blog

LookBook #4: Naše srdcovky nielen pod stromček

pondelok 28. novembra 2016 12:04
Po 28.11. 2016 12:04

Najlepší darček je kniha. Teda, nemôžeme hovoriť za všetkých, ale za knihomoľov určite! Pripravili sme pre vás výber kníh, o ktorých sme presvedčení, že potešia nielen počas Vianoc, ale môžete ich čítať či darovať kedykoľvek. 

Autorka bestselleru Jedz, modli sa a miluj Elizabeth Gilbert napísala historický román, ktorý by nemal uniknúť vašej pozornosti. Krásne napísaný príbeh je totiž poctou nielen všetkým ženám, ale aj rozumu, vzdelávaniu, hľadaniu odpovedí. Nájdete v ňom charizmatické postavy, výnimočné myšlienky a hlavnú hrdinku, ktorá si vás určite hneď získa. Vydavateľstvo Slovart knižku vydalo v naozaj krásnom prevedení, takže je o to viac vhodnejšia ako darček.

DSC_9038

Spomínate si na muža menom Ove? Určite áno, jeho dojímavý príbeh očaril milióny čitateľov po celom svete. Autorovi Frederikovi Backmanovi teraz v slovenčine vyšla kniha Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa. Je to nádherná a dojímavá kniha pre celú rodinu, v ktorej objavíte tú najviac cool babičku na svete! Jedného dňa však babička zistí, že zomiera. Milovanej vnučke Else ešte pripraví posledné dobrodružstvo – v podobe série listov, v ktorých sa ospravedlňuje susedom. Ako to s babičkou a jej vnučkou dopadne si už ale musíte prečítať sami.

DSC_9087

Atlas zemí, ktoré neexistují je krásna kniha, ktorá poteší nielen tých, čo radi cestujú a objavujú nové krajiny. Graficky unikátne spracovaný atlas pozýva na pútavú exkurziu do skrytého sveta. Skúsený novinár a geograf Nick Middleton berie čitateľa na kúzelný výlet na miesta, pri ktorých nie je jasné, či patria medzi plnohodnotné územia. Atlas je nádherne spracovaný, jednotlivé krajiny-nekrajiny tu nájdeme nielen na mapách, ale aj na výrezoch v siluetách a obsahuje nielen suché fakty, ale aj zaujímavé historické príbehy.

DSC_9111

Louis de Bernières sa narodil v Londýne. Spočiatku pracoval ako záhradný architekt, mechanik, učiteľ a dôstojník na vojenskej škole. Mandolína kapitána Corelliho je jeho najznámejší román. Je to príbeh lásky, z ktorého dýcha nostalgia a atmosféra gréckeho ostrova. Ktorý je prežiarený slnkom, ale aj plný temných zábleskov vojny, závisti a nepochopenia. Je to príbeh, na ktorý už nikdy nezabudnete. Nové vydanie s nádhernou obálkou rozhodne odporúčame!

DSC_9048

Pamätáte si Zorničku? Dievčatko, ktoré malo zo všetkého najradšej svoju záhradu. Tak teraz dostala malého brata. Filipko, Zorničkin brat, objavuje úžasný svet zvieratiek v lese a pri vode na rybačke s ockom. Je to pôvodná slovenská knižka a každé zvieratko je z nášho dôverne známeho okolia – diviak, kaňa, vretenica, nočný motýľ, pstruh. S každým sa spája zaujímavý príbeh, ktorý sa čiastočne odohráva vo Filipkovej fantázii, čiastočne je realitou. Milý príbeh Zuzany Štelbaskej krásne dopĺňajú ilustrácie Evy Chupíkovej.

DSC_9071

Iboja Wandall-Holm, dánska spisovateľka, vyrástla v predvojnovom Liptovskom Mikuláši. Po začiatku deportácií židovských obyvateľov do vyhladzovacích táborov utiekla spolu so svojimi dvomi mladšími sestrami do Maďarska. Napísala o tom knihu, ktorá otvára novú edíciu vydavateľstva Absynt. Edícia sa volá 100% a podľa ich slov v nej budú vydávať výnimočné knihy stojace na hranici beletrie, memoárov a non-fiction, pretože na hranici – v mieste dotyku – sa dejú vždy tie najzaujímavejšie veci. To platí aj o knihe Moruša. Je to skutočne veľmi silná kniha, ktorá je ale napísaná veľmi pekne a uchváti čitateľa svojou poetikou. Moruša je dôležitým kamienkom do mozaiky dejín vojnového Slovenského štátu i tragédie slovenských Židov. Nie je však len o tom, nie je len rozprávaním o vojne a pekle koncentrákov. Je aj o nádeji, o láske, o nesmiernej cene ľudského života i o obrovskej túžbe žiť a neprestať byť človekom.

DSC_9102

Ďalšia kniha s ťažkou témou. Kniha o súdnom procese s nacistickým zločincom Adolfom Eichmannom v roku 1961 vyvolala v čase svojho prvého vydania veľký záujem, ale aj pobúrenie. Eichmanna uniesli z Argentíny do Izraela, kde bol obvinený, že bol jedným z hlavných strojcov konečného riešenia židovskej otázky. Kniha koncipovaná ako reportáž je zároveň historickým svedectvom, filozofickou úvahou a pojednaním o rôznych výkladoch práva. Opakuje sa v nej dilema z norimberských procesov, kde sa obžalovaní obhajovali tým, že len poslúchali rozkazy.  Dnes, s odstupom viac než päťdesiatich rokov, kniha patrí medzi najvýraznejšie míľniky v uvažovaní nielen o holokauste, ale aj o rizikách modernej spoločnosti.

DSC_9151

Pätnásť kníh Egypťana Sinuheta uvádza čitateľa do čias starého Egypta v rokoch 1390 až 1335 pred naším letopočtom. Múdry a vzdelaný lekár v štvrti chudobných prijal malého opusteného chlapca, dal mu meno Sinuhe, zasvätil ho do tajomstiev liečenia a okrem všetkej starostlivosti ho zahrnul aj láskou. No Sinuhe, ktorého už aj meno predurčuje k osamelosti, postupne odvrhuje všetkých, čo ho milujú, až sa dostane na dvor faraóna Echnatona a stane sa jeho dôverníkom. Kniha prekračuje rámec historického románu, pretože v nej nájdeme aj množstvo paralel so súčasnosťou. Mika Waltari ju vydal rok po skončení druhej svetovej vojny a z románu cítiť jeho vieru v humanizmus a ľudskú dôstojnosť.

DSC_9161

Juraj Červenák sa zlepšuje s každou ďalšou napísanou knihou, a preto sa tešíme, že vyšiel ďalší diel série Kapitán Stein a notár Barbarič. Nový prípad Steina a Barbariča vás zoberie do stredovekej Viedne. Knihu odporúčame všetkým Červenákovým fanúšikom, alebo jednoducho tým, ktorí majú radi dobre vystavaný detektívny príbeh s dobrou zápletkou a prekvapivým koncom, popretkávaný vtipnými hláškami. Bonusom je Červenákova znalosť histórie Slovenska a našich susedov.

DSC_9128

Meky Žbirka je legenda, o tom nikto nepochybuje. A legendy si zaslúžia dobré životopisné knihy. Autor knihy Miro Žbirka: Zblízka, český hudobný publicista Honza Vedral, nazýva hudobný príbeh Mekyho Žbirku jedným z najúžasnejších príbehov československej populárnej hudby. Pri písaní spolupracoval so samotným umelcom a vyspovedal aj mnohých iných účastníkov popovej scény. Kniha je osobným príbehom talentovaného umelca a autentickým príbehom o začiatkoch a vývine slovenského popu. Hoci autor spomína všetky kľúčové udalosti v Mekyho súkromnom živote, pozornosť je sústredená na jeho hudobnú kariéru. Toto by mal mať doma každý Mekyho fanúšik!

DSC_9180

Naša ľudová kuchyňa je okrem rodinného života našich predkov spätá aj so zvykmi, s obradmi, so sviatkami, či dokonca s poverami v ročnom cykle. Práve tomu všetkému sa venuje známa etnologička Katarína Nádaská. V knihe Rok v slovenskej ľudovej kuchyni prináša zasvätený pohľad na tradičnú kuchyňu v presvedčení, že práve táto stránka ľudovej kultúry môže byť studnicou originálnych farieb, chutí a vôní Slovenska, ku ktorým sa oplatí vracať aj v dnešných časoch, keď do našej stravy masívne prenikajú vplyvy svetovej kuchyne. V knihe okrem iného nájdete recepty zozbierané zo všetkých regiónov a upravené tak, aby sa podľa nich dalo variť aj dnes. Recepty sú usporiadané podľa ročných období, spoluautorky Aneta Orosiová a Janica Lacová k mnohým z nich ponúkli aj zdravšiu verziu.

DSC_9223

Mladá cukrárka, ktorá sa rozhodla prezradiť všetky svoje výrobné tajomstvá a zaručene vás naučiť piecť. Lulus cukrárka je cukrárska kniha, ktorá obsahuje 59 podrobných receptov na takmer 180 stranách. Nádherné torty, macarons, či mini dezerty, to všetko objavíte v tejto cukrárskej knihe, ktorá je pretkaná aj podrobnými obrázkovými postupni, ktoré vás receptom prevedú krok za krokom. Jej autorkou je Lucia Gažová cukrárka a majiteľka úspešnej cukrárenskej výrobne v Trnave, ktorá denne pripravuje množstvo tort, dezertov a sladkých dobrôt. Autorka sľubuje, že podľa tejto knižky dokáže piecť naozaj každý, to hádam stojí za vyskúšanie.

DSC_9203

Ďalšou zaujímavou kuchárskou knihou, ktorá sa objavila na trhu, je kniha Moniky Kóňovej Spolu pri stole. Ak už neviete, čo navariť cez týždeň na večeru, alebo vám chýba pár overených sviatočných receptov, ktoré budú hitmi pre všetkých jedákov za stolom, Monika vám ukáže, ako jednoducho na to. V tejto knihe nájdete recepty na rýchle večere na každý deň, ale aj skvelé víkendové varenie, a to všetko prispôsobené sezónnym surovinám podľa ročných období. Autorka sa s vami podelí o svoje tipy, ako a čo skladovať, prečo je výhodnejšie kúpiť jedno kura, naporciovať ho a oblafnúť recept, kde je potrebný vývar, ale aj ako si ho doma pripraviť a mať vždy po ruke.

DSC_9245

 

Vianoce bez dobrej knihy by ani neboli Vianocami. Či už si vyberiete z našej ponuky kuchárok, románov, odborných kníh alebo kníh pre deti, veríme, že takýto darček určite nesklame. Želáme vám pekné a pokojné sviatky v kruhu svojich najbližších 🙂

DSC_9258