Amerického kurátora nájdu stiahnutého z kože priviazaného k podstavcu sochy, telo nórskej archivárky nájdu zamknuté v trezore s najvzácnejšími starými knihami. Znie to drsne, že? Už anotácia sľubuje skvelý zážitok a my sa na to veľmi tešíme!

DSC_1682

Ak hľadáte inšpiráciu v kuchyni, tieto dve knihy sa vám určite zídu. Príbehy z kuchyne pripravili dve skvelé slovenské foodblogerky Marta Marčáková a Martina Dorkinová. Kniha obsahuje okrem skvelých slaných aj sladkých receptov aj tipy, ako si jedlo odfotiť tak, aby vyzeralo dobre. Ďalšiu inšpiráciu môžete načerpať z knihy Nie som žiadna bábovka od Miriam Šmahel Kalisovej.  Okrem množstva receptov nielen pre deti, v nej nájdete aj rozhovory s lekármi, ktorí autorke poskytli rozhovor. Ako sama tvrdí, v tejto knihe nechala kus svojho života aj srdca, takže určite sa oplatí v nej zalistovať.

DSC_1662

A nakoniec, nikto iný ako najslávnejší čarodejník všetkých čias. Harry Potter sa vrátil a s ním sme sa aj my čitatelia a fanúšikovia vrátili do čarovného sveta. Nový príbeh prichádza o devätnásť rokov neskôr a je v podobe scenára divadelnej hry. Harry zápasí s minulosťou, ktorá sa ustavične vracia. Jeho najmladšiemu synovi Albusovi pripadla ťarcha rodinného dedičstva, o ktoré nikdy nemal záujem. Minulosť sa prelína s prítomnosťou a otec so synom sa dozvedajú nepríjemnú pravdu: niečo temné prichádza z nepredpokladaných miest! Ak stále váhate, či si prečítať nového Harryho, my ho určite odporúčame. Minimálne si pripomeniete, aký bol a stále je svet Harryho Pottera vtipný, fantastický a magický!

DSC_1699

 

 

Foto: Martina Cimermanová