blog

LookBook #5: Jarné knižné chuťovky

štvrtok 23. marca 2017 17:00
Št 23.03. 2017 17:00

Marec je mesiac, s ktorým sa po decembri spájajú knihy asi najviac. A keďže vianočnú knižnú nádielku máme snáď už všetci prečítanú, môžeme sa smelo pustiť do noviniek, ktoré pre všetkých knihomoľov neúnavne pripravujú slovenské a české vydavateľstvá. A nie je ich málo 🙂 

_DSC3166

Nevedeli sme sa jej dočkať! Áno, hovoríme o tretej časti Neapolskej ságy, ktorou si Elena Ferrante podmanila milióny fanúšikov po celom svete. Nebudeme si klamať, Ferrante čítajú najmä ženy, no určite má čo ponúknuť aj mužskému publiku. Elena má povesť jednej z najstrhujúcejších, najvnímavejších a najelegantnejších súčasných rozprávačiek. Dokazuje to aj v knihe Tí, čo odchádzajú – tí, čo zostávajú. Príbeh dvoch priateliek sa znova posúva a naberá iné rozmery, nechýbajú srdcervúce hádky, vášeň, žiarlivostné scény a to všetko napísané jedinečným štýlom, z ktorého dýcha atmosféra Talianska.

_DSC3324

Jeden z najznámejších príbehov prežitia počas druhej svetovej vojny zachytáva osudy hudobníka v okupovanej Varšave, rovnomenný film nakrútený podľa knihy získal troch Oscarov. Kniha Pianista vyšla prvý raz v roku 1946, v tom čase ešte pod názvom Smrť mesta a v nízkom náklade. Prvé vydanie bolo cenzurované, lebo príbeh nezapadal do oficiálnej verzie dejín, neskôr ho poľskí stalinisti úplne stiahli z predaja. Nebolo mysliteľné, aby „dobrí“ patrili k nepriateľskej armáde a rovnako sa nepatrilo spomínať podiel ukrajinských a litovských jednotiek na masakroch vo varšavskom gete. Až po päťdesiatich rokoch vyšiel v nemeckom vydavateľstve Ullstein Pianista v neupravenej podobe, v akej ho poznáme aj my. U nás ho len nedávno vydalo vydavateľstvo Premedia.

_DSC3270

Z Talianska cez Poľsko až k Rusku. Čo je súčasné Rusko? Kto mu vládne? Akí sú jeho obyvatelia? Na tieto, ale aj iné otázky sa autor slávnej série o moskovskom metre Dmitry Glukhovsky usiluje odpovedať čitateľovi, a to v prekvapujúcej polohe. Veľké plochy postoapokalyptických románov zamenil za intímny priestor série poviedok, v ktorých kriticky zachytáva situáciu v dnešnom Rusku. Hoci sa Glukhovsky na chvíľu presunul zo sveta sci-fi do súčasnosti, svoju fantáziu nezaprel. V duchu hesla Rusko sa rozumom pochopiť nedá parodicky vysvetľuje niektoré javy vo svojej domovine prostredníctvom príchodu mimozemšťanov či spoluprácou s vládcami pekla. Fantastické prvky však Glukhovskému slúžia len ako zväčšovacie sklo ruských paradoxov.

_DSC3415

Čo urobíte, ak sa muž, ktorého milujete, túži zmeniť na ženu? David Ebershoff sa vo svojom románe Dánske dievča inšpiroval skutočným príbehom výtvarníkov Einara Wegenera a Gerdy Waudovej. Vynikajúco spracoval jeden z najvášnivejších a najnezvyčajnejších ľúbostných príbehov 20. storočia. Zároveň sa pokúsil vystihnúť atmosféru európskeho a sčasti aj amerického prostredia medzi dvoma svetovými vojnami, vtedajšiu kultúru i myslenie. Ebershoff majstrovsky nastoľuje aktuálnu tému osudu ľudí, ktorých príroda obdarila vlastnosťami odlišnými od bežnej normy. Román hneď po svojom vydaní vzbudil značný čitateľský ohlas a veľký úspech dosiahla aj jeho oscarová filmová verzia v réžii Toma Hoopera.

_DSC3278

Druhá básnická zbierka Silvie Plathovej nazvaná Ariel bola vydaná dva roky po jej smrti a patrí k najslávnejším angloamerickým básnickým knihám dvadsiateho storočia. Plathová je označovaná za nesmierne citlivú poetku a k jej kultovému statusu určite prispievajú aj okolnosti jej života a smrti. Prekladateľ Ján Zábrana sa tejto knihe venoval takmer dvadsať rokov a po dokončení prekladu poznamenal: „Žádná ženská mě v životě neutahala tak jako Sylvia Plathová. Do těch básní se nelze dostat paklíčem, spíš to chce rozrazit skořápku jako ořech – a pak začít pracovat se střepy. Budu rád, jestli tenhle překlad přežiju. Poněvadž je to spíš zápas, spíš rvačka, při které jeden škrtí druhého – spíš tohle než překlad.“

_DSC3357

Hana od Aleny Mornštajnovej je fascinujúca kniha, ktorej príbeh sa odkrýva pomaly a postupne a až na konci vlastne zistíte, o čo ide. Príbeh deväťročnej Miry a jej rodiny je dokonca inšpirovaný skutočnými udalosťami, čo mu dodáva ďalší zaujímavý rozmer. Neľahké čítanie o utrpení, ktoré môže mať rôzne podoby, o vzťahoch a ich komplikovanosti, o osude či náhode a o udalostiach druhej svetovej vojny. Hana je výborne napísaný román, až nám je ľúto, že Alena Mornštajnová ostáva zatiaľ v tieni svojich známejších kolegýň, napríklad Radky Denemarkovej či Petry Soukupovej. Rozhodne si však zaslúži minimálne toľko pozornosti, ako ony.

_DSC3337

Žiaden iný sci-fi autor nevyvolal za uplynulých dvadsať rokov toľko nadšenia ako Ted Chiang. Žiadneho iného sci-fi autora neocenili za také útle dielo toľkými cenami. Konečne si môžeme výber z jeho poviedok prečítať aj v slovenčine pod názvom Príbehy vášho života.  A to vďaka vydavateľstvu Premedia. Príbehy, v ktorých je obsiahnutý celý vesmír: pravda o Babylonskej veži, úspešný prvý kontakt s mimozemským životom, zúfalstvo zo straty nenahraditeľného človeka, dobrodružstvo z ciest naprieč časom a ohromujúci výlet za hranice vedecky možného. Podľa jeho poviedky Príbeh tvojho života vznikol aj jeden z najúspešnejších žánrových filmov posledných rokov Arrival.

_DSC3419

Vydavateľstvo Inaque.sk loví vo vodách svetovej literatúry samé skvosty. Niektoré patria medzi bestsellery (Elena Ferrante) a niektoré sú síce nenápadnejšie, no tiež si zaslúžia našu pozornosť. Medzi takéto knihy určite patrí novinka Náhle, sami.  Tento román je strhujúcim príbehom dvoch mladých zaľúbencov, ktorí opustia svoje zamestnania a vydajú sa na cestu okolo sveta. Všetko sa však skomplikuje a oni sa ocitnú úplne sami v neľútostnej prírode.  Ako bojovať s hladom a vyčerpaním? A ak prežijú, budú schopní vrátiť sa medzi ľudí? Ako im opíšu neopísateľné? Príbehom o tom, čo z nás uprostred neľútostnej prírody robí ľudí.

_DSC3297

Autorka, ktorej meno vie vysloviť málokto. Autorka, ktorej texty spieva Beyoncé. Autorka, ktorá sa zaujíma o ženské práva a túto tému rieši aj vo svojich knihách. To je Chimamanda Ngozi Adichie. Jej knihu Amerikána vydalo české vydavateľstvo Host. Je to silný príbeh o láske, rasových otázkach a identite. Naše české kolegyne tvrdia, že Amerikána je úžasná a my nemáme dôvod neveriť im. Určite sa však o tom budeme chcieť presvedčiť aj sami 🙂

_DSC3239

Po silnej zahraničnej autorke tu máme silnú slovenskú spisovateľku. Piata loď Moniky Kompaníkovej získala v roku 2011 najprestížnejšie slovenské literárne ocenenie Anasoft litera. Tento rok vyšiel román, ktorý sa stal predlohou rovnomenného celovečerného filmu režisérky Ivety Grófovej v špeciálnej edícii s hudobným bonusom v podobe filmového soundtracku a titulnej piesne k filmu. Piata loď je silná kniha. Príbeh detí, ktoré sa na ulici cítia bezpečnejšie, ako doma. Román o tom, ako veľmi odlišný je detský a dospelácky svet.

_DSC3216

 

Niečo pre milovníkov umenia a kníh o umení. V knihe Mistrovské dílo náhody nájdete desať esejí, v ktorých sa Michael Kimmelman, americký teoretik a kritik zamýšľa nad rolou umenia v živote, a to nielen z perspektívy individuálnych umelcov, ale najmä z pohľadu bežných divákov, ktorým je táto kniha určená. Michael Kimmelman v nej predkladá svoj osobný, miestami filozoficky ladený pohľad na rôzne obdobia, umelecké smery a tvorbu. Nie je to však žiadny suchopárny a nudný historický prehľad, ale skôr zamyslenie sa nad životmi niektorých slávnych umelcov. Hlavným poslaním knihy je ukázať čitateľovi ako sa pozerať na umelecké diela a čo všetko nám môže umenie ponúknuť.

_DSC3229

„Podpísal som zmluvu s diablom,“ povedal Karl Ove Knausgaard  o svojej šesťzväzkovej autobiografii, ktorej dal príznačný názov Môj boj. Dielo vyvolalo v Nórsku a neskôr i ďaleko za jeho hranicami mimoriadny ohlas a vášnivé diskusie. Druhý zo šiestich zväzkov, ktoré sa dajú čítať ako súvislý text, ale aj ako šesť nezávislých románov, je štúdiou extrémneho realizmu, neuveriteľným ponorom do každodenných a zdanlivo všedných tém, do pokory, sebaponižovania a fascinácie detailmi, ktoré inokedy prehliadame. Román Môj boj je aj knihou o láske a priateľstve, o rodičoch a svokrovcoch, o živote s malými deťmi vo švédskom meste, o písaní, v ktorom autor hľadá únik, o prekračovaní vlastných hraníc.

_DSC3253

Sita Brahmachari je autorkou smutnokrásnych kníh Artičokové srdcia, Jazmínové nebo a Už zase lietam, ktoré si získali srdcia detských i dospelých slovenských čitateľov. Vo svojej štvrtej knihe Červené lístie rozpráva príbeh troch mladých ľudí, ktorí utečú z domu. Stretnú sa náhodou, no zmení ich to navždy. Ako to už býva, keď vznikne priateľstvo na život a na smrť. A viac už neprezradíme, musíte si prečítať sami 🙂

_DSC3247

S touto knihou sa vrátite späť do sveta chlapca, ktorý prežil! Fantastické zvery a ich výskyt sú scenáristický debut J.K. Rowlingovej. Dej sa odohráva päťdesiat rokov pred začiatkom príbehu Harryho Pottera. V tomto veľkolepom rozprávaní o priateľstve, mágii a zmätkoch sa stretneme s mnohými pozoruhodnými postavami a prežijeme plno dobrodružstiev. Parádne spravená kniha, ktorú neodložíte, kým ju nedočítate! Rovnako ako ostatné knihy o Potterovi, že áno 🙂

_DSC3176

Dve absolútne nádherné knihy pre deti aj dospelých. Včely z vydavateľstva Slovart je nádherná bohato ilustrovaná kniha zo sveta včiel a včelárov vám ukáže, ako si náš najväčší symbol usilovnosti nažíva vo svojom magickom kráľovstve. Naučíte sa všetko o stavbe tela včiel i o tom, ako si stavajú úle. Nakuknete do ich obydlí a spoznáte ich každodenné zvyky a zručnosti. Cesta časem, ktorú vydalo vydavateľstvo Kniha Zlín je príbehom svetových dejín pre malých aj veľkých čitateľov. Na svojich stranách zachytáva historické udalosti, vojny a katastrofy, ale taktiež predstavuje dôležité osobnosti dejín a ukazuje kultúru a život v rôznych obdobiach. Tieto dve knihy proste musíte mať!

_DSC3189

A ak už je reč o pekných ňuňu knižkách, Slaďák je určite jednou z nich! Je to autobiografický komiksový zápisník jednej lásky, ktorú sledujeme od zamilovaných smsiek až po prvé spoločné bývanie. Roztomilý, dojemný, humorný príbeh zo života. Tento je konkrétne zo života autorky Phillipy Rice a jej priateľa, taktiež ilustrátora Lukea Pearsona, ktorého možno poznáte ako autora výbornej Hildy. Ale keď si túto knihu prelistuje, zistíte, že je to príbeh, ktorý sa môže stať absolútne každému.

_DSC3307

Kniha O odvážnom medveďovi nadväzuje na Rozprávky pre Elise 1 – Príbehy kocúra Mineta a Rozprávok pre Elise – O nezbednom káčerovi, ktoré vyšli vo vydavateľstve Petrus v roku 2016. Autor týchto kníh, významný slovenský maliar Imro Weiner-Kráľ, ich nezamýšľal publikovať. Obrázkové príbehy boli určené iba pre dcérku Elise. Otec sa nimi snažil nahrádzať svoju neprítomnosť, keďže cez železnú oponu nemohol za dcérou vycestovať. A tak v rokoch 1953 – 1956 jej postupne posielal do Francúzska tieto čarovné obrázky a rozprávkové príbehy, ktoré si pre Elise vymýšľal. Pre fanúšikov Imra Weinera-Kráľa je to must have!

_DSC3432

Svojou zdravou kuchyňou očarila Anglicko a jej londýnske reštaurácie sú hitom. Áno, reč je o Elle Woodward, ktorá inšpiruje svojimi knihami milióny čitateľov v pokusoch o zdravé stravovanie. Zatiaľ posledná kniha sa volá Lahodne s Ellou a priateľmi a nájdete v nej viac ako sto receptov. Začína raňajkami a neskorými raňajkami spojenými s obedom, nájdete v nej aj menu na veľké oslavy a hostiny alebo jedlá poslednej záchrany, keď už doma nič nemáte. Keď knihu prelistujete, inšpirujete sa a bez problémov sa naučíte, ako vykúzliť pohostenie podľa lahodných Elliných receptov.

_DSC3379

 

Za poskytnutie priestorov na fotenie ďakujeme FACH Bratislava.

Foto: Martina Cimermanová

_DSC3289